tarotschetsen van Westcott – deel 6

De Ster, de Maan en de Zon tarotkaarten van Westcott.
Symboliek en interpretatie voornamelijk gebaseerd op Etteilla en Levi.

In 1886 maakte William Westcott 21 tarotschetsen.
In deel 6 bespreek ik de schetsen van de Ster, de Maan en de Zon .
Lees hier deel 1

DE STER

Beschrijving van de schets
In de Goddelijke wereld : onsterfelijkheid, vereniging van vrede en liefde
In de Intellectuele Wereld : zeventien
In de Hemelse Wereld : Mercurius
In de Aardse Wereld : het Levenselixer
De tekening gelijkt sterk op de Ster uit de Etteilla tarot. Een naakte vrouw zit geknield in een glooiend landschap met een boom en enkele planten. Ze zit aan de monding van een stroom, één voet in het water, één knie op de grond. Ze giet, uit twee kruiken, water in het meer. Op de kruiken de alchemistisch symbolen van water en vuur. Boven haar hoofd zeven kleine sterren en 1 grote ster. Bovenaan een grote stralende zon, met het teken van Mercurius ernaast. In de bovenste hoeken de Hebreeuwse letter Pe.

De Ster- Etteilla tarot

Duiding van de schets
We zien een naakte vrouw, met veel mannelijke kenmerken. Wellicht een verwijzing naar het hermafrodiete karakter van mercurius. Mercurius is bij uitstek de god die tegenstellingen in zichzelf verenigt.
De vrouw giet water over de materie, het water uit de kruiken stellen twee tegengestelde energieën/elementen voor: water en vuur.
Het teken van Mercurius in combinatie met een naakte vrouw is een verwijzing naar de Anima Mercurii, de ziel van de natuur.
Westcott verbindt de Hebreeuwse letter Pe met de Ster, zoals beschreven door Levi.

Westcotts The Isiac Tablet  : tarotkaart de Hondsster, de Vlammende Ster
sleutelwoorden : Pe, Canopus, Sirius, astrologie

De Maan

Beschrijving van de schets
In de Goddelijke wereld : de (?) van religieuze doctrine, Gerechtigheid ?
In de Intellectuele Wereld : achttien, symboliek
In de Hemelse Wereld : Aquarius
In de Aardse Wereld : de elementen, de (?) wereld, materiële vormen van het verwachte licht
De tekening gelijkt sterk op de Maan uit de Etteilla tarot. Twee torens, twee honden, water met een kreeft/krab. Boven de linkertoren schijnt de maan.
Beide honden kijken naar de maan. De gedomisticeerde hond ligt neer, de wilde hond staat recht en lijkt te grommen of te huilen naar de maan. De torens gelijken sterk op elkaar, op de rechtse toren staat een antenne. In de bovenste hoeken de Hebreeuwse letter Tzaddi.

Duiding van de schets
De maanenergie werkt in op de instincten en alles wat onbewust is, daarom zien we de wilde hond alert reageren en zelfs de gedomesticeerde hond ontwaakt uit zijn slaap. De krab komt tevoorschijn uit de poel met water, die onze onbewuste emoties herbergt.
Het licht van de zon wordt verwacht, hier zien we haar indirect via de maan. Vooraleer de zon kan schitteren, moeten de lagere instincten eerst wakker gemaakt worden.
Wanneer het lagere zelf in contact komt met de maanenergie ontstaat er innerlijke onrust. Binnenkort verschijnt de zon. Het verlicht de volledige mens, zowel het lagere als het hogere Zelf.
Westcott verbindt de Hebreeuwse letter Tzaddi met de Maan, zoals beschreven door Levi.

Westcotts The Isiac Tablet  : tarotkaart de Maan
sleutelwoorden : Tzaddi, magnetisme, licht

De Zon

Beschrijving van de schets
In de Goddelijke wereld : Paracelsus (?) Heilige Ster, rit 295, Boaz en Jachin
In de Intellectuele Wereld : negentien, symboliek, het nummer van het licht
In de Hemelse Wereld : Vissen
In de Aardse Wereld : rit 294, rit 300, de de Steen der Wijzen, de kubistische steen, de elementen, de (?) wereld, het verwachte licht
Twee naakte kinderen, vrouwelijk en mannelijk, staan op een toren met kantelen. Ze kijken elkaar aan en houden elkaars beide handen vast.
Hun lichamen zijn naar elkaar gericht, elk zetten ze hun rechter voet naar voor. Boven hen een grote stralende zon. Daarnaast nog enkele (Hebreeuwse) woorden die moeilijk te lezen zijn en het woord LVX. In de bovenhoeken de Hebreeuwse letter Soph.

Duiding van de schets
We zien verschillende verwijzingen naar het boek Dogme et Rituel de la Haute Magie van Eliphas Levi. Ik duid deze schets daarom volgens de visie van Levi. Dit is een tarotkaart van realisatie. De mens is een eindige God geworden en God een oneindig mens.
De mens is doordrongen van het astrale licht en projecteert dit naar de wereld. Zo maakt hij in zichzelf ruimte om nieuw astraal licht aan te trekken.
Elke gedachte laat een afdruk na in het astrale licht. Dit licht raakt andere mensen en neemt een andere vorm aan. Het licht wordt vertaald in daden en beïnvloedt zo de gemeenschap en de wereld.
Op de tarotkaart zien we twee kinderen de ogen en de handen gebruiken om het astrale licht te projecteren en te ontvangen. De kinderen stellen twee tegenpolen voor die elkaar aantrekken en zich met elkaar verbinden via de ogen en de handenpalmen die elkaar raken. Door elkaar aan te staren ontstaat er een permanente fixatie van energie, tussen hen is er een voortdurende vloeiende projectie van licht en gedachten.
Ze zijn vervuld van astraal licht, ze zijn lichtlichamen.
Hun lichamen kan je vergelijken met de pilaren Boaz en Jachin, waartussen een permanente verbinding is ontstaan.

Westcott verwijst ook naar Paracelsus. Paracelsus gelooft dat God mensen beïnvloedt via de sterren. Via het licht van de sterren verspreidt God kennis.
God is nauw verbonden aan de zon en het zonlicht wordt gelijkgesteld aan de Heilige Geest.
Westcott verbindt de Hebreeuwse letter Soph met de Zon, zoals beschreven door Levi.

Westcotts The Isiac Tablet  : tarotkaart de zon
sleutelwoorden : Soph, de Steen, goud

Alle artikels over de tarot van Westcott

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.