De 12 dagen van midwinter

uitleg over midwinter en een manier om te contempleren over de 12 dagen van Yule aan de hand van tarot.

Een tarotlegging tijdens de 12 dagen van Yule

Oh hoe spannend! Is het niet gek hoe sommige dingen soms kunnen gaan? Een paar weken geleden kreeg ik de opdracht om eens op zoek te gaan naar van alles en nog wat zolang het maar over kerst en tarot ging. Poeh!
En ik heb gezocht! Ik kwam uit bij een legging die veel weg had van een adventskalender, maar dan pagan en voor de twaalf dagen van midwinter. Dus eigenlijk weer totaal iets anders. En nu vraagt Annick me om een gastblog te schrijven! Wel mijn midwinter kan niet meer op šŸ˜‰

Midwinter

Wild Wood Tarot
Wild Wood Tarot

Maar voor ik deze midwinterlegging aan jullie voorstel, geef ik een woordje uitleg over midwinter. Midwinter wordt ook Yule genoemd. Als pagan vier ik dan het moment waarop de dag het kortst en de nacht het langst is, de zonnewende die het begin van de winter aankondigt. Voor deze zonnewende werden de dagen steeds korter, erna beginnen de dagen weer te lengen.
Het echte langer worden van de dagen beginnen we pas echt te merken na 12 dagen, daarom noemen we het ‘de 12 dagen van Yule’.

Legging

De legging zelf behandelt de 12 dagen van Yule, de maximum duur is 12 dagen (1 kaart per dag)! Maar natuurlijk kan je de hele legging ook op Ć©Ć©n avond doen, om vervolgens elke dag even stil te staan bij de kaart van de dag of je overloopt de verschillende aspecten van het midwinterthema in 1 avond. Elke kaart nodigt uit om te contempleren en te filosoferen over een thema passend bij deze tijd van het jaar.

Dag 1: De “Nacht der Dromen” is de naam van de eerste dag van Yule op 20 december. Trek hier een kaart voor je dromen. Willen ze je misschien iets zeggen, een boodschap, tip of waarschuwing? En wat zijn dromen voor jou? Heb je ze veel, of juist heel weinig? Misschien heb je wel een hele grote droom, eentje om na te jagen. Hoe ga je daar mee om?

Dag 2: Dit is de winter zonnewende of Yule. Het licht wordt herboren en de dagen zullen hierna weer langer worden. De kaart die je nu trekt toont de beste manier om contact te maken met dat licht. Wat betekent licht voor jou? En de geboorte van het licht. Heeft dat een bepaalde betekenis voor je?

Dag 3: Dit is de dag voor “Beth’s tijd”. Als er iets is dat je ervan weerhoudt om je dromen waar te maken dan komt dat vandaag naar boven. Waar liggen je grenzen? Waar houdt je droom op en wat zijn de voorwaarden om je dromen waar te maken? Zijn er nog hindernissen die je moet nemen om je droom te bereiken? Denk hier vandaag eens over na.

Dag 4: Herbronning is het thema voor vandaag. Op 23 december trek je een tarotkaart om te denken over reiniging en herbronning. Waar haal jij energie vandaan? Is dit de meest efficiƫnte manier voor jou of zijn er misschien nog wel andere en betere manieren te vinden om energie uit te putten? Ga eens na of je nu herbronning nodig hebt en probeer uit te vissen waarom je het nu nodig hebt. Waarom in dit deel van het jaar?

Dag 5: Op de dag die we allemaal kennen als de dag van kerstavond vieren we, in de 12 dagen van Yule, het moedersfeest. Moeders werden herdacht en geĆ«erd omdat ze het leven hadden gegeven aan de kinderen. In de tarotlegging ga je na hoe je contact maakt met je Moeder en andere voormoeders. Hoe kan je van hun wijsheid en leiding genieten? Als je een christelijk georiĆ«nteerd pad volgt, denk dan na over wat de baring van Jezus voor jou betekent. Wat is Maria’s rol hierin en hoe kijk jij daar tegen aan?

Dag 6: Kerstdag en feest van het leven. Zo heet de volgende kaartpositie. Traditioneel werd dan de liefde en eer, gegeven aan de moeders, beloond door cadeautjes te geven aan de kinderen. Deze kaart toont jouw mogelijkheid om contact te maken met het goddelijke. Denk na over wat goddelijkheid of god voor jou betekent.

Dag 7: Op 26 december krijg je de vraag over liefde. De tarot geeft hier uitleg over hoe jij koestering en liefde kunt uiten. Wat is liefde? Wat heb jij nodig om lief te hebben en om liefde te ontvangen? Dit is een vraag die je misschien niet meteen kunt beantwoorden, misschien moet je iets dieper graven om hierop een antwoord te vinden.

Dag 8: Dit is de geboortedag van Freya. Zij was een Noordse godin van liefde, geluk en creativiteit. Dat zijn ook de kwesties waar de tarotkaart deze dag over vertelt. Hoe beleef jij jouw positieve momenten en wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Maar ook geeft deze dag de kans om advies te krijgen, met name vrouwelijk advies. Hoe ga je daar mee om?

Dag 9: Op deze dag is het tijd om diep in jezelf te kijken. Trek een kaart om te zien of je nog een persoonlijke innerlijke boodschap moet krijgen. Dit kunnen tips zijn, maar ook waarschuwingen of een klopje op de rug. Sta open voor de boodschap vandaag.

Dag 10: Het is inmiddels 29 december. In de legging is dit de dag van de nimfen, speelse natuurwezens die de essentie van hun leefomgeving weerspiegelen, denk maar aan bos- of bronnimfen. Deze kaart geeft je een aanmoediging om je creativiteit te ontplooien en je innerlijk kind te (her)ontdekken. Als je nog extra wilt contempleren kan je nagaan wat creativiteit voor jou betekent en op welke manier je creatief bent.

Dag 11: Vandaag is een rustdag. Neem je tijd om even op adem te komen en voor jezelf te zorgen. De kaart die vandaag getrokken wordt, geeft je een methode om vertrouwen in je eigen pad te krijgen. Denk eens aan rust. Wat brengt jou rust? Wat geeft jou de mogelijkheid om tegen zwaardere situaties bestand te zijn?

Dag 12: Dit is de laatste dag van ons jaar. Dit gaat gepaard met de laatste kaart. Vandaag heeft de kaart als thema wat je nog moet loslaten. Wat heb je het volgend jaar niet meer nodig? Misschien moet er iets plaats maken voor een nieuwe ervaring , een nieuw kunstvoorwerp of misschien is het advies meer praktisch zoals de rommel op zolder opruimen.

Yule legging met Native American Tarot
Yule legging met Native American Tarot

Zo aan het einde van de 12 dagen van Yule zou je helemaal klaar moeten zijn voor het volgende jaar. Voor nu wens ik iedereen een prachtige yule-tijd en een geweldige jaarovergang!

Over Loena

Loena kwam voor het eerst in aanraking met het tarot toen ze zich in een online coven bevond. Later, lang nadat deze coven werd opgeheven, bleef ze geboeid door tarot. Inmiddels is ze druk bezig met het creĆ«ren van haar eigen deck op Loena’s Droom

Yule legging met de Waite tarot
Yule legging met de Waite tarot
Yule tarotlegging met Les Tarots Celtiques van Laura Tuan
Yule tarotlegging met Les Tarots Celtiques van Laura Tuan