Symboliek Perikelen

Miranda Molenaar schrijft over haar manier van werken met astrologie en tarot tijdens thema-avonden.

Wat leuk, een blog mogen schrijven voor Tarot Cirkel !!
Ik ken Annick via FB al langer, maar sinds ik haar vorig jaar live heb gezien op een bijeenkomst van de Tarot Vereniging was ik onder de indruk. Haar manier van uitleggen, haar manier van praten en haar enthousiasme voor de Tarot hebben me geraakt. Erg blij dus dat ik deze blog mag schrijven. Maar wat dan te schrijven ?

Eerst even voorstellen

miranda molenaar foto
Miranda Molenaar

Ik ben van oorsprong astrologe en ben pas echt goed met de tarot in aanraking gekomen toen ik in 2010 aan de opleiding Symbolische Psychologie begon.
De psychologie van Jung was daarbij leidend en de symboliek van de tarot was gevangen in een verdiepingsjaar. En dat was smullen ! Het voelde alsof ik thuis kwam. Als klein meisje was ik namelijk al weg van mooie afbeeldingen. Ik had zelfs de kaarten van Mme Lenormand op zak als klein kind. Niet zo gek als je kijkt naar wat ik nu doe en hoe dat dan bij mij werkt. Wat me nu echter de laatste tijd steeds weer verbaast en ontroert, is hoe iets omtrent symboliek en de tarot bij mij ‘ontstaat’.

Thema Avonden

Ik geef sinds januari dit jaar Thema Avonden waarbij ik elke maand een avond organiseer aan de hand van een planeet. Het thema van die planeet (ik kies dan één van de algemeen menselijke behoeften die de planeet symboliseert uit) is dan het thema van de avond. Ik richt de avond qua kleur etc in naar de planeet zodat je als vanzelf met het thema bezig gaat.

miranda molenaar thema avonden 2

De avond bestaat globaal uit : een kennismaking met elkaar aan de hand van een meegenomen voorwerp, een oefening en de duiding van dat betreffende thema uit de horoscoop. Om de deelnemers wat meer in hun gevoel te brengen en om te kijken hoe ze gedrag rond het thema zouden kunnen veranderen, mochten ze dat willen, is er als afsluiting van de avond altijd een symboliek oefening.

De eerste avond trokken we allemaal een tarotkaart en bekeken de kaart aan de hand van wat vragen. ‘Wie ben je op de kaart en wat komt daarbij dan nog verder omhoog ? Wat doe je daar ? Wat voel je ?‘ De clou was uiteraard dat wat je ziet op de kaart eigenlijk over jou gaat. Mooi om te zien hoe iedereen daar haar deel uit haalde.

Venus

miranda molenaar thema avonden

Vorige maand ging het over de planeet Venus en het thema wat ik daar uit had gehaald was : verbinding in relaties.
Hoe verbind je je met de ander ?
Hoe relateer je met de ander ?
Wat heb je nodig in een relatie ?
De diepste behoefte bij deze planeet is materiële en emotionele zekerheid en dat uit zich vaak in het willen ervaren van liefde. Liefde van een ander. Waardering ontvangen van een ander.
Toen ik aan het voorbereiden was, kwam ineens de kaart De Keizerin in me op. Ik pakte de kaart om te kijken waarom dat zo was. En natuurlijk ! Het Venus symbool staat op de kaart.
Zo ontstond het idee om iedereen deze kaart te geven en daar iets mee te doen. Ik wist nog niet precies wat, maar dat kwam vanzelf. Het leek wel alsof het elke dag een beetje duidelijker werd en opeens was het hele idee daar !

tarotkaart De Keizerin, Rider Waite Smith tarot

Eerst was er een oefening met de afbeelding van de kaart met wat vragen. Ook de manier van de vragen kwam op dezelfde manier in me op. Het moesten de vier manieren van kijken naar de wereld zijn aan de hand van de elementen !
“ Wat zie je als je naar de kaart kijkt ?
(zintuiglijk = aarde)
Wat gebeurt hier of is hier net gebeurd ?
(intuïtie = vuur)
Wat denk je als je naar de kaart kijkt ?
(overtuigingen, denken = lucht)
Wat voel je als je naar de kaart kijkt ?
(gevoelens = water)”
Wat daaruit kwam was al heel bijzonder. En mensen zagen dat wat ze beschreven hadden, precies nu aan de gang was (in de relaties) in hun leven.

Maar de liefde en waardering van een ander komen niet bij je binnen als je jezelf niet waardeert en lief hebt. En om een ander (volledig) lief te kunnen hebben, moet je ook jezelf (volledig) lief hebben. De laatste fase van de avond was dus om de deelnemers te laten ervaren wat de energie van De Keizerin ín je doet : Genieten, er Zijn, plezier hebben en je creativiteit laten stromen. Met andere woorden : je mag er zijn en je bent goed zoals je bent.

Ik maakte er spontaan een visualisatie van !

Zittend op de troon van De Keizerin ervaren wat zij ervaart.
Voel hoe je lichaam steunt op de zachte kussens, hoe de scepter in je hand voelt en hoe de kroon op je hoofd staat. Hoor het water dat via de waterval achter je naar beneden stroomt, hoor de wind die het koren voor je voeten beroert. Ervaar…

De energie van De Keizerin kan op deze manier aangesproken worden en wakker gemaakt worden in iemand en gaan zorgen voor een andere insteek in relaties. Jezelf (meer) lief hebben en van daaruit anders in relaties staan.

De aankomende avond gaat over de planeet Mars en daar heb ik de behoefte om grenzen aan te geven en nee te zeggen uit gefilterd. Ik ben er nog niet uit wat ik precies ga doen qua symboliek, maar De Keizer en de Stavenreeks maken een goede kans om mee te mogen doen. Hoe en wat verder, dat weet ik nog niet. Maar dat komt vast weer vanzelf omhoog, daar vertrouw ik gewoon op !

Lees verder over wie ik ben en wat ik doe op : mirandamolenaar.nl
Je kan me ook vinden op facebook!

Auteur: Miranda Molenaar

Mijn naam is Miranda Molenaar, vrouw van Ronald en moeder van Emma en ik werk nachtdiensten als verpleegkundige in een hospice. Daarnaast bied ik persoonlijke begeleiding bij het onderzoeken en bewust maken van onbewust gedrag. Daarbij richt ik me vooral op vrouwen boven de 40 die problemen ervaren in de moeder-dochter relatie. Of je nu een moeder of een dochter bent, door het onderzoeken en bewust maken van onbewust gedrag, kom je krachtiger in het leven te staan en kun je bewustere keuzes leren maken. Daardoor verandert ook de moeder-dochter relatie in positieve zin. In het proces maak ik gebruik van astrologie, tarot en droomwerk. Als je eerlijk naar jezelf durft te kijken, ben ik je spiegel. www.mirandamolenaar.nl www.miranda-molenaar.webklik.nl

3 gedachten over “Symboliek Perikelen”

  1. Miranda,
    Hartelijk dank voor je blogbijdrage. Aan de statistieken te zien wordt het door velen gesmaakt.
    Bedankt voor je lieve complimentjes. We zullen elkaar zeker nog eens tegen het lijf lopen, want tarot blijft ons nog jaren fascineren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.