Kaartleggen

Waarom kaartleggen?

Door tarotkaarten te gebruiken in een kaartlegging maken we het gemakkelijker om contact te maken met alle informatie die in het (collectieve) onderbewustzijn is opgeslagen. Je kan dit vergelijken met het bezoeken van een bibliotheek van universele kennis en menselijke ervaringen diep in jezelf. Het lezen van tarotkaarten geeft je de mogelijkheid inzicht te krijgen in het hier-en -nu. Om de toekomst te kennen moet je dit inzicht koppelen aan informatie uit een energetisch informatieveld die zich buiten tijd en ruimte bevindt. Hiervoor maak je tijdens het duiden van de kaarten contact met het veld van het collectief onbewuste. Dit veld verbindt alle zielen onderling en behoort zelf tot een ruimer veld van hogere intelligentie. Door je hiermee te verbinden, ervaar je de werkelijkheid anders en ruimer, alsof je even je stekker in een ander stopcontact steekt.

Het lezen van kaarten is een creatief proces, waarbij je beroep doet op je kennis van de symboliek, intuïtie en ervaring.  Iedereen kan leren de tarotkaarten te lezen en iedereen zal dit op zijn eigen manier doen. Als je de 78 tarotkaarten volgens een bepaald patroon bij elkaar legt, ontstaat een nieuw, uniek beeld.  Een kaartlegging interpreteren is daarom meer dan een optelsom van de interpretatie van elke individuele kaart. Om de tarotkaarten goed interpreteren moet je jezelf  enkele vaardigheden eigen maken.
DSC_0599 (800x533)

Vaardigheden voor een geslaagde kaartduiding

1. Denken in beelden
Door verschillende kaarten van op een afstand te bekijken ontstaat een stroom van beelden. Dit kan vaak overweldigend zijn, daarom moet je die stroom een beetje temperen. Sommige symbolen trekken je bijzondere aandacht, tracht die met enkele andere symbolen te verbinden. Dit nieuwe beeld roept een bepaalde gedachte en bepaald gevoel in je op, die je als basis kan gebruiken om je koers bij het interpreteren van de kaarten te bepalen.

2.  In dialoog met de kaarten
Start een innerlijke dialoog met de kaarten. Laat de beelden spreken en stel hen vragen.  Pas daarna ga je de boodschap hardop formuleren. Het is ook mogelijk dat terwijl je hardop de kaarten duidt, de interne dialoog blijft voortgaan. Een tarotist voert verschillende gesprekken tegelijk!

3. Duiden
In de tarotkaarten komen veel tekens voor. Als je elk teken en elke kaart apart duidt, kom je tot een wirwar van losse interpretaties. De kaarten duiden is niet hetzelfde als symbolen vertalen. Een antwoord is geen optelsom van betekenissen. Doordat je in dialoog bent getreden met de kaarten, zal je de kaarten in relatie tot elkaar interpreteren. Mogelijks lijkt het wel of sommige kaarten alle aandacht opeisen en dat andere kaarten eerder van op een afstand deelnemen aan de dialoog.

4. Eigen stijl
Jij bent uniek en duidt de kaarten op jouw manier. Het vraagt wel wat ervaring om je eigen stijl te ontdekken. Soms vergelijk ik iemand die tarotkaarten leest wel eens met een artiest en de kaartduiding met een magische voorstelling. Zeker als je de kaarten voor iemand anders duidt, wil je dat de vraagsteller zich aangesproken voelen door de boodschap. Een duiding is geen droge mededeling. Prikkel de aandacht en wees enthousiast. Je zult merken dat een boeiende conversatie ontstaat tussen jou, de ander en de kaarten.

5. Diepe verbondenheid
Het raadplegen van tarotkaarten om inzicht of advies te krijgen, is meer dan een antwoord krijgen op een vraag. Als tarotlezer creëer je een ervaring die het bewustzijn ruimer maakt en een impuls geeft tot verandering in het denken.
Het is een ervaring die een innerlijke kracht vrijmaakt waardoor moeilijkheden in het leven gemakkelijker te dragen zijn en problemen makkelijker op te lossen.
Een kaartlezing biedt de mogelijkheid de spirituele dimensie te verkennen en te verruimen. Misschien is dit niet wat men aanvankelijk van een tarotlezing verwacht, maar een goede tarotlezing is steeds een spirituele ervaring.


