Verandering en verbondenheid

Welke tarotkaarten symboliseren een verandering in het leven?
Welke kaarten hebben een bijzondere relatie met elkaar en versterken elkaars betekenis.

Welke tarotkaarten symboliseren een verandering in het leven?
Welke kaarten hebben een bijzondere relatie met elkaar en versterken elkaars betekenis?

In dit artikel de antwoorden op 2 oefeningen uit Symboliek oefenen

1

Verandering is een thema dat in verschillende tarotkaarten uit de Grote Arcana voorkomt.  In deze tarotkaarten is verandering een belangrijk thema :

De Hogepriesteres

Meteen aan het begin van de reeks van de Grote Arcana kom je in contact met een krachtige transformator. De energie van de Hogepriesteres is subtiel aanwezig telkens je met tarotkaarten werkt. Zij is de stille begeleidster die haar hand op je schouders legt en je bijna onmerkbaar in de juiste richting duwt. Ze brengt een traag veranderingsproces op gang en begeleidt dit vanop een afstand. Je voelt haar invloed niet in het dagelijkse leven. Het vraagt momenten van rust en meditatie om haar energie te voelen. Doe je regelmatig aan meditatie dan kan de energie van de Hogepriesteres intenser werkzaam worden in je leven. Besef dat haar energie niet manipuleerbaar is. Als spirituele ontdekkingsreiziger kan je enkel openstaan voor haar energie en haar voortdurende aanwezigheid op je pad accepteren.

De Gehangene

Met één voet hangend aan een paal, ontbreekt het de Gehangene aan elke mogelijkheid om zich aan de situatie te onttrekken. Hij wordt gedwongen een veranderinsproces te ondergaan dat zijn kijk op het leven drastisch zal veranderen.
Het is een veranderingsproces dat verschillende maanden duurt. Als de energie van de Gehangene prominent aanwezig is in je leven treden er allerlei innerlijke veranderingen op :  je krijgt een andere visie op je leven, jouw kijk op waarden en normen verandert, je begint een nieuwe fase op vlak van ontwikkeling van het spiritueel bewustzijn en je hogere natuur (hoger zielsdeel) wordt zichtbaar. Eènmaal het veranderingproces is gestart, is er geen weg terug. Je kan niet meer je ‘oude zelf’ worden, maar er is ook nog geen ‘nieuwe zelf’. Jouw omgeving zal ook de verandering gewaarworden en wellicht  krijg je hier regelmatig positieve en negatieve opmerkingen over. Het veranderingsproces gaat gepaard met de behoefte om je terug te trekken uit de wereld, je voelt je niet meer thuis in je oude leven en ervaart een gevoel van scheiding tussen jezelf en anderen.

De Dood

De Dood is nauw verbonden met het gevoelsleven en de zintuiglijke wereld. Deze tarotkaart duidt op een verandering in hoe je de wereld ervaart, de overgang naar een nieuw levensstadium. De Dood is een transformator met een dubbele rol. Hij is de transformator die je volledig leven bij je is, omdat hij Leven is. Althans diegene die het leven voortdurend transformeert, van de ene fase naar de andere.
Zijn tweede rol is meer spiritueel van aard. Hij verlost de Gehangene van zijn ‘lagere natuur’, alle restjes van het ‘oude zelf’ worden vernietigd. En zo maakt hij de weg vrij om geestelijk te groeien. Je start een lange periode waarin je innerlijke leefwereld steeds belangrijker wordt. Je bewandelt het pad naar Verlichting, dat eindigt in de tarotkaart de Zon. Als je de tarotkaarten tussen de Dood en de Zon bekijkt, weet je wat de spirituele zoeker allemaal te wachten staat!
Als ridder zal de Dood je begeleiden en beschermen tijdens deze periode, vooral op momenten waarop je erg angstig voelt. Hij zal je verzekeren dat elk angstig moment van voorbijgaande aard is en je je spiritueel doel uiteindelijke zal bereiken.

Matigheid

De engel combineert en harmoniseert de essenties uit beide kruiken. Het is de taak van de spirituele mens om de kenmerkende eigenschappen van zijn psychische ( hogere) natuur met zijn materiële (lagere) natuur gedoseerd te mengen. Arthur Waite benadrukt dat de eigenschappen van beide naturen niet verloren gaan, maar enkel van toestand veranderen. Hierdoor ontstaat een getemperd bewustzijn. Je getemperd bewustzijn staat zowel met de aardse als hemelse wereld in contact. Via dit bewustzijn is communicatie tussen de werelden mogelijk.
Het combineren en harmoniseren van de essenties is een langdurig proces, dat voorbereiding vraagt en niet zonder psychisch gevaar is.

