Symboliek in de tarotkaart : de Prinses van Schijven (Crowley)

Duiding van de symbolen in de tarotkaart Prinses van Schijven uit de Crowley tarot.
Van alle hofkaarten wordt ze omschreven als de laagste van het laagste, omdat ze het aardse deel van het element Aarde voorstelt. En toch is ze tegelijk het hoogste van het hoogste, omwille van haar rol als transformator. Zij is de verpersoonlijking van de scheppingskracht dat als een rode draad de tarotkaarten met elkaar verbindt.

Eerder schreef ik over de tarotkaart de Dwaas en het Universum. Beide zijn nauw met elkaar verwant omdat de scheppingskracht aanwezig in de Dwaas tot volledige expansie komt in de tarotkaart het Universum.
In dit blogartikel zet ik de schijnwerpers op de Prinses van Schijven. Zij is de verpersoonlijking van de scheppingskracht dat als een rode draad de tarotkaarten met elkaar verbindt.

Van alle hofkaarten wordt ze omschreven als de laagste van het laagste, omdat ze het aardse deel van het element Aarde voorstelt. En toch is ze tegelijk het hoogste van het hoogste, omwille van haar rol als transformator. Zij gebruikt het zaad uit de dennenappel van de Dwaas en transformeert het. Zij is het voertuig dat de potentiële manifestatiekracht van de Dwaas naar de aarde brengt.

Op de kaart zien we een vrouw in een prachtige mantel gemaakt van schapenhuiden.
Door haar dun kleed zien we duidelijk haar pronte borsten en bolle buik. Ze draagt nieuw leven in zich. Haar verbondenheid met de energie van de Dwaas is zichtbaar in haar opvallende ramshorens (de dwaas heeft kleine horens) en het kristal (Kether) aan de punt van haar staf. De kleuren van haar kleed, gezicht en haren alsook de achtergrondkleuren, kan je zelfs terugvinden in het oog van de krokodil op de tarotkaart van de Dwaas.
De krokodil stelt Malkuth voor op de kabbalistische levensboom. De Prinses van Schijven staat op aarde, in het Koninkrijk, Malkuth. Bijna een derde van de kaart bevindt zich onder haar voeten.
We zien de wortels van de bomen en haar mantel die verweven is met de ondergrond. Met haar grote staf doordringt ze de aarde en brengt zo de manifestatie-energie, het pure licht, van Kether in de aarde. Nu ze de aarde terug vruchtbaar heeft gemaakt en de hernieuwing van de natuur in gang heeft gezet, zit haar taak op aarde erop.

Symbolen

prinses schijven

Verschillende symbolen verbinden haar met het astrologisch teken Ram: de ramshoren op haar hoofd, haar mantel uit schaaphuiden en de schijf in haar hand met 36 bloemblaadjes, die verwijzen naar de 36 decanen van een zonnejaar. Zij staat aan het begin van een nieuw jaar, maar wijst ook op de voltooiing van het oude jaar.
Astrologisch is ze ook verbonden met de twee andere lentetekens : Stier en Tweelingen. De verwijzing is heel subtiel via kleuren: het warme geel/oranje op de achtergrond verwijst naar Tweelingen en de bruine tinten naar Stier.

De schijf in haar hand is een roos, gewijd aan de godin Isis. In het hart van de roos bevindt zich het yin-yang symbool. Dit symbool stelt de duale spirale krachten van creatie voor, in perfect evenwicht.

Behalve naar Isis, wordt er nog naar een andere vruchtbaarheidsgodin verwezen.
De aanwezigheid van de goddelijke moeder, Demeter, is zichtbaar via het altaar achter de Prinses waarop je een gestileerde bundel koren kunt herkennen. Haar haren lijken bijna strengen van koren die tot aan de grond (en misschien wel dieper) reiken.

Het landschap lijkt op dat van een mangrove-bos. Mangroven groeien op vruchtbare slikgronden. Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit, want dankzij de beschutting die ze bieden zijn ze vaak een kraamkamer voor vissen en vogels.

mangrovebos

Op de achtergrond zien we een berg, een verwijzing naar de I Ching.

i ching ken hexagram 52

Hexagram 52, Ken, betekent ‘stilhouden’ en wordt voorgesteld door een hexagram dat lijkt op een berg(keten). Dit stilhouden is geen periode van stagnatie, want tijdens deze periode ontkiemen duizenden zaden, die daarna een nieuw landschap vormen.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.