Tarot in het kort

Hier lees je mijn antwoord op enkele veel gestelde vragen over tarot.

Wat is een tarotdeck?

Rider waite tarot met 78 kaarten

Een tarotdeck bevat meestal 78 kaarten, verdeeld in 22 grote arcana en 56 kleine arcana.

De grote arcana of grote geheimen hebben een Romeins nummer van 1 tot 21, behalve de dwaas die zich buiten deze ordening plaatst en het nummer 0 (of zelfs geen nummer) krijgt. Tussen tarotdecks kunnen de namen en de volgorde soms verschillen.

De 56 kaarten van de kleine arcana zijn verdeeld in vier groepen, volgens de elementen vuur (staven), water (bekers), lucht (zwaarden) en aarde (pentakels/munten). Elk element heeft 10 genummerde kaarten en vier hofkaarten.

Wat is een orakel?kaartleggen is een manier van divineren

In de oudheid was een orakel een uitspraak waarbij een godheid zijn wil kenbaar maakte aan wie hem raadpleegde. Ook bet heiligdom (de spreekplaats) waar het orakel werd gegeven en de priesters van dat heiligdom noemde men orakel. Men gebruikte verschillende technieken om een orakel te raadplegen : het bestuderen van ingewanden van dieren, het gedrag van dieren observeren, doden oproepen, het raadplegen van boeken,…

Is de tarot een orakel?

Een tarotdeck kan je op verschillende manieren gebruiken.

De laatste 150 jaar werd de tarot gebruikt als/in :

 • kaartspel
 • middel om (esoterische) kennis over te brengen
 • orakel, om de toekomst te voorspellen
 • (inwijdings)rituelen van ‘geheime’ genootschappen
 • meditatie
 • coaching
 • zelfreflectie

Welk  tarotdeck is geschikt als beginner?

Veel boeken gebruiken de Rider-Waite (Smith)kaarten (RWS) als voorbeeld in hun boeken. Met behulp van ‘het kleine witte boekje’ die bij de tarotkaarten zit, kan je de betekenis van de kaarten niet voldoende doorgronden. Koop dus minstens 1 tarotboek.

Het is belangrijk dat de symboliek van de kaarten je aanspreken, dat maakt het voor jou toegankelijker.

Het interpreteren van de kleine arcana is gemakkelijker als er afbeeldingen op staan.

Waar kan je tarotdecks kopen?

Je kan er altijd enkele vinden in de spirituele winkels, maar de keuze is vaak beperkt. De meeste decks kan je bestellen in (online) boekhandels of bij de uitgeverij.

Welke zijn de (bekendste) tarotuitgeverijen?

Lo Scarabeo

AGMüller – World of Tarot

Llewellyn

US Games Systems

Uitgeverij Koppenhol brengt Nederlandstalige tarotdeck op de markt en heeft een eigen webwinkel

en vele tientallen anderen

Moet je kaartlegsystemen gebruiken om de tarot te bestuderen?

In de eerste 400 jaar dat tarot bestond, werden geen kaartlegsystemen gebruikt.

Een 160 jaar geleden begon men te kaartleggen met tarot. Voornamelijk om zo meer informatie uit een kaart of kaartcombinaties te kunnen halen. Het eerste kaartlegsysteem dat algemeen bekend werd is het Keltisch Kruis, gepubliceerd in het boek (Pictorial) Key to the Tarot (A.E. Waite), dat samen met de Rider –Waite kaarten op de markt kwam.

Kaartleggen is de meest bekende manier waarop tarot wordt gebuikt, maar is minder geschikt om de diepere betekenis van de kaarten te bestuderen.

Hoe kan je de tarot bestuderen?

Enkele tips :

 • Koop een tarotdeck, zodat je de kaarten echt kan vastpakken
 • Koop enkele boeken met basisinformatie, zoals mijn boek
  Tarot voor iedereen (zie Boeken over Tarot)
  Lees gratis de eerste hoofdstukken van Tarot voor iedereen!
 • Koop nog een paar andere tarotdecks en bestudeer die
 • Volg een cursus, workshop of voordracht (zie Agenda Tarot Cirkel)
 • Wil je dieper de betekenislagen ontrafelen? Maak je vertrouwd met de symboliek en het esoterisch denken waarop de tarot is gebaseerd :  numerologie, astrologie, kabbala (levensboom), alchemie, archetypisch denken, mythologie,…
 • Op mijn blog worden verschillende onderwerpen gerelateerd aan tarot besproken.

