Sun and Moon Tarot

Recensie van de tweede editie van de Sun and Moon Tarot van de Belgische kunstenares Vanessa Decort.

De tweede editie van Sun and Moon Tarot valt op doordat de kaarten een kleiner formaat hebben, de randen van de kaarten zwart zijn en het tarotspel verpakt is in een tinnen doosje (en daar houd ik van).
De symboliek in dit tarotspel charmeert me door de combinatie van speelsheid en esoterie.

Het doosje

Eenvoudige papierwikkels, kartonnen doosjes, magneetdoosjes, doosjes met deksels, ….. tarotspellen worden in allerlei doosjes verpakt….. en soms ook in een tinnen doosje.
Misschien iets minder stapelbaar als de kartonnen versie, maar wel stevig en aantrekkelijk. Een kleine schatkist.

Het witte boekje

Zoals tegenwoordig gebruikelijk wordt dit tarotspel vergezeld van een klein wit boekje (LWB : Little White Book). De ontwerpster schreef dit boekje zelf en duidt beknopt de belangrijkste symbolen. Dit is een eclectisch tarotspel met symbolen uit verschillende spirituele stromingen uit heden en verleden.
Het vraagt daarom extra duiding, vooral omdat sommige symbolen qua interpretatie afwijken van de ‘klassieke tarotideeën’. Raadpleeg zeker het boekje bij het bestuderen van de kaarten! Vanessa Decort houdt van een positieve en stimulerende insteek en dat merk je aan haar manier van interpreteren.
Zo schrijft ze bij de Duivel:

Principes van vrolijkheid en humor bij wat ons beduvelt, relativerend. We kunnen geen volledige vrijheid vinden zonder eerst onze duistere kanten te hebben bekeken. Men kan het licht enkel vinden door eerst door de duisternis te gaan. Hiervoor heeft men gematigheid nodig.

Interessant weetje:
Iedereen kan bij Vanessa Decort de Nederlandstalige handleiding bij dit tarotspel bekomen. Het wijkt soms een klein beetje af van de vertaalde tekst, maar dat vinden we natuurlijk juist extra leuk!
Bij interesse: stuur een (lief) mailtje naar sunandmoon@skynet.be

!!! Vanessa verkoopt geen exemplaren van haar tarotspel !!!

De kaarten

rug sun and moon tarot
Op de rug van de tarotkaarten een prachtige mandala in zwart/wit

Het kleiner formaat laat niet alle details tot hun volle recht komen. Aan de andere kant zijn de kleinere kaarten ideaal om een kaartlegging met meerdere kaarten te doen of om een beeldend verhaal te maken met de afbeeldingen.

De zwarte randen vormen een mooi contrast met de zachte kleuren van de afbeeldingen. In de rand staat de naam van de kaart; bij de grote arcana staat bovenaan het nummer en bij de kleine arcana een kernwoord.

Een klein minpuntje : op alle kaarten staat ©2017USGAMES. Door het contrast van witte letters op een zwarte achtergrond valt dit extra op. Gelukkig merk ik een zekere gewenning, na een tijdje merk ik de kleine letters niet meer op.

Nummering en namen

De kaartnummering komt overeen met die van de klassieke Franse tarotspellen.
8 = Gerechtigheid en 11 = Kracht
Sommige kaarten krijgen een dubbele naam; soms omdat het voor de tarotist dan gemakkelijker is de kaarten te interpreteren of te vergelijken met andere tarotspellen, soms omdat de ontwerpster haar eigen ideeën wil beklemtonen.
Volgende kaarten krijgen een dubbele naam :
XIII Dood – Herrijzenis
XIV Kunst – Gematigheid
XX Aeon – Laatste Oordeel
De namen van de Hofkaarten : prinses, prins, koningin en koning

Kleur en stijl

Vanessa Decort schilderde de afbeeldingen in verschillende laagjes op geprepareerd doekpapier met acrylverf en gebruikte hierbij verschillende technieken. We zien transparante lagen, zacht kleurverloop en lichte schaduwen. Het gebruik van grote kleurvlakken en kleine, vrolijke figuren maakt dit deck luchtig en speels. Over het kleurgebruik is goed nagedacht en het ondersteunt de symboliek van de kaart.

De symboliek in de kaarten

Er zijn teveel verschillen met de Thoth tarot om dit een op-de-Thoth-tarot gebaseerd tarotspel te noemen. Zonder twijfel is de ontwerpster beïnvloed door de symboliek in de Thoth tarot, het was dan ook het eerste tarotspel waarmee ze kennismaakte. Maar we zien ook gelijkenissen met de Waite tarot en een duidelijke eigen visie in symboliek en interpretatie.
Universele ideeën zijn op een subtiele manier in dit deck verwerkt.
De lieftallige figuren stellen mensen van alle rassen voor.
De eclectische symboliek benadrukt het universele karakter van dit deck. Vooral de grote arcana zijn een smeltkroes van symbolen. Die zijn complexer dan op het eerste zicht lijkt, waardoor je wordt uitgenodigd langer naar de kaarten te kijken. Het kleine witte boekje biedt voldoende ondersteuning bij het duiden van de kaarten en kan een aanzet zijn om sommige symbolen verder te bestuderen. Zo wordt dit deck een verkenningstocht doorheen verschillende religieuze, spirituele en magische tradities uit het Oosten en het Westen, uit het heden en verleden.

Enkele tarotkaarten

Vanessa Decort ziet de kaarten uit de Grote Arcana als afbeeldingen die de reis van de ziel in 22 stappen symboliseren. Het is een ontwikkelingsreis van de materiële wereld naar de spirituele wereld. De Dwaas is de geest die ervaring wil opdoen, om zowel het vrouwelijke als het mannelijke te ontwikkelen. Hij begint een transformatieproces ‘van rups tot vlinder’.
De tarotkaart het Universum is het hoogtepunt van zijn reis en een toegangspoort naar een nieuw bestaan, een leven in verbondenheid met alles wat bestaat.

Heelheid, de hermafrodiet. De kosmische danser die alle tegenstellingen in zichzelf heeft verenigd.

In de kleine arcana ligt de focus op het element dat opvallend aanwezig is in elke kaart. De kaarten vertonen sterke gelijkenissen met de Thoth tarot, maar met een eigen speelse interpretatie.

Speelsheid en ervaren van innerlijke bevrijding.

Waar te koop?

Op Amazon is de prijs het scherpst.

Anderen kochten via Bol.com .
De kans dat je de nieuwe editie toevallig in een winkel aantreft is klein. Uitgeverij Koppenhol, de verdeler van de kaarten van USGames in Nederland en België, heeft besloten om deze editie niet op te nemen in hun aanbod. Hun voorraad van de ‘gewone’ Sun and Moon tarot (eerste editie, groter formaat) is nog te groot. Jammer!!!

sun and moon doosjes
De twee edities van de Sun and Moon tarot

De Sun and Moon tarot bevat 78 kaarten en bestaat in twee formaten.
De tweede editie (in een tinnen doosje) werd uitgebracht op 20 februari 2017. Ontwerpster : Vanessa Decort: Uitgeverij : USGames
Formaat van de kaarten : 6,9 x 3,3 x 10,2 cm
Het doosje bevat 78 tarotkaarten en een Engelstalig boekje met informatie.
ISBN-10: 1572818530
ISBN-13: 978-1572818538