The Hermetic Tarot (recensie)

Gedetailleerd zwart/wit tarotspel dat zich uitstekend leent tot studie-werk of magisch werk. The Hermetic tarot volgt vrij nauwgezet de ideeën zoals beschreven door Mathers in zijn Book T, maar leent ook bij Levi, Case en Crowley. Heb je interesse in alchemie, engelen, astrologie, mythologie en kabbala?
Wil je je symbolische kennis van de Waite of Crowley tarot naar een hoger niveau tillen? Dan is dit tarotspel een goede studie-vriend.

In dit blogbericht bespreek ik een tarotspel dat zich niet meteen leent tot gebruik in uitgebreide leggingen, maar wel interessant is voor wie zich wil verdiepen in de esoterisch tarot (gebaseerd op het Golden Dawn- systeem)

Focus op studie

Dit gedetailleerd zwart/wit tarotspel is zeer geschikt voor studie-werk of magisch werk. The Hermetic tarot volgt vrij nauwgezet de ideeën zoals beschreven door Mathers in zijn Book T, maar leent ook bij Levi, Case en Crowley. Je raadt het al, de symboliek is complex en zal sommigen juist daarom erg aanspreken of afschrikken.
Heb je interesse in alchemie, engelen, astrologie, mythologie en kabbala?
Wil je je symbolische kennis van de Waite of Crowley tarot naar een hoger niveau tillen? Dan is dit tarotspel een goede studie-vriend.

Fouten!

Wees kritisch, want er staan enkele fouten in : kleine zoals een naam van een engel, maar ook grote fouten.
Vele tarotisten die met dit tarotspel werken hebben er geen erg in, maar door een fout van de ontwerper zijn de afbeeldingen van de Koning en de Ridder met elkaar verwisseld.  Ook in de omschrijving wordt het woord Koning en Ridder systematisch omgewisseld. Dit is echt jammer, maar een veelvoorkomende fout (zelfs Mathers en Waite hebben in het teksten hierover foute informatie gegeven) doordat in de meeste tarotspellen de volgorde van de hofkaarten : Page, Ridder, Koningin en Koning is. In de Waite tarot zie je een Ridder op een paard en een Koning op een troon. In de tarotspellen die het Golden Dawn systeem volgen is de volgorde : Prinses, Prins, Koningin en Ridder. De Prins zit in een rijtuig en de Ridder op een paard.
In dit spel is de volgorde : Prinses, Ridder, Koningin en Koning.  De Ridder zit in een rijtuig en de Koning zit op een paard; want zo hoort het als je een tarotspel ontwerpt gebaseerd op het Golden Dawn systeem.

Aan de slag

Smaken verschillen, maar ik vind het  tarotspel visueel niet aantrekkelijk. Om het spel te appreciëren moet je de symbolische rijkdom naar waarde weten scheppen.
Laat je ogen langs de kaart dwalen. Bekijk elk detail apart en laat het dan terug samenvloeien. Neem het witte boekje erbij, bekijk dezelfde tarotkaart uit de Waite en Crowley tarot. Laat alles even sudderen en bezinken.
Zal je iets nieuws hebben ontdekt? JA!
Zal het vragen oproepen? JA!
Zorg dat je je tarotboeken en notitieschriftje bij de hand hebt.
All hands on deck!

Symboliek

Om je te laten kennismaken met het complexe maar interessante symboolgebruik van dit tarotspel, zet ik enkele kaarten uitgebreid in de schijnwerpers.
Bij elke kaart zet ik ook een afbeelding van dezelfde kaart uit de Waite tarot, Book of Thoth (Crowley) en Golden Dawn Tarot (Robert Wang- onder instructie van Regardie). Zo kan je meteen zien of deze manier van kijken, vergelijken en studeren je aanspreekt.

