The Opening of the Key deel 1

Kaartlegging, deel één van de Opening of the Key, delen van de kaarten op basis van het Tetragrammaton / de vier elementen.

Voor alle blogberichten over de OOTK verwijs ik naar het bericht
Tarot, AL wat is

The Opening of the Key is een methode om inzicht in de tarot en in jezelf te krijgen.
Het is een uitgebreide legging, dat kennis over tarot, kabbalah en astrologie met elkaar combineert.

Deze kaartlegging is meer dan het beantwoorden van een vraag. Het is een ritueel waarbij je hulp vraagt aan ‘het hogere’ om wat verborgen ligt in de kaarten, aan jou te openbaren.

 • Vooraleer je begint met de kaartlegging kies je een significator. Baseer je op wat je over de persoons karakter weet, in plaats van op basis van zijn fysieke kenmerken.
 • Geef de kaarten aan de vraagsteller, vraag hem om aandachtig aan de vraag te denken en het deck in twee te delen.
 • Neem het deck, en houd ze in je hand zoals om kaarten te delen.

Tarot en het Tetragrammaton

In de eerste legging, deel je het tarotdeck op in 4 delen. Elke deel wordt geassocieerd met een letter uit het Tetragrammaton voor. Het Tetragrammaton is een vierletterwoord. Het stelt de Hebreeuwse naam van de traditionele God uit het Oude Testament voor : YHVH.
In de Hermetische kabbala wijst men aan elke letter een element toe. Als je de tarot in vier groepen deelt, ontvouwt het zich in de vier elementen.

Het element Vuur
Dit element wordt toegewezen aan de letter Yod. Het is de Kracht van de Creatie. Het Zaad waaruit alles wordt geboren. Vandaar dat Yod geassocieerd wordt met de Vader.

Het element Water
Water wordt toegewezen aan Heh. De energie van de etherische wateren, neemt de energie van de Vader in zich op. Daarna vloeit uit haar de energie terug weg, maar de energie is getransformeerd. Deze ontvankelijke en beweeglijke energie wordt  met de Moeder geassocieerd .

Het element Lucht
Het element Lucht wordt toegewezen aan Vau. Als een haak of spijker verbindt hij wat gescheiden is. Hij zorgt ervoor dat uitersten zich aan elkaar kunnen aanpassen. Hij brengt hen tot evenwicht en ondersteunt hun samenwerking. Op deze manier brengt hij de energie tot leven. Hij is het leven dat uit de verbinding vloeit, daarom wordt de letter Vau geassocieerd met de Zoon.

Het element Aarde
Aarde wordt toegewezen aan Heh (finaal). Vanuit de invloed van Vau (de verbinding), ontstaat het element Aarde. Alle elementen (letters) zijn hierin aanwezig en beïnvloeden het element Aarde.
De elementen zijn met elkaar in balans en hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot nieuwe Creatie.
Wat verborgen en bedekt was in Yod, wordt zichtbaar in Heh (finaal).

Het delen van de kaarten

YHEH is een Hebreeuws vierletterwoord, het woord wordt van rechts naar links gelezen. Je deelt daarom de kaarten van rechts naar links. Leg het (geschudde en gecoupeerde) tarotdeck op Yod. Yod is nu alles. Als een zaadje zal het zich in twee delen. Eén deel blijft op Yod, het andere deel van het kaartendeck leg je op Vau.
Uit de mannelijke energie van Yod, komt de vrouwelijke energie van Heh. Deel de kaarten op Yod in twee en leg het bovenste deel op Heh. We hebben nu drie elementen, die allemaal een directe verbondenheid hebben met de oorsprong, het totale deck. Vanuit de mannelijke energie van Vau  ontstaat nu het vierde element. Het vierde element is niet verbonden met de oorsprong. Zij is ‘een identiteit’ op zich, een spiegeling van de oorsprong. Ze bevat net als het totale deck alle elementen en de mogelijkheid tot creatie.

Praktisch

 • Leg het deck voor je en deel het het. Plaats de bovenste helft, links
 • Deel daarna elke deel opnieuw in twee, plaats de helften telkens aan de linker kant.
 • De vier delen stellen YHVH voor, van rechts naar links.
  (zie artikel Tarot, AL wat is )
 • Zoek de significator.
  Is het in de stapel op Yod dan heeft de vraag betrekking op werk, zakelijk afspraken,… (maar dan eerder hoe je daar innerlijk mee opgaat, niet de praktische kant)
  Indien het in de Heh stapel zit, betreft het een vraag over liefde, huwelijk of genot.
  In de Vau stapel, moeilijkheden, verlies, ruzie
  In de Heh finaal stapel, geld, goederen, alle materiële zaken.
 • Vertel de vraagsteller in welke situatie hij zich bevindt.
  (Indien niet correct, dan brak men vroeger de kaartlegging af, om het later opnieuw te proberen. Tegenwoordig houdt men meestal geen rekening met deze afbreekregel)
 • Spreid de kaarten van de stapel waarin de significant zit, uit
  Pas de telmethode toe (zie artikel technieken in de kaartlegging OOTK)
  Tel de kaarten in de richting waarin de significant kijkt. Het tellen start altijd bij de kaart waarvan je vertrekt. Tel tot je terug bij een kaart komt, die reeds voorkwam bij het tellen.
  Maak een verhaal met deze kaarten. Dit verhaal gaat over de oorsprong van het probleem/de vraag.
 • Maak paren van de kaarten aan beide zijden van de significator, daarna die ernaast en zo verder.
  Maak opnieuw een verhaal, dit geeft een meer gedetaileerd verhaal. De paren stellen beïnvloedende factoren uit het verleden (linker kolom) en gevolgen voor de toekomst voor.
  Is er één kaart over na het paren. Paar deze kaart dan met de significator, dit is een sterke advieskaart! Uit welke bron in of buiten jezelf kan  hulp komen?
  Is nog niet alles duidelijk, geen probleem. Probeer het verhaal wel duidelijk in een bepaalde richting te sturen. Vermijd vaagheid.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.