Review Boek Holistic Tarot – Benebell Wen

recensie van het tarotboek Holistic Tarot van Benebell Wen.
Informatie over tarotkaarten, tarotleggingen en extra studie-materiaal.

Mijn naam is Nini en ik ben vandaag gastblogger bij Blog Tarot Cirkel. Mijn vaste blogstek (weliswaar op onregelmatige basis) is Blog De Lotusvijver.

Wie deze blog al wat langer volgt, heeft waarschijnlijk al een gastblog van mij gelezen : Spiegeltje spiegeltje aan de wand en/of Legging volgens de Wu Xing
Vandaag schrijf ik niet over tarotkaarten, maar wel over een tarotboek.

holistic tarot  boek Benebell Wen

Holistic Tarot

is een letterlijke kanjer van formaat. Inderdaad met zijn 6 cm dik en 624 pagina’s(!) ; kan je het niet bepaald een lichtgewicht noemen.
Holistic Tarot: An Integrative Approach to Using Tarot for Personal Growth (zoals de volledige titel luidt) is geschreven door Benebell Wen.
Ik volg Benebell al enige tijd via haar blog (www.benebellwen.com). Toen zij daar haar eerste boek aankondigde, heb ik hem eigenlijk meteen besteld. Het leuke aan deze schrijfster is dat ze Westerse spiritualiteit benadert vanuit haar Aziatische roots.
In haar boek wordt bijvoorbeeld de Yin en Yang zijde van kaarten besproken. Als liefhebber van Chinese spiritualiteit is dat voor mij een enorm pluspunt.

Extra materiaal

Zoals reeds gezegd, is het boek heel lijvig. Dit wordt nog aangevuld met een hele reeks online beschikbare ‘Study Guides’ . Deze studiegidsen zijn onderverdeeld per niveau (starter – medium – gevorderd) en hebben als doel om je op elke niveau te begeleiden door het boek. Study Guides zijn eigenlijk gratis (vrije donatie via PayPal), het boek zelf kost bij Book Depository een 29 euro (incl. verzending). Wat het meer dan waard is.
Dat is wat ik zo enorm apprecieer aan Benebell. Je ziet dat zij dit vanuit een oprecht gevoel heeft geschreven en niet voor de omzet. Ze had dit boek perfect in 2 of 3 delen kunnen opsplitsen en voor elk deel een 20 à 25 euro vragen. Geen haan die ernaar zou hebben gekraaid.

Het boek zelf zal ik enkel in vogelvlucht bespreken. Als ik teveel in de diepte zou gaan, heb ik lang niet genoeg aan 1 post. Sowieso zal deze post al lang genoeg worden vanzelf. 🙂

holistic tarot 3
Basics en meer

Het boek is zoals gezegd voor elk niveau. Het begint dus met ‘the basics’ zoals geschiedenis van de tarot, hoe je een deck kiest, hoe je een tarotdagboek aanlegt, hoe je kaarten kan schudden en delen, enz. Ze bespreekt veel concepten zoals synchroniciteit, Qi, enz. Vaak dingen waar we allemaal al over gehoord hebben maar niet altijd even goed van weten wat het precies betekent.

Er wordt uiteraard een heel deel van het boek besteed aan het bespreken van de kaarten zelf. Er is een ‘Cyclopedia of card meaning’ waarin elke kaart goed wordt besproken. Zij vermeldt ook telkens het astrologisch aspect van elke kaart. Daarnaast vind je in het boek (en in de study guides) handige tabellen met kernwoorden per kaart. Ze neemt uitgebreid de tijd om de hofkaarten te bespreken (hiervan vind je op het eind van het boek handige overzichtstabellen).

Er worden heel veel leggingen besproken. Zowel de klassiekers als compleet nieuwe leggingen. Ze heeft bijvoorbeeld de Grand Tableau (van Lenormand) omgewerkt in een versie voor tarot.
Ook vond ik er een leuke legging volgens de trigrammen uit de I-Ching (helemaal mijn domein 🙂 ). Zelfs The Opening of the Key legging wordt hierin besproken.
Bij elke legging werkt zij een voorbeeld uit de praktijk uit.
Dat is super interessant want zo krijg je een goede indruk van de samenhang tussen de kaarten.

Een greep uit de verdere onderwerpen die aan bod komen: Landschap van de kaarten, omgekeerde kaarten, elementen, karma, enz.
De appendixen van dit boek zijn zeker en vast de moeite waard.
Je vindt er namelijk een hele resem aan handige tabellen, samenvattingen enz. Ik zou het boek al enkel voor deze handige lijsten kopen.

Minpuntjes ?

Ik eindig met twee kleine minpuntjes, het boek is enkel in het Engels te verkrijgen en zal daardoor niet voor iedereen even toegankelijk zijn. De tekst is wel heel vlot geschreven en moet volgens mij erg goed te doen zijn.
Puntje twee is de paperback uitvoering. Ik had het boek graag in hardcover gezien. Op dit moment sleur ik Benebell overal mee. Ondanks dat ik er voorzichtig mee omga voorzie ik dat er binnen enkele maanden serieuze gebruikssporen op zullen zitten.

Deze review heb ik zonder overdrijven 10 keer volledig herbegonnen. Ook nu, als ik mijn eigen blog herlees, ben ik niet zo tevreden. Ik heb het gevoel dat mijn review dit boek veel tekort doet. Het is pas als je het boek in handen hebt dat je inziet hoeveel moeite de auteur hierin heeft gestoken.

Mijn nieuwe n° 1 boek

Jan Ton’s Levende Tarot was voor mij altijd mijn n°1 boek. Maar Benebell heeft Jan van zijn voetstuk gestoten. Ik beveel het boek zeker en vast warm aan. Maar ik besef ook wel dat het een boek is van alles of niets. Ofwel ben je ervan weg ofwel helemaal niet. Persoonlijk hou ik bijvoorbeeld niet zo van de boeken van Rachel Pollack (O heiligschennis, gelukkig is het boek van Benebell dik genoeg om achter te schuilen. 🙂 🙂 🙂 ). Benebell is van de praktische kant en gaat niet elke kaart tot in het detail gaan uitspitten. Het is meer een boek om mee aan de slag te gaan en daar hou ik wel heel erg van.

Op de site van Benebell kan je stukken van het boek inkijken (hier). De inhoudstabel staat er volledig in opgenomen. Ga zeker eens een kijkje op nemen. Het is de moeite waard.

Ik hoop dat jullie de review leuk vonden. Als je nog vragen hebt, laat gerust een reactie na. Ik zal er zeker en vast op reageren.

Groetjes,
Nini
Blog De Lotusvijver
Facebookpagina De Lotusvijver

3 gedachten over “Review Boek Holistic Tarot – Benebell Wen”

    1. Dacht dat jij dit al wist van die Study Guides. Er zitten inderdaad goede dingen tussen. Ook de bijlagen in het boek vind ik super. Veel praktische samenvattingen waar je snel eens op kan spieken. 😎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.