Grote Arcana : De Maan

moon hermetic tarot

 

The Moon -Golden Dawn Tarot -Robert Wang

De uitleg in het (Engelstalig) witte boekje is als volgt :
Heerser van stromen en terugstromen. Qoph. Achterhoofd. In de bovenste helft van de kaart zie je het symbool van Vissen, bij nieuwe volle maan. Voortvloeiend uit de maan zijn 16 hoofdstralen en 16 kleinere stralen; totaal 32, het aantal paden van de Sepher Yetzirah; Vier gouden yods, vallen als druppels uit de maan, ze tonen de macht van de maan aan over de levensstroom.
De twee torens stellen de toegangspoort van Opstanding voor. De torens worden bewaakt door honden, de jakhalzen van de Egyptische psychopomp Anubis, getuigen van de ontwrichting en angstigheid. De donkere wateren van de nacht verschijnen onderaan. Ze zijn gegoten in beroering door de dwingende  invloed van de maan, suggestief voor de donkere paden van zwoegen en inspanning. In het centrum van de kaart de gevleugelde scarabee, die het pad van de hemelse lichamen volgt, rijzend in het Oosten en ondergaand in het Westen. Hij draagt de zonneschijf zowel voor als achter hem.
Bedrog, foutief, valsheid, ontgoocheling, verandering.
In slechte zin (omgekeerd) : klein bedrog, herkend vooraleer schade is berokkend, onbeduidende vergissingen.

Kleine Arcana : Zwaarden vijf

5 swords hermetic tarot

robert wang Golden dawn tarot 5 swords

De uitleg in het (Engelstalig) witte boekje is als volgt :
Heer van Nederlaag. Vijf zwaarden wijzen omhoog. De heften stellen vogels voor, behalve bij de middelste, die een gevlochten heft heeft.
Op de zwaarden van links naar rechts, de zwaan en de duif die betrekking hebben op Venus; de fazant en de havik horend bij Aquarius. In het midden , het beeld van de man verbonden met Aquarius. De bloemblaadjes van de roos, die in Zwaarden vier was hersteld, worden nu verscheurd en vallen. De stralen worden gebroken en verspreid. Boven en onderaan zie je de symbolen van Venus en Aquarius.
Deze kaart stelt het eerste decaan van Aquarius met als heerser Venus, dus Venus in Aquarius 1° tot 10°. Engelen Aniel en Chaamiah.
De westrijd is beëindigd en beslecht in het nadeel van de persoon. Mislukking, nederlaag, angstigheid, armoede, gierigheid, rouwend na pijn, moeizaam, onrustig, verlies en gemeenheid van de natuur. Hatelijkheid, stekeligheid, laster, vertellen van roddels en hatelijke verhalen. Bemoeial en scheider tussen vrienden. Het haten van vrede en vriendschap tussen anderen. Wreed maar laf. Ondankbaar, onbetrouwbaar. Slim en snel in gedachten en spraak. Gevoel van medelijden wordt snel opgewekt , maar duurt nooit lang.
In slechte zin (omgekeerd) : onzekere uitkomst, kan een meer gewenste wending nemen; zwakheid wordt getest.

Kleine Arcana (hofkaart) : Koning  Ridder van Staven

king of wands hermetic tarot

prince of wands robert wang
De uitleg in het (Engelstalig) witte boekje is als volgt :
Prins van de vuurwagen. Luchtdeel van vuur. Een koninklijke figuur met een kroon met gouden stralen, hij heeft grote witte vleugels en zit in een wagen getrokken door een leeuw. De koning draagt een borstharnas en draagt de Feniks staf van de Tweede Adept, de staf van grote kracht en energie. Onder de wagen zijn er vlammen en boven de wagen verschijnt zijn helmsteken, een gevleugelde leeuwenhoofd. Voor de leeuw de symbolen van Kreeft en Leeuw. Heerst over de laatste decaan van Kreeft tot de tweede decaan van Leeuw.
Behendig, sterk, eerder geweldadig
In slechte zin (omgekeerd) : wreed, intolerant, bevooroordeeld, kwaadaardig en nors.


Zoals je merkt een duidelijke uitleg. Soms gelijklopend met andere tarotspellen, soms niet. Het zet je wel aan het nadenken, biedt suggesties! Geen tarotspel voor beginnende tarotisten, want anders geraak je nog meer verward, zeker door de (onterechte) omwisseling van de titels bij de hofkaarten.

Titel : The Hermetic Tarot
Ontwerpster : Godfrey Dowson
Uitgeverij : US Games Systems
jaar : 1980 (eerste editie)
prijs : vanaf 19 euro

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.