I Tjing cursus – Brugge

Leer werken met de I-Tjing

In januari en februari komt de I-Tjing specialist Harmen Mesker naar Brugge.
Tijdens 6 woensdagavonden leert hij de cursisten werken met de I Tjing.
Op de website van Harmen Mesker vind je hierover veel informatie.

Wat is de I-Tjing?

De I-Tjing of Yijing is wellicht het belangrijkste boek uit de Chinese geschiedenis.
Het Boek der veranderingen wordt al ruim 2500 jaar gebruikt als orakelboek. Het bevat 64 hoofdstukken met elk een uniek zeslijnige figuur (hexagram) waaraan kernachtige spreuken zijn toegevoegd die van toepassing zijn op elke denkbare situatie. Uitgangspunt is dat alles gebeurt met een reden, niets is toeval. Je kunt vragen aan het boek stellen en krijgt telkens een antwoord in symbolische taal. Het zijn geen kant en klare antwoorden, maar eerder filosofische, poëtische antwoorden die verwijzen naar de natuur, de kosmos en chinese gebruiken.

Vraag en antwoord

Vooral vragen over jezelf in relatie tot je omgeving zijn bij uitstek geschikt om aan de Yijing te stellen. De achterliggende gedachte is : hoe kan ik inzicht krijgen in mezelf en mijn omgeving, zodat ik de situatie kan accepteren of de balans terug kan herstellen. Raadpleeg de Yijing omdat je nood hebt aan advies. Denk eerst na over wat je wil weten en formuleer je vraag dan zo precies mogelijk.
Bijvoorbeeld :

  • Welke houding zou ik het best aannemen in deze situatie…?
  • Hoe los ik dit conflict (met mijn baas, mijn vriend, mijn buurman) op?
  • Waar moet ik vandaag mijn aandacht op richten?
  • Ik wil verandering aanbrengen in mijn manier van werken, hoe pak ik dit het beste aan?

Daarna gooi je zes keer met drie munten. Harmen Mesker beschrijft de werkwijze op zijn website. Als antwoord krijg je een hexagram, waarbij de onderste lijn de eerste gooi is en de bovenste de laatste.

Deze zomer gebruikte ik een andere methode om de hexagram te bepalen, in plaats van munten gebruikte ik enkele gekleurde kralen om een hexagram te trekken. Ik kreeg bij de trekking en duiding van het hexagram hulp van Nini van De Lotusvijver.

De vraag die ik aan de I-Yijing stelde houd ik geheim, maar ik wil jullie wel het antwoord verklappen. Als antwoord kwam het hexagram 15 ‘Bescheidenheid’ met zowel onderaan als bovenaan een veranderende yin lijn, ook wel oude yin genoemd.

Het ‘gegooid’ hexagram leverde volgend antwoord op :
Een bescheiden – bescheiden edele mag gerust het water oversteken.
Heil!
Zich uitende bescheidenheid.
Bevorderlijk is het legers te laten oprukken om de eigen stad en het eigen land te tuchtigen.


Nini hielp me deze tekst te interpreteren. Daarna keken we naar het kerndiagram (wat is verborgen), het veranderende diagram (mijn relatie met het gegooid hexagram), het tegengesteld diagram (wat het niet is), het patroon diagram (hoe de verandering zal gebeuren) en de Stappen der Verandering. Je begrijpt dat het gooien van een hexagram meteen veel gespreksstof of stof tot nadenken oplevert.

Ik kijk er naar uit om dit hexagram onder de deskundige leiding van Harmen Mesker nog eens onder de loep te nemen.
Wellicht levert dit nieuwe inzichten op, waardoor een nieuwe vraag zich openbaart.

Waarom ik de cursus ‘werken met de I-Tjing ‘ wil volgen?

  • Mijn eerste persoonlijke kennismaking met de I-Tjing vond ik een echte openbaring. Het antwoord was verrassend, maar ook prikkelend. De I-Tjing heeft de kracht om je gedachten te openen en je kijk op de situatie te verruimen.
  • Aleister Crowley vond de I-Tjing het beste orakelsysteem, omdat het licht werpt op je pad en klaarheid schept over de te nemen stappen. Bij het raadplegen van tarot, kan je eigen psyche het antwoord maskeren. Het antwoord van de tarot is minder gestroomlijnd en daarom eerder aangewezen voor innerlijk werk, dan als spirituele hulplijn. In de ‘Book of Thoth, het tarotspel van Crowley, zijn er veel verwijzingen naar de I-Tjing.
  • Lezen over I-Tjing correspondenties is iets anders dan de I-Tjing gebruiken. De cursus ‘werken met de I-Tjing’ kan mij helpen de diepere betekenislagen van de tarot van Crowley te ontrafelen.
  • Enkele maanden geleden ontving ik totaal onverwacht een I-Tjing Decoder met de post. Een handig instrument om vlug je hexagram te decoderen. Bij hexagram 15 staat : Aarde boven, Berg beneden. Versterk wat te zwak is en zwak af wat te sterk is. Ik ben benieuwd of Harmen Mesker dit handig instrumentje (voor beginners) kent!
  • Een cursus van Harmen Mesker in Brugge, aan een democratische prijs. Dat laat ik toch niet zomaar voorbijgaan!
  • Harmen Mesker is de auteur van de I Tjing stap voor stap, uitgegeven door AnkhHermes (dezelfde uitgeverij als van ‘Tarot voor iedereen’). Het boek is inbegrepen in de prijs van de cursus!

Interesse om de cursus te volgen?

Hier vind je het programma van de cursus ( 6 avonden)
plaats : Dienstencentrum Sconeveld, Brugge (Sint-Kruis)
data : 23 en 30 januari; 6, 13, 20 en 27 februari 2019
prijs : 175 euro (bij inschrijving wordt een voorschot gevraagd)
Inschrijven via Ingrid Hotton van ‘Voel je goed in jezelf en je omgeving’
e-mail : ingridhotton@skynet.be
Het aantal deelnemers is beperkt!

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.