Dr. Marco Pasi over Arthur E. Waite

De Ritman Library heeft in samenwerking met de universiteit van Amsterdam een videoreeks gemaakt waarin verschillende onderwerpen binnen de Westerse Esoterische Traditie worden besproken.
De reeks kreeg de naam Infinite Fire Webinars.

In de laatste episode bespreekt Dr. Marco Pasi het leven en werk van Arthur Edward Waite. Dr. Marco Pasi is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is Assistent Professor aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, Capaciteitsgroep Geschiedenis van de Hermetische filosofie en verwante stromingen.

In dit filmpje stelt Dr. Marco Pasi zich kort voor.
(alle video’s zijn in het Engels)

Infinite Fire Webinar IX – Arthur Edward Waite : Bibliographer, Mystic and Magician of many parts

De uiteenzetting van Dr. Pasi belicht de rol en invloed van Arthur Waite binnen de Westerse Esoterie. Hij roemt Waite omwille van de diverse esoterische onderwerpen waarover hij schreef en de manier waarop hij dit deed. Waite was vaak erg kritisch t.o.v. wat anderen over de verschillende esoterische onderwerpen hadden geschreven. Tot dan was het de gewoonte om esoterische ideeën van anderen klakkeloos te kopiëren en je eigen ideeën hieraan toe te voegen. Waites houding was volgens Pasi eerder wetenschappelijk en daarom kan je Waite beschouwen als een pionier in de wetenschappelijk bestudering van esoterische teksten.
Dit maakt dat Arthur E. Waite nog steeds een interessante figuur is om te bestuderen.
Naast de uitleg toont Dr. Pasi enkele stukken uit de collectie van de Ritman Library, waaronder een Waite tarotdeck (Pamela A versie)

Voor wie niet zo vertrouwd is met het leven van Arthur Waite, raad ik enkele blogartikels op Tarot Cirkel aan.
Een beetje voorkennis vergemakkelijkt het volgen van de academische uiteenzetting van Dr. Pasi. Voor wie meer wil weten over het leven van Arthur Waite, raad ik het boek van R.A. Gilbert, A.E. Waite – Magician of Many Parts, sterk aan.

magician of many parts

Blogartikels over het leven van A. E. Waite
Arthur Edward Waite
Arthur Edward Waite en geloof
Arthur Edward Waite en zijn oeuvre
Arthur Edward Waite en de liefde