En toen was er licht

In de tarotkaarten is de aanwezigheid van licht een rode draad doorheen de tarotkaarten van de Grote Arcana. Je herkent in de symboliek verschillende lichtbronnen en vormen van licht.
Licht heeft verschillende betekenissen in de tarot. Het drukt wijsheid, leven, genade en goddelijke aanwezigheid uit.

In de tarotkaarten is de aanwezigheid van licht een rode draad doorheen de tarotkaarten van de Grote Arcana. Je herkent in de symboliek verschillende lichtbronnen en vormen van licht.

Licht heeft verschillende betekenissen in de tarot. Het drukt wijsheid, leven, genade en goddelijke aanwezigheid uit. En je hebt ook verschillende verschijningsvormen : de zon, de maan, de ster, een volledige sterrenhemel, lichtreflecties, een bliksemschicht, vuurtongen. Het zijn mystieke symbolen voor de goddelijke begeleiding die we ervaren tijdens het bewandelen van ons levenspad. Ze wijzen op ons op de mogelijkheid om via innerlijke communicatie een relatie op te bouwen met het Eeuwige Licht en zo heelheid te ervaren en transformatie mogelijk te maken. Ze begeleiden ons tijdens het aardse leven.

De Dwaas

Is het je al opgevallen dat de zon op deze kaart een witte kleur heeft? Het stelt geen aardse zon voor, maar een spirituele zon. Het oneindige licht, Ain Soph Aur, bevindt zich achter de rug van de Dwaas. Het oneindige licht is zijn plaats van oorsprong en zal in verschillende verschijningsvormen aanwezig blijven tijdens de ontdekkingsreis van de Dwaas.

de zon in de Dwaas

De Magiër

Hij staat in het zonlicht. Het oneindigheidsteken boven zijn hoofd suggereert dat hij zich bewust is van het oneindige niets. Doordat hij zich ervan bewust is, kan hij ook met de energie van het licht werken.

De Hogepriesteres

Volgens de associatieprincipes van de Golden Dawn correspondeert de Hogepriesteres met de ‘planeet’ Maan. Daarom is de toenemende maan ook aan haar voeten. Haar kledij is doorschijnend en reflecterend. Via haar kunnen we het spirituele licht op een indirecte manier waarnemen. De invloed van het licht zal, door haar aanwezigheid, ons leven op een indirecte manier transformeren. Deze invloed is blijvend en neemt langzaam, haast onmerkbaar toe.
De pilaren, Boaz en Jachin, worden geassocieerd met de zon en de maan.

de maan aan de voeten van de hogepriesteres

De Keizerin

Ze zit in een tuin met weelderige plantengroei. Zoals je weet kan de natuur enkel floreren als er voldoende zonlicht aanwezig is.

De Keizer

Het is moeilijk om in deze kaart zonsymbolen te zien. Laat ons hopen dat de rotsen de warmte van het zonlicht in zich hebben opgeslagen om langzaam terug af te geven.

De Hiërofant

Hij is het uiterlijke kanaal waardoor het Eeuwige Licht via sacrale handelingen zichtbaar wordt.

De Geliefden

Een stralende zon, op haar hoogtepunt verschijnt achter de engel. De vleugels van de engel zijn gespreid, waardoor Adam en Eva de kracht van de zon enkel via de engel kunnen ervaren. De zon heeft een gele kleur. Het tafereeltje speelt zich af in het aards paradijs (en niet in de hemelse sferen).

De Zegewagen

De menner rijdt met zijn zegewagen de toekomst tegemoet. Boven zijn zegewagen bevindt zich een baldakijn met sterrenhemel. Het stelt de vrouwelijke goddelijk energie van de sephirot Binah voor. Deze energie beschermt hem tegen kosmische invloeden (= negatieve invloeden van andere planeten).
De ster op zijn kroon symboliseert vrouwelijke goddelijke invloed en leiding.
Zie ook de tarotkaart de Ster.

