De Podiumkaarten van Pamela

Tijdens haar jeugd leefde Pamela vijf jaar onder de goede van de bekende actrice Ellen Terry in Groot- Brittannië. Ellen Terry leidde de Lyceum Theatre Group en nam Pamela mee op tournee. Pamela kwam op deze manier in contact met verschillende acteurs, leerde decordoeken schilderen en zag veel toneelvoorstellingen (meestal werken van Shakespeare). Deze ervaringen hebben een diepe indruk op haar gemaakt.

Bij het ontwerpen van de Kleine Arcana uit de Waite tarot, kreeg Pamela veel artistieke vrijheid. Ze haalde haar inspiratie o.a. uit bestaande tarotdecks zoals de Sola-Busca Tarot en ervaringen uit haar jeugdjaren.
Opvallend is dat er in 13 kaarten een duidelijk onderscheid is tussen de figuren met hun attributen en de achtergrond. Het is alsof ze op een podium staan en de achtergrond op een doek is geschilderd.
Dit onderscheid wordt nog eens benadrukt door een dubbele lijn of dikke zwarte lijn.
De podiumkaarten uit de Waite tarot zijn :
Pentakels Twee, Pentakels Vier, Pentakels Zes, Pentakels Acht,
Bekers Twee, Bekers Vijf, Bekers Tien, Page van Bekers,
Zwaarden Twee, Zwaarden Vijf, Zwaarden Zeven, Staven Vier en
Staven Tien.

waite tarot bekers tweeHoe deze kaarten interpreteren?

Misschien kunnen we het advies volgen dat Pamela gaf aan beginnende kunstenaars. In juli 1908 schreef ze een artikel voor The Craftsman met als titel “Should the Art Student Think? ” Hierin geeft ze advies over hoe jonge kunstenaars een eigen stijl kunnen ontwikkelen.

 • bekijk kunstwerken van anderen, in het bijzonder toneelvoorstellingen
 • bekijk eerst de totale lichaamshouding,
  pas daarna het gezicht
 • bekijk hun handen
 • hoe worden de emoties uitgedrukt?
 • welke karakterkenmerken weerspiegelt het gezicht?
 • bekijk de kledij
 • zit er beweging in het beeld?
 • let op details in de kledij, de juwelen die ze dragen, hun hoofddeksel
 • welke attributen hebben ze bij zich?
 • worden de kleren correct gedragen?
 • zie alles, voel alles
 • wees open van geest
 • kijk niet enkel naar het beeld, maar tracht de innerlijke kracht ervan te vatten

Tarotkaart Bekers Twee

Op de kaart zie je een duidelijk onderscheid tussen de voorgrond en achtergrond. De achtergrond is een glooiend landschap. Op de voorgrond staan een vrouw en een man. Hun kledij doet middeleeuws aan, een typisch kenmerk van The Arts and Craftman Movement waartoe Pamela’s stijl bekoorde.

De houding : de vrouw staat stil met de beker licht voor zich uitgestrekt, de man heeft een iets dynamischer houding, hij maakt een stap naar voor
Het gezicht : de vrouw kijkt ernstig, de man kijkt haar hoopvol aan (kin iets meer in de lucht)
De handen : de vrouw houdt de beker met beide handen vast, de man reikt met één hand naar haar beker
De kledij van de vrouw lijkt op een ceremonieel gewaad en straalt puurheid en hoger spiritueel denken uit; de tuniek van de man is vrolijker en de gele kleur wijst op levenskracht, helder gedachten en het scheppen van orde
Beweging in het beeld : het initiatief gaat uit van de man, de vrouw heeft een afwachtende en ontvankelijke houding
Hoofdtooi : zij een lauwerkrans, dit wijst op een poëtische, intieme ontmoeting; hij draagt een krans van rode rozen (net zoals de Griekse goden Eros en Dionysus), een symbool van feest en samenhorigheid
Hun attributen zijn twee kelken, het lijkt dat hij haar kelk wil aanraken
De kleren worden correct gedragen.

Ik laat aan jou over om zelf de innerlijke kracht van dit beeld op te roepen. En denk aan Pamela’s wijze raad : wees open van geest.

Deze diashow vereist JavaScript.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

4 gedachten over “De Podiumkaarten van Pamela”

 1. Beste Annick,

  Bedankt voor al je geweldige en enthousiaste berichten! Ik kan niet wachten tot je boek uitkomt! Wat de Podiumkaarten betreft, ik denk dat het er niet 13 maar 16 zijn. De kaarten die volgens mij nog ontbreken in het rijtje zijn: Staven IX, Zwaarden IX en Bekers VIII.

  Hartelijke groet,
  Marisca Ravesloot

  1. Je hebt gelijk! In 2014 toen ik dit artikel schreef, waren er in het “tarotwereldje” veel discussies over wat wel dan niet een podiumkaart was. In het artikel heb ik toen gekozen voor de podiumkaarten die het vaakst werden vernoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.