Bestaat niets?

En als niets bestaat kunnen we het dan uitdrukken in een getal?

Dat waren enkele vragen die Griekse filosofen rond de tweede eeuw voor Christus zich stelden.
Ze waren in aanraking gekomen met het teken 0 dat door de Babyloniërs werd gebruikt. Het teken was een opvulsel tussen getallen, geen cijfer met een waarde. Het werd enkel gebruikt tussen andere getallen, maar nooit op het einde van een getal. Wou je weten of 77 in een tekst 77, 770 of 7700 was, dan moest je naar de inhoud van de tekst kijken. Helemaal niet zo praktisch dus!!
Het gebruik ervan fascineerde de Grieken, vandaar de vraag….. Bestaat nul? Kan je het terugvinden in de natuur?

De oorsprong van het cijfer nul ‘met waarde’ is te vinden in het Oosten.
We weten uit geschreven bronnen dat de Hindoes in de tweede eeuw voor Christus het cijfer nul gebruikten in berekenen en dat het een volwaardig cijfer was. Van hieruit verspreidde het snel over het Midden- Oosten via reizende geleerden en handelaars. Later werd dit systeem overgenomen door de Arabieren (7de eeuw). Vandaar dat we spreken over het Hindoe-Arabisch getallensysteem met als kenmerken : tiendeligheid, waarbij de plaats van het cijfer in het getal ook de waarde ervan bepaalt en het gebruik van een teken dat op zichzelf geen waarde heeft, maar toch een belangrijke functie heeft.

Fibonacci

Leonardo van Pisa, later beter bekend als Fibonacci, was één van de geleerden die dit getalssysteem in Europa bekend maakte. In 1202 schrijf hij erover zin zijn boek Liber Abaci.
Hij omschreef ook een boekhoudkundig systeem waarbij het cijfer 0 werd gebruikt.
De gezagdragers waren echter heel wantrouwig ten opzichte van het gebruik van een getal dat geen waarde, maar toch een functie had. Kooplieden werd het gebruik van het getal 0 verboden.
Vanaf de 15 de eeuw duikt het gebruik van het getal 0 in Europa terug op. Zowel het Romeinse als het Hindoe-Arabische getalssysteem worden vele decennia naast elkaar gebruikt. In het dagelijkse leven en voor eenvoudige berekeningen gebruikt men meestal de Romeinse getallen. Het cijfer nul blijft een getal dat door vele mensen moeilijk wordt aanvaard.
In de 15de eeuw schreef een Fransman over het cijfer 0 : donnant ombre et encombre (vrij vertaald : schaduw en happering gevend)
Tot de 18de eeuw wordt het getal 0 geassocieerd met duistere praktijken . Dit is één van de redenen waarom de Dwaas in de Franse tarot niet het cijfer 0 heeft. Hij is misschien wel de nulla figura, maar draagt het teken niet.

Hieronder zie je de tarotkaart van de Dwaas uit enkele bekende tarotdecks. Op de website van Tarot de Marseille Heritage kan je een hele reeks van Marseille tarotdecks zien. Als je kijkt op de kaart van de Dwaas van de tarot van François Tourcaty, zie je dat men er woorden en het getal 19 heeft opgeschreven. Onder invloed van schrijvers zoals Etteilla zijn er heel wat theorieën ontstaan over de betekenis van de kaarten en de plaats van de Dwaas in het kaartspel. De tarot de Marseille met nummering van de Dwaas zien we pas in recentere ‘heruitgaves’ zoals bv. Tarot of Marseille Grand Trumps van uitgeverij Lo Scarabeo
Er is op het internet heel veel informatie te vinden over de Marseille tarot.
Enkele websites :
Le tarot par Jean-Claude Flornoy
Les secret du tarot

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.