Lapis Lazuli

Lapis Lazuli : kleur, etymologie, gebruik, verhalen, sleutelwoorden (associaties)

Kleur

Lapis lazuli is een meta-morfische steen. Het is samengesteld uit verschillende mineralen zoals blauwe lazuriet, goudkleurige pyriet en witte calciet. Hierdoor kan de steen heel verschillend zijn van kleurschakering. Hoe minder calciet, hoe kostbaarder de steen.
Een mooie (niet bijgekleurde) Lapis Lazuli herken je aan de ultramarijne kleur met goudkleurige aders, het liefst met hier en daar een kleine goudkleurige cluster.

Naam

Lapis betekent steen in het Latijn en lazuli is een verwijzing naar de typische blauwe kleur van de steen. In het middeleeuws Latijn werd het woord lazurum of lazorin gebruikt, dat was afgeleid van het Griekse lazour.
Dit Griekse woord was dan weer afgeleid van het Perzische woord lâzvard of lâzavard; een verwijzing naar één van de eerste ontmijningsplaatsen van deze steen.

reconstructie van een deel van de poort van Isthar (één van de stadspoorten van Babylon); hierbij werd gebruik gemaakt van verschillende originele geglazuurde stenen; te bezichtigen in het Pergamonmuseum in Berlijn.

Gebruik

Een bewerkte steen heeft een prachtige glans en wordt vanaf 6000 BCE gebruikt als decoratieve steen.
Het was een zeer gewilde steen in Mesopotamië en in het Oude Egypte.
Dat kan je zien aan de duizenden objecten gemaakt of versierd met lapis lazuli. Volgens de overlevering bevat de steen de ziel van de goden, door de steen te dragen zou de kracht van de goden opgewekt worden in de drager. Bovendien beschermt ze de menselijke ziel tegen haat, angst of fouten, zodat ze zuiver blijft. Deze grote waardering had de steen te danken aan haar gelijkenis met de nachtelijke hemel bezaaid met sterren. Geen wonder dat alle leden van koninklijke families en andere gezagdragers rondliepen in blauwe gewaden en de steen als amulet rond hun nek droegen.

geglazuurd keramisch beeldje uit een Egyptische graftombe,
Metropolitan Museum, New York

De gemalen steen werd gebruikt als kleurstof voor inkt, verf, glazuur, oogschaduw (denk aan Cleopatra!). De kleur kwam overvloedig voor in grafkamers. De muren werden met blauwe verf beschilderd en de kisten werden ingelegd met goud en lapis lazuli. De grond lag bezaaid met blauw aardewerk zoals beeldjes (ushabti) van blauwe nijlpaarden, een verwijzing naar de sterke natuurkracht en de levensbrengende Nijl. Je trof er ook naakte vrouwelijke figuurtjes aan die leven en schepping voorstelden en beeldjes (met inscripties) die goden of de overledene voorstelden.

de Egyptische godin Hathor

De steen werd geroemd om haar medicinale krachten. Zowel in Mesopotamië als in het Oude Egypte werd het verwerkt in oogdruppels.
Ook in de Islamitische en middeleeuwse farmacie kreeg gemalen lapis lazuli een belangrijke rol o.a. voor het behandelen van zweren en als afrodisiacum.

Venetiaans schaakbord uit 16de eeuw Victoria and Albert museum, Londen

Verhalen en literatuur

De steen wordt in verschillende rituele teksten en mythologische verhalen vernoemd. In de mythe van de afdaling van de Sumerische godin Inanna naar de onderwereld moet ze de tekenen van haar rang afleggen, waaronder een halsketting en een staf gemaakt uit lapis lazuli.
In het episch verhaal over Gilgamesh wordt de steen verschillende keren vermeld. Er is sprake van een tablet waarin een verhaal is gekerfd, de hoorns van de gedode stier zijn gemaakt van lapis lazuli, net als een koets. En wat dacht je van een tuin van een wijze vrouw waar de steen groeit aan bomen?
In het Egyptisch Dodenboek wordt beschreven dat in het gouden oog van Ra een Lapis Lazuli moet verwerkt worden om zo gebruikt te kunnen worden als een krachtige talisman. En zo zijn er nog vele mythes, verhalen en gedichten waarin deze steen wordt vernoemd.

Sleutelwoorden

Lapis Lazuli wordt geassocieerd met : wijsheid, waarheid, vruchtbaarheid, inzicht, bescherming, zuiverheid, mentale stimulatie.

lapis lazuli steen

Als tiener raakte ik gefascineerd door de Egyptische mythologie en werd lapis lazuli één van mijn favoriete stenen. Lang zocht ik naar een steen die helemaal bij me paste. Jaren droeg ik deze steen aan een touwtje, maar onlangs heb ik ze bij de juwelier binnengebracht om er een mooie hanger van te maken. Nu schittert ze nog meer!

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.