Symboliek in de tarotkaart — De Wereld (Waite Tarot)

uitleg bij de verschillende symbolen in de 21ste tarotkaart van De Wereld uit de Tarot van Arthur Waite (getekend door Pamela Colman Smith)

de wereld waite tarot

In de houding kunnen we zowel een driehoek als een verwijzing naar een vierkant herkennen. De armen en hoofd vormen een driehoek. De gekruiste benen vormen de assen van een vierhoek. Haar houding gelijkt sterk op die van de Gehangene, maar dan omgekeerd. Haar houding suggereert dat ze de manifestatie is van het universum .
Ze stelt de bruid van Kether in Malkuth voor en is volgens de visie van de Golden Dawn de toegangspoort voor het verkennen van de andere sephiroth van de kabbalistische levensboom.

De figuur balanceert op één voet; ze is de axis mundi. Deze centrale verbindingslijn loopt tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen de materiële wereld en de hemelse sferen. Het is de centrale lijn waar alles om draait, zowel letterlijk als figuurlijk.

In tegenstelling tot de vrouw in de tarotkaart van de Ster is ze niet helemaal naakt. De bedekte naaktheid kan een verwijzing zijn naar het hermafrodiete karakter van deze kaart. Onder de sjerp zouden mannelijke geslachtorganen verborgen zijn.

Een figuur staat in een mandorla. Het stelt de wereldziel in de gemanifesteerde wereld voor. De ziel zegeviert, want het grote werk is voltooid.

De mandorla is gemaakt van laurier. Een laurierkrans werd geschonken aan winnaars van de Pythische Spelen die aan Apollo waren gewijd. Tijdens deze spelen werden vooral muzikale wedstrijden georganiseerd. De Grieken associeerden de laurier met het vermogen om het verborgene waar te nemen en voorspellende uitspraken te kunnen doen. Het verbranden van laurier om te divineren heet Daphnomancy (1). Op basis van het geluid dat de brandende laurier maakt en de hoogte van de vlam werden voorspellingen gedaan.

kaph
de Hebreeuwse letter Kaph

De sjerp is in de vorm van de Hebreeuwse letter Kaph rond haar lichaam gedrapeerd. In de Joodse mystiek stelt deze letter de potentiële spirituele kracht voor die gemanifesteerd kan worden in de fysische wereld.

In elke hand houdt ze een staaf vast. Als je de lijnen van de staven doortrekt komen ze samen in één punt. De Hebreeuwse letter Kaph betekent letterlijk palm. Via de palmen van haar handen roept de vrouw de spirituele kracht die in haar aanwezig is op zich te manifesteren in de wereld.

In de hoeken van de kaart zie je vier schepsels in een wolk.
Wolken scheiden de materiële wereld van de goddelijke wereld. Als een sluier maken ze de hemelse wereld onzichtbaar. De goddelijke krachten zijn onzichtbaar aanwezig in de mens. Indien we ons bewust worden van onze potentie kunnen we deze krachten in de wereld manifesteren.

Lees ook : De wereld van goden en mensen

(1) Daphne was een nimf die voordurend door Apollo werd achtervolgd. Ze smeekte haar vader om hulp, als antwoord daarop veranderde hij zijn dochter in een laurierboom.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.