Ikigai en tarot

Aan de hand van vier reflectievragen en tarotkaarten je eigen ‘reden van bestaan’ (ikigai) vinden.

Ikigai is een Japanse concept dat mensen aanmoedigt om hun eigen reden van bestaan te vinden en zo langer en gelukkiger te leven. Het woord is samengesteld uit het woord iki 生き dat leven betekent en kai 甲斐 dat je kan vertalen als vrucht, effect, resultaat, waarde,…

Kenmerken van ikigai

Dit concept bevat spirituele elementen, met aandacht voor waarnemingen en ervaringen in het hier en nu.
Ikigai is het samenvloeien van passie, missie, roeping en beroep in één of meerdere activiteiten.
De nadruk ligt op zelf-identificatie en zelf-actualisatie , maar steeds binnen een sociale structuur. De persoon in relatie tot de ander staat centraal. Verbondenheid met anderen is een bron van welbevinden. De ander hoeft echter niet fysiek aanwezig te zijn om deze verbondenheid te ervaren.
Je kan ikigai ervaren in individuele of sociale activiteiten

Vier vragen

Om je eigen Ikigai te vinden vertrek je van het beantwoorden van vier vragen. Bij het beantwoorden van deze vragen doe je een beroep je eigen intuïtie, inzicht en creativiteit.
Waar houd ik van?
Wat heeft de wereld nodig?
Waar kan ik voor worden betaald?
Waar ben ik goed in?
Daar waar de antwoorden van alle vier deze vragen in elkaar overvloeien, bevindt je Ikigai zich. Het is niet eenvoudig om een activiteit of groep activiteiten te vinden waarin je passie, missie, beroep en roeping in elkaar overvloeien. Bijvoorbeeld een activiteit doen waar je goed in bent en van houdt, levert niet noodzakelijk voldoende geld op om je een comfortabel leven te laten leiden. Dan ervaar je wel passie in je beroep, maar wordt dit overschaduwd door een gebrek aan comfort en bevestiging. Je zal dan moeten nadenken over wat anderen nodig hebben en hoeveel ze willen betalen voor wat jij hebt te bieden.

ikigai-diagram

Omdat het werken met tarotkaarten voor een groot deel aansluit bij mijn Ikigai, heb ik de vier reflecterende vragen gecombineerd met een kaartlegging.
Voor elke vraag trok ik drie tarotkaarten uit de Thelema tarot. Nadat voor alle vragen de kaarten waren getrokken, draaide ik de kaarten om.

Waar houd ik van?

Koningin van Bekers – Schildknaap van Staven  – Bekers 3

thelema tarot queen cups, page wands 3 of cups
Ik houd van activiteiten waarin ik contact kan leggen met anderen. Hierbij vind ik het belangrijk eenheid, verbetering en herstel te ervaren. Het valt op dat er 2 hofkaarten aanwezig zijn die sterk van elkaar verschillen. Ik houd van afwisseling, bewandel graag nieuwe paden, maar heb ook behoefte aan activiteiten waarin de innerlijke leefwereld een belangrijke rol speelt. Het één sluit het ander niet uit, maar wellicht is het soms een evenwichtsoefening om alles waar ik van houd in één activiteit terug te vinden.

Wat heeft de wereld nodig?

De Keizerin – Aas van Staven – Schildknaap van Bekers

wp-1488120987006.jpg
De wereld heeft nood aan nieuwe ideeën die ruimte krijgen om open te bloeien.
De schijnwerpers staan niet op de materiële behoeftes, maar wel op het verkennen van wat anderen nodig hebben om zich verder te kunnen ontwikkelen. Hierbij kan ik hulp of advies aanbieden.

Waar kan ik voor worden betaald?

De Gehangene – de Heremiet -Schildknaap van Pentakels

thelematarot3.jpg
Het valt op dat er terug een schildknaap verschijnt. Schildknapen bezitten een jonge vernieuwende en onderzoekende energie, maar ze ervaren ook rusteloosheid.
De Gehangene is niet meteen een kaart dat ik met financiële rijkdom associeer. Als je omgekeerd hangt, blijft het geld namelijk niet gemakkelijk in je zakken zitten. Gelukkig lijkt de Heremiet me gerust te stellen. Wat ik ook doe er zal altijd voldoende geld zijn om in mijn behoeften te voldoen. Loon naar werken.

Waar ben ik goed in?

Kracht – Staven 6 – Gerechtigheid

wp-1488120954260.jpg
Mijn beoordelingsvermogen is scherp en ik ben gevoelig voor het vinden van het juiste evenwicht. Samenwerking met anderen leidt tot stabiele en succesvolle acties. Ik ben een verbindende factor, die anderen ondersteuning biedt bij het transformeren.

 

De vier kaartcombinaties bevestigen de manier waarop ik naar mezelf kijk en wat ik nodig heb om gelukkig te leven. Aan de andere kant bieden de kaarten me terug stof tot nadenken.
Daarom vind ik dit een geslaagde kaartlegging. Een aanrader voor wie zelf-actualisatie belangrijk vindt en graag nadenkt over hoe zij (M/V) haar leven zelf vorm kan geven.

Boeken over hoe je de principes van Ikigai kan toepassen in je leven :
Ikigai Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven
Ikigai werkboek

 

 

lo scarabeo

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

5 gedachten over “Ikigai en tarot”

  1. Ik vind het heel interessant om zo ervaringen uit te leren. Ik vind dat 78 interpretaties zou geleerd worden en daar had ik graag meer kennis willen hebben. Ik had het graag rapper het onder de knie dan kon ik ook verder. Dat duurt mij wat telang eer ik daar mee weg kan. De 22 kaarten dat weet ik ongeveer. De 56 anderen dat is weer wat moeilijker om het te weten. Ik hoop dat er workshops en of cursussen aan onze kant van de streek ook gegeven wordt. maasgouw neeritter en thorn grathem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.