De wereld van goden en mensen

symboliek in de tarotkaart De Wereld- oorsprong en geschiedenis

Vesica piscis

Als je verschillende tarotspellen bekijkt, zie je dat de Wereld één van de kaarten is die heel herkenbaar zijn. Het meest opvallende symbool in deze kaart is de vesica piscis[1].
Het is een Pythagoreaans symbool dat in verschillende spirituele tradities voorkomt.

de wereld waite tarot

De volgers van Pythagoras hadden de gewoonte om een appel te schenken aan vreemden. Ze gebruikten het als een geheim paswoord. Als je de symboliek van de appel begreep, sneed je de appel in het midden door. Als je een appel horizontaal snijdt, verschijnt een pentagram in een cirkel. Snijd je het verticaal door, dan verschijnt een vesica pisces, een puntige ovaal gevormd door kruisende cirkels.

kruisende-cirkels

Deze amandelvormige geometrische figuur was voor Pythagoreanen een verwijzing naar de interactie tussen polariteiten, in het bijzonder vruchtbaarheid en daardoor het symbool voor het vrouwelijke goddelijke. Dit symbool stelde ook het samensmelten van alle Pythagoreaanse tegenstellingen tot een Eenheid voor (zie hoofdstuk getalssymboliek). De wereld was voor hen een plaats waarin de materie en de sacrale ruimte samensmolten.

Deze visie spreidde zich in de Oudheid en beïnvloedde verschillende (westerse) religies, waardoor de vesica piscis tegenwoordig overal wordt gezien als een symbool voor de directe manifestatie van het goddelijke op deze wereld. Het vormt een spiritueel geboortekanaal, een doorgang van deze naar een andere wereld.

jezus-in-mandorla
blad uit een Frans misboek; geschilderd door Antoine de Lonhy; 1460

Christus wordt in de Romaanse en Gotische periode vaak afgebeeld in een amandelvormige figuur, een mandorla. Hij wordt omringd door een mens, een leeuw, een stier en een vogel (meestal een arend). Deze figuren zijn een verwijzing naar de vier evangelisten Matheus, Marcus, Lucas en Johannes.
In de Christelijke literatuur lezen we de eerste beschrijving deze vier figuren in het boek van Openbaring. Ezekiel zag in een visioen hoe de hemel zich opende en God zich kenbaar maakte, gezeten in een wagen getrokken door vier schepsels. In Ezekiel 1: 5-12 worden de schepsels omschreven als het lichaam en de ledematen van een mens, elk met vier hoofden en vier vleugels. Hoe kwam de schrijver van het Boek der Openbaring er op om de figuren zo te omschrijven?

De vier figuren met vleugels kunnen we terugvinden in afbeeldingen uit de streek van Egypte en Syrië, vanaf 2500 voor Christus.
Voor de omschrijving van de figuur van de arend gebruikt men in Oud-Hebreeuwse teksten het woord neser. Dat woord is afgeleid van oudere semitische talen en betekent ‘valk’.

horus
Horus, de Egyptische god met het valkenhoofd.

Babylonische en Egyptische koningen werden soms omschreven als ‘de grote valk’, een verwijzing naar de goddelijk status van de koning, als manifestatie van de god Horus.
Een ander dier dat vaak wordt gebruikt bij het omschrijven van een koning is de stier, voornamelijk als een verwijzing naar de goddelijke kracht die door de koning heen stroomt. De leeuw is het symbool van de bewaker van grenzen.
De naakte figuur op de tarotkaart van de Wereld verenigt al deze energieën. Zij is een mens en een goddelijke manifestatie, waardoor kracht stroomt. Ze bevindt zich tussen twee werelden en bewaakt de grens tussen de wereld van de mensen en die van de goden.

[1] Vesica Pisces betekent letterlijk blaas van de vis. Het is een verwijzing naar de vrouwelijke genitaliën die een visgeur verspreiden, meestal het gevolg van onvoldoende hygiëne of infectie

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.