10 tips bij het leggen van de kaarten

  • Kies voor het duiden van de kaarten een rustige plaats, met zo min mogelijk prikkels. Zorg er wel voor dat er voldoende licht is om de details van kaarten goed te kunnen zien.
  • Zet eventueel een wekker. Je verliest gemakkelijk de tijd uit het oog als je werkt met tarotkaarten.
  • Zorg er steeds voor pen en papier bij de hand hebt. Een boekje waarin je ervaringen en ideeën over tarot noteert, is aan te raden. Maak er een echt werkboek van waarin je alles dat je belangrijk vindt opschrijft.
  • Kom even tot rust. Adem driemaal in en uit. Richt je volle aandacht op het leggen van de kaarten.
  • Leg je kaarten op een eenvoudige zwarte doek. Zo creëer je steeds je eigen heilige ruimte. De zwarte achtergrond vormt een perfect contrast met de kaarten, waardoor het duiden gemakkelijker wordt.
  • Gebruik je een nieuw deck, dan zijn alle kaarten in volgorde. Meng ze door elkaar door ze te verdelen in zeven groepen. Doe dit driemaal voor een goede verdeling van de kaarten.
  • Leg na het kiezen van de kaarten, de kaarten die je niet gebruikt steeds apart.
  • Vallen kaarten op de grond, heb je één kaart teveel of te weinig getrokken? Geen paniek, een kaartlegging verloopt niet steeds zoals gepland. Richt je volledig op het nu-moment, adem rustig in en uit. Beslis pas daarna wat je gaat doen. De kaartlegging helemaal opnieuw beginnen is meestal niet nodig.
  • Interpreteer de kaarten zonder een boek te raadplegen. Bekijk welke elementen en kleuren aanwezig zijn. Grote Arcana hebben qua betekenis een grotere impact op de interpretatie dan Kleine Arcana. Vallen bepaalde getallen je op? Wat is je eerste reactie? Formuleer daarna een samenvattend antwoord.
  • Aan de hand van je notities kan je bijkomende informatie zoeken in je tarotboek.

Schudden en trekken van de kaarten

Er zijn twee verschillende manieren om de kaarten voor je legpatroon te kiezen. Het Keltisch Kruis, zoals beschreven door Arthur Waite, is een voorbeeld van een legging waarin je de kaarten niet willekeurig trekt. Je schudt de kaarten terwijl je aan d vraag denkt en gebruikt daarna de kaarten bovenaan je stapel.
Je kunt de kaarten ook één voor één uit een waaier van tarotkaarten trekken. In dat geval is het vooraf schudden niet zo belangrijk.
Als je de kaarten voor iemand anders legt, zal de vraagsteller het waarschijnlijk leuk vinden om zelf de kaarten te trekken. Het verhoogt in elk geval de betrokkenheid van de vraagsteller. Leg zelf de kaarten meteen in het patroon dat je kiest. Bepaal zelf hoe je het liefst werkt, volgens het legpatroon of de stemming waarin je bent.

Op mijn blog vind je enkele artikels over kaartleggen en kaartlegpatronen :

ikigai-diagramIkigai en tarot

De twaalf dagen van midwinter

Symboliek perikelen

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand
(een legging met 1 kaart)

Tarot en Sprookjes

Opening of the Key
(een uitgebreide legging, voor ervaren kaartleggers)

Het Keltisch Kruis
(zoals beschreven door Arthur Waite)

Legging volgens de Wu Xing

Gebruik van een Significator

Het pad van de Heremiet

Werken met de elementaire elementen in de tarot

In het boek Tarot voor iedereen beschrijf ik verschillende eenvoudige kaartleggingen.
Tarot voor iedereen (2014) is o.a. te koop via Boekenwereld en Tarot.nl
omslag boek Tarot voor iedereen auteur Annick Van Damme uitgeverij AnkhHermes