Petruchio in tarotkaart Staven Zeven?

In mijn vorig artikel De podiumkaarten van Pamela, schreef ik dat Pamela veel belang hechtte aan de manier waarop kledij werd afgebeeld.In Staven Zeven uit de Waite tarot zien we dat ze met opzet een man tekent die zijn kledij niet correct draagt.

Omschrijving van de kaart
De naam in het Golden Dawn systeem is
Lord of Valour, Heer van Moed (in een strijd).
In de Pictorial Key to the Tarot omschrijft Arthur Waite de kaart als volgt : een kaart van moed, op de voorgrond zien we zes personen (Staven) die één aanvallen, die staat echter in een positie die hem voordeel kan opleveren.

Op intellectueel vlak betekent het discussie, een langdurig en woordenrijk conflict. Op vlak van handel : onderhandelingen, handelsoorlogen, handel drijven, concurrentie. Het is verder een kaart van succes, want de strijder is aan de top en zijn vijanden zullen hem waarschijnlijk niet kunnen bereiken.

waite tarot staven zeven

Misleiding
Wellicht deed deze omschrijving Pamela denken aan de rol van Petruchio in het werk van Shakespear ‘De getemde feeks’.
Petruchio is een al iets oudere man met veel ervaring, die voor geen enkele vrouw angst heeft. Na een uiterst korte verloving huwt hij de wilde Katarina. Hij temt haar op zijn manier, niet door fysiek geweld of het geven van preken, maar door het toepassen van omgekeerde psychologie. (Bijvoorbeeld : als ze kwetsende woorden gebruikt, reageert hij alsof hij net lieve woorden heeft gehoord). Hij gebruikt een heel scala van tactieken en doet wat geen enkele andere man kon bereiken : hij temt de feeks.

Een typisch kenmerk van Petruchio is dat hij met opzet de kleren van zijn bedienden draagt en ze bovendien zelfs niet correct draagt. Zijn gedrag is tegendraads en beantwoordt niet aan de normen van die tijd, net als het gedrag van Katarina. Hij is zich echter bewust van zijn gedrag, terwijl Katarina’s gedrag het gevolg is van onbewuste noden. Petruchio gaat de strijd aan met ‘de feeks’, maar doet dit vanuit een voordelige positie.

In Staven Zeven lijkt het alsof de man begint aan een ongelijke strijd, maar schijnt bedriegt. Hij heeft een voordelige positie en doet zich anders voor dan hij is. Kijk maar naar zijn schoenen!John Drew Petruchio begin 19de eeuw

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.