De Toren

De bliksemschicht kondigt plotselinge en totale destructie van denkbeelden aan.
Wanneer we ideeën realiseren in de materiële wereld, kenmerkt het zich altijd door onvolmaaktheid en tijdelijkheid. Door ongepaste trots en volharding houden we soms vast aan ideeën of situaties die door veranderingen niet meer geschikt zijn om te bestaan. Als de ideeën of situaties zo vastgeroest zijn dat er geen weg terug meer is, dan biedt enkel totale destructie de mogelijkheid om opnieuw te creëren.
De destructie opent het pad voor creatie.

2

In de volgorde van de tarotkaarten kan je een cyclisch proces van creatie en vernietiging zien. Tussen de kaarten kan je verschillende symbolische gelijkenissen zien; van sommige kaarten benadrukt Arthur Waite de bijzondere verbondenheid.

De Magiër en Kracht

Vooral het oneindigheidsteken boven het hoofd van beide personen valt op. Voor Arthur Waite, een christelijke mysticus, staat dit teken symbool voor de Heilige Geest en is het een teken van Leven. Hij ziet in de Magiër ook een christusfiguur die de Krachten en Gaven van de Heilige Geest bezit :  de wijsheid, het verstand, de raad, de sterkte, de wetenschap/kennis, de vroomheid (eerbied) en godsvrees (bewondering van de perfectie van god).
Het is Waites spiritueel streven om herboren te worden in Christus. Waite is een Martinist en volgens het Martinisme* is het getal 8, het getal van Christus. De tarotkaart Kracht, met het getal 8, symboliseert het innerlijke proces van de Magiër, namelijk de verandering in Christus.

De Hogepriesteres en Gerechtigheid

Waite ziet in deze kaarten twee vormen van Gerechtigheid. De tarotkaart de Hogepriesteres stelt spirituele gerechtigheid voor en de tarotkaart Gerechtigheid wereldse gerechtigheid. Spirituele gerechtigheid is het ontvangen van spirituele gaven, maar volgens Waite worden deze gaven willekeurig (op een natuurlijke wijze) uitgedeeld. Je kan het ontvangen van spirituele gaven niet afdwingen door het uitvoeren van rituelen, het vergaren van kennis of een spirituele levenswijze.
Wereldse gerechtigheid is gebonden aan wetmatigheden en zijn vaak neergeschreven in wetboeken. De wet van oorzaak en gevolg behoort ook tot deze vorm van gerechtigheid.
De pilaren in beide tarotkaarten zijn toegangspoorten. De Hogepriesteres heeft haar ogen gericht op de spirituele wereld en via haar kunnen we die wereld betreden.
De figuur in de tarotkaart Gerechtigheid richt zicht op de materiële wereld, via haar leren we de werking van de materie.

De Dood en de Zon

De tarotkaart de Zon kondigt het einde van een langdurig veranderingsproces aan dat startte in de tarotkaart de Dood.  Na de tarotkaart de Dood , komen er enkele tarotkaarten die de mens confronteren met zichzelf, zijn relatie met het universum en het Leven zelf. Een pad dat gepaard gaat met angst, twijfel, een gevoel dat je alleen bent,…  De tarotkaart de Zon is het einde van een veranderingsproces. Beide tarotkaarten hebben qua symboliek opvallende gelijkenissen, nl. een zon en een figuur op een wit paard. Waite noemt De Dood, de sluier of het masker van het leven. Het leven wordt gehandhaafd door verandering, transformatie en de overtocht van ‘lager naar hoger’. Het is een natuurlijke overgang naar het volgend niveau van Zijn, afgebeeld in de laatste tarotkaarten van de Grote Arcana.

Matigheid en Het Oordeel

In de tarotkaart het Oordeel (al vind ik ‘Opstanding’ een meer passende titel) zie je het resultaat van het innerlijke werk dat symboliseerd wordt in de tarotkaart Matigheid.
In het Oordeel zien we grijze figuren. Zij hebben hun hogere en lagere natuur met elkaar vermengd en hebben een getemperd bewustzijn, d.w.z. een hogere bewustzijn verbonden met het aardse leven.

Noot
*Martinisme
Het martinisme is een spirituele beweging, ontstaan uit de leringen van “de onbekende filosoof” Louis-Claude de Saint-Martin (1743-1803). De esotericus Papus  was de stichter van de beweging.

De kern van het martinisme is de ‘Weg van het hart’. Zoals Saint-Martin het zelf formuleerde: Het doel van inwijding is ingaan in het hart van God en God laten ingaan in jouw eigen hart.

In het martinisme gebeurt de inwijding of initiatie, via overdracht van inwijder op inwijdeling , op het moment waarop beide dit goed vinden. Iedere martinist wordt ervan doordrongen dat er niets meer dan een zaadje wordt overgedragen. Het is aan de ingewijde om te zorgen dat het ontvangen zaad kan groeien en zich volledig kan ontwikkelen.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

5 gedachten over “Verandering en verbondenheid”

  1. Geniet lekker van je zomerstop 😉 En het is weer een mooi stukje. Helaas kan ik mijn Rider Waite deck op dit moment nergens vinden. Maar zodra die zich weer laat zien, ga ik daar weer mee aan de slag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.