Planet Trump Tarot

De 8 tarotkaarten op de cover van The World in 2017 The Economist / De wereld in 2017 Trends

the-world-in-2017.jpg

Drie weken geleden viel The World in 2017 van het Britse magazine The Economist in mijn bus. (nu ja, eigenlijk had DHL drie pogingen nodig om de omslag met de magazines aan mij persoonlijk af te geven, maar dat is een compleet ander verhaal).
In het tijdschrift houden ze de vinger aan de pols van het economische leven. Je leest er o.a. artikels over economische conflicten tussen landen, groeimogelijkheden in India of hoe jongeren naar de toekomst kijken. Ik kocht het niet voor de -trouwens interessante- inhoud , maar voor de cover.
Traditioneel staat er op de cover van ‘The world in…’-serie een collage met alle belangrijke politieke en economische leiders. Altijd zijn er cryptische symbolen in verwerkt die (mogelijke) gebeurtenissen in het volgend jaar voorspellen. Dit jaar koos het artistiek management om de cover te illustreren met tarotkaarten …. en ze winden geen doekjes om hun voorspelling : 2017 wordt een donker jaar. Op hun website staat een artikel ‘Planet Trumpover de ideeën die verwerkt zijn in de tarotkaarten. In mijn blog bespreek ik de verschillende tarotkaarten in de volgorde zoals op de cover. Ik houd bij het interpreteren van de symboliek rekening met de inhoud van het tijdschrift.

De Toren

de toren the world in 2017

De fundamenten van de westerse samenleving trillen.
De verkiezing van Trump en de Brexit kunnen worden geinterpreteerd als een aanklacht tegen de wantoestanden in onze samenleving. Er wordt naar twee andere historische momenten verwezen, die paralellen vertonen met het huidige ongenoegen. Aan de ene kant van de toren zien we het volk dat in opstand komt en een kruis met zich meedraagt. De illustrator verwijst hiermee naar de reformatie. Volgens sommige bronnen spijkerde Maarten Luther in 1517 ( 500 jaar geleden!) een document op de slotkerk in Wittenberg. Daarop stonden 95 stellingen, ze waren de verwoording van reeds lang smeulende vragen en ontevredenheid bij de bevolking. Het was het begin van ingrijpende veranderingsprocessen in het Europa van de zestiende eeuw. Ongeveer 100 jaar geleden (1917) was er de Oktoberrevolutie en kwamen de Bolsjewieken (Lenin) aan de macht in Oost-Europa. De Bolsjewieken gaven (zogezegd) de macht terug aan het volk, dat voornamelijk uit arbeiders en agrariërs bestond. Daarom zien we aan de andere kant van de toren het volk rond een rode vlag met hamer en sikkel.

Het Oordeel

het oordeel the world in 2017

Door de instorting van het (politieke) establisment komt een man aan de macht met een heel eigenzinnig programma en zonder politieke ervaring. Hij wordt op de troon geplaatst door het volk. Hoe zal zijn politieke en economische visie de wereld in 2017 beïnvloeden?
In elk geval zal hij Amerika op de eerste plaats zetten, dit betekent minder economische en strategisch-politieke partnerschappen. Supermacht Amerika zal zich minder als een big brother gedragen. China en Rusland zullen bv. minder op de vingers getikt worden als ze gebieden sterker willen beïnvloeden.

De Wereld

de wereld the world in 2017

Het resultaat van het oordeel van het volk heeft gevolgen voor de totale wereld.
De wereld is het resultaat van de beschaving (hoe mensen zich ontwikkelen en met elkaar omgaan). De beschaving uit zich o.a. in architectuur en in geschreven, orale of performale kunsten. Misschien spreekt mijn verbeelding me parten, maar in één van de schilderijen op deze tarotkaarten meen ik John Locke te herkennen, de grondlegger van het liberalisme.
Liberalisme zou je in enkele termen kunnen omschrijven als ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap. Deze waarden komen door de nieuwe geo-politieke ontwikkelingen onder druk te staan.

