Goddelijke Liefde

Mars planeet
Mars, de rode planeet

Dit is een artikel dat onderdeel is van een bloghop met als thema Tarot en de liefde.
Nini schreef er over Durf lief te hebben!
Mijn artikel lees je hieronder en daarna kan je verder hoppen naar een andere blog.

De aantrekkingskracht van tegengestelde energieën

Wist je dat de planeten Mars en Venus met het blote oog waarneembaar zijn?
In 2015 zullen ze zelfs drie keer in elkaars nabijheid schitteren. Kijk maar eens naar de sterrenhemel op 21 februari.
De Oude Grieken associeerden de rode planeet met Ares, de god van oorlog en vernietiging en de helderste planeet aan het firmament met Aphrodite , de godin van de liefde. Dat deze twee planeten elkaar regelmatig benaderen had men in de Oudheid natuurlijk ook waargenomen. Wat trekt hen in elkaar aan?
Wat dwingt hen in elkaars armen? Ares wordt door alle goden verafschuwd, maar Aphrodite heeft wel een oogje op hem. Ares is bewust van zijn mannelijk kracht, strijdvaardig en succesvol. De levenslustige godin van de liefde bewondert de manier waarop hij in het leven staat. Het streelt haar ego dat zelfs de koele god van de oorlog haar bedwelmende schoonheid niet kan weerstaan.
Zij heeft de gave om met zachtheid de innerlijke weerstanden van Ares te breken, zodat niets in de weg staat om zijn mannelijke energie en met haar vrouwelijke energie te laten versmelten. Tijdens de liefdesdaad worden ze één en ervaren ze een andere manier van zijn. Misschien ervaren ze zelfs een moment dat er geen wezenlijk verschil is tussen hen.

Betrapt in bed

 Mars en venus betrapt door Vulcanus, geschilderd door Alexandre Charles Guillemot , 1827.
Mars en Venus betrapt door Vulcanus, geschilderd door Alexandre Charles Guillemot , 1827.

De wellustige Aphrodite wordt door Zeus gedwongen tot een huwelijk met de kreupele Hephaestus , god van het vuur en smid van beroep. Toch weerhoudt deze verbintenis haar niet om met verschillende mannen de liefde te bedrijven. Met Ares heeft ze een langdurige affaire. Schaamteloos lokt ze hem zelfs in het bed dat Hephaestus voor haar heeft gesmeed. Op een dag merkt de zonnegod Helios dit op en vertelt dit aan de bedrogen echtgenoot.
Daarop besluit Hephaestus het koppel in de val te lokken. Terwijl Ares en Aphrodite samen in bed liggen, laat hij een ragfijn gouden net op hen vallen. Daarna roept hij de andere goden om te komen kijken naar zijn overspelige vrouw en haar minnaar.
De andere goden maken echter grapjes, want eigenlijk willen ze allemaal in de armen van Aphrodite liggen. Dit maakt hem nog kwader. Hij wil scheiden en eist zijn bruidsschat terug, maar uiteindelijk stelt hij zich tevreden met een geldsom.
Aphrodite blijft gehuwd, maar dat weerhoudt haar niet om nog dikwijls in de armen van Ares te liggen. Enkel hij begrijpt haar wilde, onrustige kant en haar drang om ongebonden te zijn door wereldse verplichtingen. Enkel zij schenkt hem haar liefde zonder bijkomende eisen te stellen.
Uit hun samenzijn komen verschillende kinderen : Eros (liefde), Anteros (verplichte wederliefde), Phobos (angst), Deimos (paniek), Harmonia (harmonie) en Adrestia (wraak, dat het evenwicht herstelt).

Kan de liefde alles overwinnen?

Sola Busca tarot
Sola Busca tarot

In dit bekende 15de eeuwse tarotdeck zien we twee engeltjes op de tarotkaart Aas van Staven. We herkennen de helm, het schild en het borststuk van Mars (Ares). Zelfs de god van de oorlog en vernieling is niet opgewassen tegen de Liefde. Ze verleidt en neemt de wapens af als je even niet oplet.

Sandro Botticelli - Venus overwint Mars
Venus overwint Mars, Sandro Botticelli, 1483

Verschillende vormen van liefde

charles VI tarot De geliefden
Tarot d’ Este

In de tarotkaart van de geliefden uit de Tarot d’Este (ook Charles VI of Grigonneur tarot genoemd) zien we drie koppels en drie verschillende vormen van liefde : intellectueel, passioneel en sentimenteel.
Het eerste koppel is druk in gesprek,
de aandacht is gericht op de omgeving.
Het tweede paar heeft enkel oog voor elkaar, zijn armen grijpen haar stevig vast. Zouden ze elkaar kussen?
De man in het laatste koppel houdt waarschijnlijk een gedichtenbundel in zijn hand. Hij kijkt haar liefdevol aan, met het hand op het hart. Welke woorden zou hij haar toefluisteren?
Heb je de twee cupido’s gezien! Dit doet me denken aan Eros en zijn broer Anteros. Eros schiet goddelijke liefdespijlen af. Wordt deze liefde niet beantwoord, dan straft Anteros de ander door hem of haar te doorboren van giftige loden pijlen.

Goddelijke vereniging

Het goddelijke vrouwelijke en de eigenschappen van Venus worden weerspiegeld in de tarotkaart van De Keizerin. Mars is de traditionele heerser van het teken Ram, dat geassocieerd wordt met De Keizer. Als beiden zich verenigen ontstaat een alchemische huwelijk. Dit innerlijk proces wordt meestal geassocieerd met de tarotkaart Matigheid. Een kaart waarin uitersten worden verenigd tot één kracht.
Er is slechts één ding, liefde.

Kunst (Thoth)
Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem (Bezoek het innerlijke der aarde, door vervolmaking zult u de verborgen steen vinden).

De volgende blog is van Loena.
Zij schreef over Tortelduifjes in het tarot

Veel leesplezier! En laat laat je een reactie achter bij elke blog die je bezoekt?

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

4 gedachten over “Goddelijke Liefde”

  1. Heel interessante blog. Moet mij daar ooit eens in verdiepen in mythologie. Is eigenlijk wel erg leuk om die verhalen te lezen.

    Bedankt Annick dat je deze mooie, leerzame en leuke blog-hop hebt georganiseerd. Is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

    Groetjes, Nini

  2. Geweldig project Annick! Hoe interessant ook dat we hier elk ons eigen ding mee gedaan hebben 🙂 Mooi hoe je over Aphrodite schrijft, toepasselijk xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.