Symboliek in de tarotkaart __ De Keizerin (Waite tarot)

Bespreking van de symbolen in de tarotkaart De Keizerin uit de Waite tarot

Symbolen

De keizerin draagt een gewaad met granaatappels. Omwille van de vele zaden is de granaatappel een vruchtbaarheidssymbool en wordt de vrucht in de Griekse mythologie verbonden met Hera, Demeter en Aphrodite. Het rode sap van de granaatappel wordt geassocieerd met bloed; waardoor deze kaart zowel creatieve vruchtbaarheid als creatieve destructie voorstelt. Creativiteit is een cyclisch proces, vernietiging is noodzakelijk om ruimte te maken voor nieuwe energie.

Ze draagt de kroon met twaalf sterren, die elk een stam van het volk Israël voorstellen. Twaalf is het getal van totaliteit en compleetheid.
De belangrijkste taak van de Keizerin is het waken over het geheel, zodat doelstellingen op de lange termijn kunnen worden bereikt.

Ze zit op een uit rots gehouwen stenen troon midden in een tuin.
Het stelt het aards paradijs voor, waar het heerlijk en zorgeloos toeven is.

De scepter in haar handen staat volgens Waite symbool voor het regeren over de gewone wereld.

Rond haar hals hangt een parelsnoer. Natuurlijke parels worden, net als Venus, geboren in het water. Daarom vertegenwoordigen ze de spirituele wereld die zich manifesteert in de fysische wereld.
Arthur Waite noemt de Keizerin de dochter van hemel en aarde.
Naast haar troon staat een hartvormig stenen schild met het astrologisch symbool van Venus. Waite verwerkt in verschillende kaarten verwijzingen naar astrologie. Zo integreert hij op subtiele wijze het correspondentiesysteem van de Golden Dawn in de kaarten.

Het koren groeit op de vruchtbare en bewerkte aarde. Ze omringen de Keizerin en beklemtonen verschillende aspecten van actieve vruchtbaarheid die we terugvinden in de vrouw : de hartstochtelijke verleiding van Aphrodite, de actieve scheppende kracht van Demeter en de zorgzame kracht van Hera.

Achter haar klatert een waterval. In de tuin komt de potentiële creatieve energie van de Hogepriesteres tot bloei.

Betekenislagen in een kaartlegging

Praktische vragen
Je dompelt jezelf onder in actie. Je ervaart een stimulerende vrouwelijk energie. Veel aandacht voor het sensuele leven (lichaam, schoonheid). Je wordt overspoeld door levensvreugde, maar opgepast voor teveel uitspattingen.
Vragen over emoties en gedachten
Je ervaart een groot verlangen tot actie op spiritueel vlak. Het is alsof je gedragen wordt door vleugels van verlangen. Je omgeving in sfeervol. Je krijgt richtlijnen om je spiritueel leven te versterken.
Spirituele vragen
Je ziel krijgt vleugels en kan zo contact maken met je hoger zielsdeel. Je ervaart spirituele kracht en perfectie. Je streven naar vereniging is geboren vanuit aspiratie.

 
Lees ook : De Keizerin van de wereld.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.