The Tarot : History, Symbolism and Divination (recensie)

Nederlandstalige recensie van het boek The Tarot , auteur : Robert Place

De meeste tarotboeken lees ik één keer. Sommige doorsnuister ik keer op keer, omdat de inhoud toch zo fascinerend is. Het boek The Tarot : History, Symbolism and Divination van Robert M. Place is zo’n boek dat het ene moment meegenomen wordt in mijn handtas, het andere moment op mijn nachtkastje ligt of op mijn bureau of op de salontafel en ja, zelfs op de keukentafel terechtkomt. Geregeld raadpleeg ik het bij het schrijven van een blogbericht. Ik heb het boek bovendien al verschillende keren op tarotbijeenkomsten aangeraden. Hoog tijd dus om er een recensie over te schrijven!

Over de auteur

robert-place

Misschien komt de naam je bekend voor, want Robert M. Place heeft reeds verschillende tarot- en orakelspellen ontworpen zoals The Alchemical Tarot en The Tarot of the Sevenfold Mystery. Hij is zeer goed vertrouwd met de westerse esoterische tradities en hun invloed op de (tarot)kunst doorheen de eeuwen. Voor alle informatie over deze auteur verwijs ik graag naar zijn website/blog . Je kan er zijn tarotspellen aanschaffen en verschillende blogberichten lezen, waarin hij zijn visie op tarot deelt.
(opgepast, indien je tarotspellen via zijn website aanschaft : op aankopen die verstuurd worden vanuit USA, betaal je meestal invoertaksen, btw en administratiekosten)

Drie invalshoeken

Boek tarot Robert Place

De tarot wordt belicht vanuit drie invalshoeken : geschiedenis, symboliek en divinatie. Place neemt je mee doorheen de tarotgeschiedenis en legt duidelijk de verschillen tussen de diverse tarotspellen uit .
De informatie is correct, onderbouwd en bondig. Iedere figuur die de tarotgeschiedenis heeft beïnvloed, komt aan bod. Place verduidelijkt aan de hand van verschillende afbeeldingen de nauwe relaties tussen tarot en (spirituele)kunst, filosofie en esoterische tradities. Dit zijn ook de bronnen waaruit hij put bij het ontwerpen van zijn tarotspellen.
De indeling in drie aparte hoofdstukken is een struikelblok(je).
Regelmatig verwijst Place naar andere hoofdstukken in zijn boek. De indeling van het boek, zorgt voor versnippering van de informatie. Hierdoor begrijp je soms informatie uit het eerste hoofdstuk pas als je het tweede hoofdstuk hebt gelezen. Gelukkig is er op het einde van het boek een handige index!
Alhoewel het woord ‘divinatie’ in de titel voorkomt, worden er amper 28 bladzijden (van de meer dan 300) aan gewijd. Hij heeft verschillende voorbeelden van interpretatie van kaartleggingen; maar ik blijf bij het lezen op mijn honger zitten.

Waite Smith tarot

de hogepriesteres

Ongeveer een derde van het boek wordt volledig gewijd aan de Waite Smith tarot. Zowel de grote arcana als kleine arcana worden besproken. De informatie is (soms bijzonder) interessant. Hij beschrijft kort de symboliek en duidt ze ook. De ene kaart krijgt opvallend meer aandacht dan de andere. Dit komt hoofdzakelijk doordat de ene kaart meer symbolen heeft dan de andere. Toch vind ik de informatie over de kaarten regelmatig onvolledig. Place verwerkt te weinig de ideeën van Waite, in zijn interpretatie van de kaarten of licht ze te weinig toe.

Pluspunten, minpunten

Het GROTE pluspunt van dit boek is dat Robert Place de rijke geschiedenis van de tarot, bondig maar volledig, toegankelijk maakt voor iedereen met interesse in tarot. Na het lezen van dit boek is het ontstaan en de evolutie van de tarot geen mysterie meer.
Dit boek is een eye-opener voor iedereen die geen genoegen neemt met ‘natte vinger interpretaties’ bij kaartduidingen. Daarom vind ik dat dit boek een plaatsje verdient in je bibliotheek. Toch wil ik enkele ‘minpuntjes’ vermelden :

  • een beetje voorkennis is noodzakelijk, anders verdrink je in de informatie
  • verspreide informatie over geschiedenis en symboliek
  • weinig informatie over (de geschiedenis van het) kaartleggen
  • geen afbeeldingen in kleur

eindbeoordeling : 8,5/10

The Tarot : History, Symbolism and Divination
auteur : Robert Michael Place
uitgeverij : Penguin
jaar : 2005

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.