Kracht

Het licht is hetzelfde licht zoals in de tarotkaart de Magiër. De kaart toont hoe het spirituele licht in de Magiër werkzaam is.

De Heremiet

Het licht in de lamp beschijnt zijn pad. In de lamp schijnt een achtpuntige ster (beschrijving van Waite, op de kaart zien we een zespuntige ster), zoals we ook zien in de tarotkaart de Ster. Het is de symbolische verlenging van zijn innerlijke licht. De Heremiet is zich bewust van zijn innerlijke licht maar ervaart nog scheiding tussen zijn hoger en lager zielsdeel, daarom is er ook een afstand tussen zichzelf en de lamp.

de ster in de tarotkaart de Heremiet

Het rad van fortuin

Geen specifieke referentie naar zonlicht. De kaart verwijst naar de werking van het zonlicht in de wereld, alchemistische principes.

Gerechtigheid

De achtergrond is geel. Deze kaart stelt gerechtigheid in de wereld voor en baadt daarom in het zonlicht.

De Gehangen

Zijn benen vormen een fylfot kruis (swastika). Dit is een zonnekruis en stelt een inwendig en dynamisch proces voor dat zich kenmerkt door innerlijke verandering
Rond zijn hoofd is een stralenkrans of aureool. Het stelt het zichtbaar worden van de hogere natuur voor tijdens een diepe trance. Hierdoor treedt er een verandering in het bewustzijn op.

De Dood

Tussen de torens zien we een opkomende zon.  Een directe verwijzing naar de tarotkaart de Zon en het einde van het overgangsproces. (De Dood is het begin van het overgangsproces.)

opkomende zon tarotkaart de dood

Matigheid

Op het voorhoofd van de engel zie je een zonneteken. Het is een verwijzing naar sephira Tipareth, helder denken, eenheidservaring en activatie van het innerlijke zien.
Rond het hoofd van de engel een stralenkrans, een verwijzing naar zijn connectie met de hogere natuur. Naast de engel zie je op het einde van het pad een schitterende kroon, de sephirot Kether.

hoofd engel tarotkaart matigheid

De Duivel

De enige lichtbron op deze tarotkaart is de brandende toorts van de Duivel, voor de rest heerst er duisternis. Het is moeilijk om in de Duisternis licht te zien en toch is het aanwezig.

De Toren

De bliksem stelt plotselinge goddelijke communicatie voor dat door niets wordt afgeremd. Het is de vernietiging van tijdelijke, niet goddelijke creatie en tegelijk activatie van goddelijke creatie.
De vlammen stellen de aanwezigheid van de Heilige Geest voor waardoor verdieping van het goddelijke bewustzijn wordt ervaren.

De Ster

De grote achtpuntige ster is de planeet Venus, ze verdrijft als ochtendster de duisternis.
De 7 kleinere sterren  zijn er verwijzing naar de zeven ‘planeten’ die gekend waren in de 15de eeuw, nl. de Maan, Mercurius, Venus, de Zon, Mars, Jupiter en Saturnus.

de ster in tarotkaart de Ster

De Maan

Een toenemende maan, met gezicht reflecteert het licht van de zon. Ze is gids in donkere tijden. De maan is omringd door  32 stralen, een verwijzing naar de 32 paden van wijsheid en de 22 paden+ 10 sephirot van de kabbalistische levensboom.

De Zon

Hier staat de zon op haar hoogtepunt. Ze stelt het licht voor dat de mensheid leidt naar bewustwording en een spiritueel leven.

Het Oordeel

De man, vrouw en kind nemen een rituele houding aan LVX. Ze ervaren het innerlijke licht; lichtlichamen.

rituele houding op de tarotkaart het Oordeel.

De Wereld

Door op één been te staan, de benen gekruist, stelt de vrouw de dynamische energie van het zonnekruis voor actief in de wereld.

Dit blogbericht is het antwoord op vraag 1 uit het blogartikel : Oefeningen symboliek.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

3 gedachten over “En toen was er licht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.