De Heremiet

de heremiet the world in 2017

De Heremiet staat op een hoogvlakte. Hij belicht met zijn lamp de problemen waarmee de wereld worstelt. Onder hem stroomt een massa voorbij. Het tafereel doet me denken aan het smelten van het gletserwater. Het volk komt in opstand tegen globalisering, die enkel de elite lijkt te dienen. Het TPP (Trans-Pacifisch Partnerschap) wil Trump heronderhandelen, TTIP (Transatlantisch Handels en Investerings-Partnerschap) zal waarschijnlijk voor lange tijd in de koelkast verdwijnen. In een historisch referendum hebben de Britten gekozen om uit Europese Unie te stappen. Dit verzwakt de rol van de EU in de wereldpolitiek en kan een domino-effect veroorzaken omdat nog andere landen laten weten niet totaal afwijzend te staan ten opzichte van een EU- exit. De wereld barst.

De Dood

de dood the world in 2017

Doordat Amerika de blik naar binnen richt, krijgen andere grootmachten meer armslag.
Zal Rusland nog regio’s aanhechten? Het lijkt erop dat president Trump zich niet met Ruslands annexatiedrang zal bemoeien. Kim Jung-Un ontwikkelt zijn nucleair wapenarsenaal verder. Hij dreigt ermee om het volledig Amerikaans grondgebied te vernietigen. Het is niet ondenkbaar dat de Nood-Koreaanse leider al vergevorderde plannen op dit gebied heeft.
De twee muskieten op de kaart vallen op. Nucleaire technologie heeft ook zeer nuttige toepassingsmogelijkheden zoals het steriliseren van muskieten, zodat de verspreiding van ziektes zoals malaria wordt ingeperkt. Door de globalisering en veranderingen in het klimaat wordt dit de volgende jaren een van de beste technieken om verspreiding van ziektes op grote schaal te voorkomen.

De Magiër

de magiër the world in 2017

Artificiële intelligentie zal een steeds toenemende invloed krijgen op het leven. De computer en computer gestuurde apparaten worden geleidelijk aan ervaren als persoonlijke assistenten. We leven in twee paralelle werelden de virtuele en de reële . Beide werelden beïnvloeden elkaar en de toepassingemogelijkheden zullen steeds verruimen.
Misschien kijken we binnen enkele jaren wel naar virtuele televisie-series. In China kan je via 3D printing een huis met twee verdiepingen construeren die bovendien trillingen van aardbevingen (tot 8 op de schaal van Richter) kan opvangen, een architecturale revolutie.

Het Rad van Fortuin

Het rad van fortuin The world in 2017

In 2017 zijn er verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland. In Frankrijk wordt het wellicht een spannende tweestrijd tussen Marine Le Pen (extreem-rechts) en François Fillon (rechts). Angela Merkel stelt zich kandidaat om zichzelf op te volgen. De partij van Merkel kreeg in de laatste tussentijdse verkiezingen echter klappen. Is ‘Wir schaffen das” het begin van het einde van het Merkeltijdperk? Geert Wilders heeft in elk geval bloed geroken. Hij glijdt in het zog van oprukkend rechts in Europa mee naar de top.
Hoe snel zal het rad draaien en waar zal het tot stilstand komen? Kan Merkel een doorstart nemen? Vindt Wilders nog een breder klankbord voor zijn populistische discours? Zal Fillon met een ‘shocktherapie’ Frankrijk wakker schudden of wordt Le Pen, de leading lady van Front National, de eerste vrouwelijke presidente van Frankrijk?

De Ster

de ster The World in 2017Welke landen zijn (en blijven) de rijzende sterren aan de hemel. The Economist bewierookt India, Australië en Canada als landen met visie en gestage economische groei.
Het tijd zal keren, alleen weten we niet hoelang deze onstabiele tijden zullen aanslepen en welke gevolgen de huidige omwentelingen met zich meedragen.
The Economist wil zijn jaarvoorspelling eindigen met een hoopvolle boodschap.
De enigen die niet echt wakker liggen van de grote geo-politieke en economische veranderingen zijn de jongeren. Zij zien eerder mogelijkheden, dan moeilijkheden. Zij vormen met hun ideeën de wereld van morgen.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

2 gedachten over “Planet Trump Tarot”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.