Bijzondere technieken in de OOTK

Teltechnieken en toepassen van elementaire kwaliteiten in een kaartlegging (Opening of the Key)

In elke aparte legging van de vijfdelige Opening of the Key kaartlegging, gebruikt men enkele technieken, nl.

  • Tellen van tarotkaarten
  • Gebruik van elementaire eigenschappen, ‘elemental dignities’
  • Paren van kaarten

DSC_0610 (800x533)De teltechniek

Om de teltechniek te kunnen toepassen, krijgen alle tarotkaarten een getal toegewezen.

Grote Arcana

De Dwaas, De Gehangene en Het Oordeel corresponderen met de 3 “Moeder-letters” (Aleph, Mem, Sjien) uit het Hebreeuws alfabet; daarom worden aan deze kaarten het getal 3 toegekend.
De Magiër, De Hogepriesteres, De Keizerin, Het Rad van Fortuin/ Het Wiel, De Toren, De Zon en De Wereld worden geassocieerd met planeten.
Ze krijgen het getal 9 toegekend, omwille van de 7 planeten + caput draconis en cauda draconis.Kleine Arcana
Kaarten van 2 tot 10, tellen volgens hun cijfer
Azen, aan gezien deze kaarten een sterke correspondentie hebben met de vier elementen, krijgen ze het getal 5 toegekend (vier elementen + de geest)

Hofkaarten

Koningen Koninginnen en Ridders/Prinsen krijgen het getal 4, omdat hun energie sterk verbonden is met de heilige naam van god en het Tetragrammaton.
Pages/Schildknapen/Prinsessen krijgen het getal 7. Hun energie is sterk verbonden met het element aarde, de sephira Malkuth en de zeven paleizen van Assiah (2).

Je merkt dat het toekennen van de getallen niet enkel een telsysteem is om te gebruiken in een kaartlegging. Het voornaamste doel is je aanzetten het Hebreeuws alfabet, astrologie en de Kabalistische levensboom te bestuderen.

Hoe tellen?
Neem het pak kaarten in je hand met de rug naar onder. Spreid de kaarten, de bovenste kaart is de eerste kaart. Zoek de significator. Tel in de kijkrichting van de significant. De kaart waarop je vertrekt telt telkens mee als eerste kaart. Kom je een kaart tegen die je al eens hebt geteld, dan stop je.

Toepassen invloed van de elementaire kwaliteiten

Lees hierover eerst mijn blog Werken met elementaire kwaliteiten.
Van elke kaart die je hebt aangeduid via de teltechniek, kan je nu de invloed van die kaart op het samenvattend antwoord bepalen.
Kijk tussen welke twee kaarten de kaart ligt. Hoe beïnvloeden de elementen van deze twee kaarten, de werking van de kaart ertussen.
Versterkende werking, verzwakkende werking of geen bijzondere invloed (neutraal). Doe dit voor elke kaart die je hebt aangeduid via de teltechniek.

Maak met de kaarten uit de teltechniek een verhaal, dat het samenvattend antwoord is. De kaarten waarvan de werking is versterkt, bevatten belangrijke informatie.

Paren van kaartenDSC_0621

Maak met de kaarten telkens paren. Begin met de kaart links en rechts van de significator en werk nu zo verder. Maak opnieuw een verhaal. Dit verhaal is meer gedetailleerd. De paren stellen beïnvloedende factoren uit het verleden (linker kolom) en gevolgen voor de toekomst voor.
Is er één kaart over na het paren. Paar deze kaart dan met de significator, dit is een sterke advieskaart! Uit welke bron in of buiten jezelf kan hulp komen?
Is nog niet alles duidelijk, geen probleem. Probeer het verhaal wel duidelijk in een bepaalde richting te sturen. Vermijd vaagheid.

(1) De Noordelijke Maansknoop (caput draconis) onthult iets over onze huidige levensbestemming, het punt waar we naartoe ‘moeten’ in dit leven. De Zuidelijke Maansknoop (cauda draconis) vertelt ons iets meer over onze voorbije levens. Het vormt als het ware een rode draad doorheen onze voorbije levens.
Samengevat: ZM = punt waar we vandaan komen / NM = punt waar we naartoe ‘moeten’.
(2) Er zijn verschillende manieren waarop je de kabbalistische levensboom kan indelen. De ‘Zeven Paleizen van Assiah’, is de zevenvoudige indeling van de kabbalitische levensboom in de wereld van Assiah (Malkuth)

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Eén gedachte over “Bijzondere technieken in de OOTK”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.