Moet je helderziend zijn om de tarot te kunnen interpreteren?

Om de tarot te begrijpen is het belangrijk dat je de tijd neemt om de symboliek en achterliggende ideeën te bestuderen. Het vraagt ook een gezonde portie zelfkennis/mensenkennis en een intuïtieve ingesteldheid.

Je openstellen voor de wijsheid van de tarot zal je heldere inzichten geven in gebeurtenissen en in je manier van denken, voelen, handelen. Dit zorgt ervoor dat je de toekomst vanuit een meer heldere zienswijze kan benaderen.

Een tarotist staat open voor alle informatie tijdens een kaartduiding of tarotgesprek. Het is belangrijk tijdens het consulteren van de tarot een open, ontspannen houding  aan te nemen en ontvankelijk te zijn voor inspiratie (letterlijk : inblazing).

Of je die inspiratie nu beschouwd als een goddelijke ingeving, een bezielde gedachte  of een creatieve manier van nadenken maakt in wezen geen groot verschil uit.

Kan ik mijn intuïtieve kant ontwikkelen met tarot?

Tarot is zeer geschikt om je intuïtieve kant te ontwikkelen indien je dit wenst. Stel je tijdens het interpreteren van de kaarten open voor indrukken. Welke associaties roept de kaart in je op? Zie je beelden? Komen bepaalde woorden in je op, die niet meteen verbonden lijken met de kaartbetekenis die je uit de boeken kent? Lijken bepaalde kaarten in de legging belangrijker dan andere? De tarot interpreteren is geen exacte wetenschap, maar ook geen goochelkunstje. Vertrek vanuit de informatie die de kaarten je bieden en stel je open voor inspiratie.

Wat moet ik doen met de kaarten die uit het deck vallen?

Hoe je het vallen van de kaarten wil interpreteren , hangt af van jou visie op tarot en kaartleggen.

Beschouw je dit als iets betekenisvol, iets dat je toevalt, een boodschap?

Mijn ervaring is dat de kaarten tijdens het schudden meestal uit het deck vallen als ik erg gespannen ben. Voor mij is het steeds een teken dat ik meer tot rust moet komen, vooraleer ik de kaarten interpreteer.

Een kaart is ‘slechts’ een middel om jouw wijsheid te ontsluieren. Geloof in jezelf!

Hoe moet ik omgekeerde kaarten interpreteren?omgekeerde tarotkaarten interpreteren

Het idee van aan een omgekeerde kaart een andere interpretatie te geven is afkomstig van de achttiende-eeuwse  waarzegger en occultist Etteilla.

Het is niet omdat men in sommige boeken schrijft hoe je omgekeerde kaarten kan interpreteren, dat het een regel of verplichting is. Er zijn ervaren tarotisten die omgekeerde kaarten altijd terug ‘juist’ leggen en anderen beschouwen het als een mogelijkheid om bijkomende informatie uit een kaart te halen.

De keuze is aan jou!

Probeer even enkele omgekeerde kaarten te interpreteren….. Prikkelt een omgekeerde afbeelding je intuïtie? Stimuleert het je om de kaarten op een creatieve manier te interpreteren?

Voelt het eerder belemmerend aan?

Mijn ervaring is dat het oefenen van het interpreteren van omgekeerde kaarten bevrijdend werkt. Omgekeerde afbeeldingen voelen na een tijdje vertrouwder aan en je zal je minder geremd voelen als je ze voorkomen in een kaartlegging. Ik vind echter dat een niet omgekeerde kaart meer mijn intuïtie prikkelt en daarom leg ik ze altijd recht.

Heb je vragen over hoe je omgekeerde kaarten kan interpreteren dan raad ik je het boek  ‘The Complete Book of Tarot Reversals’ van Mary K. Greer aan.

Bekijk ook mijn blogartikel : Wat is tarot?

copyright : Annick Van Damme Tarot Cirkel~~~ Tarot Cirkel 2015