Een stapeltje tarot-boeken

Kort overzicht van enkele favoriete tarotboeken : Tarot Wijsheid (Rachel Pollack), The Book of Thoth (Aleister Crowley), Understanding Aleister Crowley’s Thoth tarot (Lon Milo DuQuette), The Fool’s Pilgrimage (Stephan Hoeller), Tarosophy (Marcus Katz)

De laatste maanden lees ik verschillende boeken tegelijk. Meestal kies ik een tarotkaart en lees wat verschillende auteurs hierover te vertellen hebben. Af en toe noteer ik een bevlogen zin, een interessante insteek of leestip. Omdat ik dit meestal ’s avonds doe, ligt er momenteel, tot stille wanhoop van mijn man, een stapel tarotboeken naast mijn bed.
Welke boeken?

tarot wijsheid, de tarotkaarten ontcijferd, boek, rachel pollack,,recensie

Tarot Wijsheid – Rachel Pollack
Als je eens volledig in tarot wil onderdompelen en wil laten inspireren door de visie van Rachel Pollack is dit boek een echte aanrader. Geen boek waarin je snel iets opzoekt, maar een boek dat je leest op een rustig moment. Dit boek gaat over tarotkaarten, kaartleggen, haar persoonlijke visie en ervaringen. Soms is het boek een beetje te langdradig, maar dat stoort enkel als je het boek vaak ter hand neemt. In de boekhandel vind je dit boek voor 14.95 euro!!! Meer informatie? Klik op de titel van het boek en lees mijn recensie.

book of thoth crowley

The Book of Thoth (Egyptian Tarot) – Master Therion (Aleister Crowley)
Een must voor wie werkt met de tarot die Frieda Harris onder de strikte leiding van Crowley heeft ontworpen. Het boek is niet geschikt als eerste kennismaking. De uitleg is duidelijk, maar uiterst compact. Zonder esoterische voorkennis, verdrink je al vlug in de wirwar van esoterische termen uit kabbalah, mythologie, astrologie enz.
Ik sla even zijn boek open en kom terecht op pagina 119, de eerste zin : “In the corners of the card are the four Kerubim showing the establish Universe; and about her is an ellipse composed of seventy-two circles for the quinaries of the Zodiac, the Shemhamphorasch.” Vind je dit interessant, werk je met de kaarten van Crowley en heb je al minstens twee andere boeken over dit tarotdeck gelezen? Mijn advies : koop dit boek.

Thoth Tarot Duquette

Understanding Aleister Crowley’s Thoth Tarot – Lon Milo Duquette
Eigenlijk had ik jullie graag
(als tweede boek over de Thoth tarot) met “Werken met de Crowley tarot” van Hajo Banzhaf laten kennismaken. Helaas ligt dit boek nu niet naast mijn bed.
Het boek van Crowley kenner Duquette ligt wel naast mijn bed. De inhoud van dit boek vind ik wisselend; soms zeer uitvoerig en interessant, andere keren beperkt en oppervlakkig. De uitleg bij de grote arcana vond ik wel erg beknopt. Op dit vlak was het boek een lichte teleurstelling, vooral omdat dit in verschillende tarotgroepen als het beste boek over de Thoth Tarot wordt omschreven.

the fool's pilgrimage

The Fool’s Pilgrimage – Stephan A. Hoeller
Een klein boekje met kabbalistische meditaties over de tarot. Het eerste deel biedt een mooie inleiding tot de tarot. De klemtoon ligt op het gebruik van de grote arcana als spiritueel gereedschap bij zelfreflectie en zelfontwikkeling. Het tweede deel bestaat uit 22 korte meditaties met kleine inleiding. Heerlijk om ’s avonds een tarot- meditatie te lezen voor het slapen gaan. Het boek is ook een aanrader voor wie nog niets over kabbalah heeft gelezen, maar houdt van de verbeeldende kracht van woorden met een vleugje mystiek.

Tarosophy (boekomslag)

Tarosophy – Marcus Katz
Er liggen ook drie boeken van Marcus Katz naast mijn bed. Tarosophy is het eerste boek dat ik van hem kocht. Het is geschreven toen hij nog niet bij het grote (tarot)publiek bekend was. Hoewel het de hand van een goede redacteur mist, is het toch mijn favoriete boek van deze auteur. Het is een echte introductie tot zijn manier van werken met de tarot. Het straalt authenticiteit uit. Nog enkel tweedehands te koop, maar wel te duur (80 à 90 euro).
Er is een digitale versie (kindle) beschikbaar.
Klik op de titel en lees mijn recensie.

Around the tarot in 78 days Katz

Around the Tarot in 78 Days – Marcus Katz & Tali Goodwin
Mijn verwachtingen waren hoog gespannen toen ik dit boek bestelde. Ik had deelgenomen aan de online-cursus die de basis voor dit boek vormde. Het was een periode waarin ik heel intensief de tarot bestudeerde. Ik deed de opdrachten, maar zocht ook veel rand-informatie op. Omdat ik aan de cursus heb deelgenomen, staat mijn naam vermeld in het begin van dit boek.
Heeft het boek mijn verwachtingen ingelost? hmmmmm
De opzet is bijzonder, de volgorde van de kaarten wordt bepaald door de correspondentie tussen de tarot en de kabbalistische levensboom. Helaas is hierover weinig informatie gegeven.
Doordat de kaarten niet ‘in volgorde’ worden besproken is het opzoeken van informatie over een kaart, niet zo handig. Het is bedoeld als werkboek en niet als naslagwerk.
De informatie is erg versnippert en onvolledig. Je leest iets over geschiedenis, symboliek, een vleugje esoterie, kaartleggen, kabbalah, padwerk, NLP, …. Soms bijzonder interessant, soms erg ontgoochelend!
Typisch Katz!

secrets of the waite smith tarot


Secrets of the Waite – Smith Tarot – Marcus Katz & Tali Goodwin
Mijn verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar toch was ik nieuwsgierig naar dit boek. Ik kocht het omdat ik wist dat Katz interessante weetjes zou vermelden over de invloed van Pamela Colman op de Waite tarot. De symboliek in de tarotkaarten van Waite wordt besproken in Katz eigen stijl. De informatie is ook hier voor elk wat wils en daar erger ik me aan. Hij mikt met dit boek op een breed tarotpubliek : van beginners tot gevorderden, van kaartleggers tot mystieke zoekers (waarbij ik niet wil zeggen dat mystieke zoekers de gevorderden zijn !!!)
En zo blijft men natuurlijk boeken schrijven en ….kopen. Na het lezen van dit boek weet je enkele bijzonderheden over dit deck. Beginners zullen er niets aan hebben, want dit boek mist een educatieve visie. Wie al veel tarotboeken heeft gelezen, zal merken dat de informatie ook nu weer onvolledig is.
Geen enkel boek over tarot zal ooit vol- ledig zijn. Wat je wel als lezer mag verwachten is dat de inhoud aansluit bij de titel en de tekst op de achterflap, kortom de gecreëerde verwachtingen.
Van een informatief boek, mag je ook verwachten dat ze bedoeld is om je inzicht te geven in het onderwerp. En daar wringt soms het schoentje als je de boeken van Katz leest.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

3 gedachten over “Een stapeltje tarot-boeken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.