Ongesluierde Waarheid

Dit blogbericht is het onderdeel van een drie-luik. De tarotkaarten
De Hogepriesteres, De Keizerin en De Ster belichten verschillende aspecten van het Vrouwelijke Goddelijke. Telkens houd ik me in de bespreking zo strikt mogelijk aan de visie van Arthur Waite (in het vet gedrukt) en licht dit nader toe.
Het boek dat Waite schreef over zijn tarotkaarten is te vinden via de link
Key to the tarot .

de ster Waite tarotDe Ster

Een grote stralende ster met acht stralen, omringd door zeven kleinere sterren, ook met acht stralen.

De grote stralende ster met acht stralen verwijst naar de ster van Venus/ de ster van Isthar. De ster werd door vele culturen uit Mesopotamië (en net daarbuiten) gebruikt om te verwijzen naar de Goddelijke Vruchtbaarheid. Het gebied tussen de Eufraat en de Tigris, dat bekend staat als Mesopotamië of Tweestromenland, was de oorsprong van diverse oude beschavingen zoals : de Sumerische, de Babylonische en de Assyrische. Deze beschavingen situeren zich in de periode 3000 v Chr. tot 500 v Chr.
De zeven kleinere sterren verwijzen naar de zeven ‘planeten’ die gekend waren in de 15de eeuw, nl. de Maan, Mercurius, Venus, de Zon, Mars, Jupiter en Saturnus. Gebelin vergelijkt de ster met acht stralen met Sirius en associeert de kaart met het verhaal van Isis die weent om de dood van haar gemaal Osiris. Waite wijst deze vergelijking af.

De vrouwelijke figuur op de voorgrond is volledig naakt.

Naaktheid verwijst naar haar goddelijke status. De Hogepriesteres is ‘Isis gesluierd’ De Ster is ‘Isis ongesluierd’

Haar linker knie is op het land en haar rechter voet in het water. Zij giet het Levenswater uit twee grote kannen en bevloeit zee en land.

Met het levenswater reinigt ze aspecten van de ziel, zodat de ziel kan opstijgen naar Kether.

Achter haar verschijnt een glooiend landschap, rechts een struik of boom, waarop een vogel neerstrijkt.

In de bijbel verwijzen vogels naar kennis en intelligentie en alles dat hieruit voortvloeit : gedachten, ideeën, principes , de rede,…
De betekenis is nauw verbonden met het Woord.

De figuur drukt eeuwige jeugd en schoonheid uit. De ster is  l’étoile flamboyante, wat voor komt in de maçonnieke symboliek.

De vlammende ster is in de symboliek van de vrijmetselarij een lichtsymbool. Het is een pentagram met in het midden de letter G, waaruit vlammen schieten. De letter G kan staan voor Gnosis, maar ook voor geometrie,… De maçonnieke ster is een pentagram en stelt o.a. de vijf elementen voor. Het is een magische symbool en is mathematisch in harmonie.

De samenvatting van verschillende opzichtige verklaringen zeggen dat het de kaart van hoop is. Op andere vlakken is ze verklaard als onsterfelijkheid en het innerlijke licht. Voor de meerderheid van voorbereide geesten, zal de figuur een soort ongesluierde Waarheid voorstellen, glorieus in onsterfelijke schoonheid, haar water deels gietend op het water van de ziel. Ze is de maat van onschatbare bezit. Maar in werkelijkheid is ze de Grote Moeder in de kabbalistische Sephira Binah, wat hemels Begrip is. Binah communiceert met de Sephiroth (meervoud) eronder in de mate waarin ze in staat zijn haar invloed te ontvangen.

Waite wijst erop dat er twee soorten betekenissen zijn : exoterisch (gebruikt bij het interpreteren van kaartleggingen) en esoterisch.
Hij somt verschillende esoterische verklaringen op.
Waite verwijst in het boek Key to the tarot meermaals naar de Shekinah in haar twee vormen. De ‘Shekinak boven’ wordt geassocieerd met Binah en de ‘Shekinah onder’ met Malkuth. De Sephirot zijn geen aparte sferen, maar uitvloeisels van het Ene. Je zou ze een beetje als communicerende vaten kunnen beschouwen.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.