Esoterisch Brussel

Zomer 2013-  Op een zonnige dag, met hier en daar een wolkje,  maak ik een uitstap naar Brussel. Voor mezelf heb ik een cultuur-historisch programma met een vleugje esoterie opgesteld : bezoek aan de Coudenberg, wandeling door het Warandepark, St.-Michiels & St. Goedele Kathedraal en in de namiddag een bezoekje aan het vrijmetselaarsmuseum.

Starten aan het paleis van Coudenberg

Ik begin mijn dagje Brussel met een bezoek aan het paleis van Coudenberg. Of tenminste wat er van overblijft :  de fundamenten en kelders. Het is de belangrijkste archeologische site van Brussel.
Via het BELvue Museum breng ik een bezoek aan deze onderaardse ruimtes. Die bestaan uit de kelders van het paleis  : woongedeelte, vroegere kapel en Aula Magna (een hoogtepunt), een deel van de Isabellastraat en de overblijfselen van het Hof van Hoogstraeten.
Na anderhalf uur bezoek geniet ik van een gezond zelf samengesteld slaatje in het prachtig binnentuintje van het museum. Heerlijk! En ik ben niet de enige die weet dat je hier lekker kan eten. Al gauw stromen heren in maatpakken binnen op zoek naar een gezonde lunch in een rustgevend kader.

Het warandepark

Een wandeling door het Warandepark is mijn eerste portie Brusselse esoterie. Vanuit esoterische invalshoek  zie ik dit park als een openluchttempel. Een tempel waar dagelijks honderden mensen wandelen en joggen.
De gedachte  ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is niet veraf!
Tijdens het wandelen dwalen mijn gedachten af naar de kabbalistische levensboom, de vier kabbalistische werelden en plots sta ik voor een grote fontein. Zou ik ‘Kether’ gezien hebben? Wel, misschien hier!

Met een glimlach op mijn gezicht verlaat ik het park.  Mijn wandeling richting vrijmetselarijmuseum leidt mij langs de Kathedraal van Brussel. Niet binnen gaan is geen optie, want ik wil de glasramen bewonderen.
Het is een (blits) bezoek waard. Net voor het buitengaan zie ik St. Barbara, de patroonheilige van de metaalbewerkers en …. de alchemisten. Naast haar een toren met drie ramen waaruit vlammen komen….. waar heb ik dat nog gezien … 🙂

Het Vrijmetselaarsmuseum


Vroeg in de namiddag kom ik aan bij het vrijmetselaarsmuseum.
Ik bel aan en een dame heet me welkom. Ik ben de eerste en (op dat moment) enige bezoeker van het museum. In alle rust kan ik het museum bezoeken. Daarvoor moet ik eerst door een deur waarboven de letters V.I.T.R.I.O.L. staan.
Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem (Bezoek het innerlijke der aarde, door vervolmaking zult u de verborgen steen vinden). Ik ga binnen, om na mijn bezoek langs een andere deur terug naar buiten te gaan. Dit is een museum waar ik meteen verliefd op word. Een museum waarin kennis en beleving hand in hand gaan. Ik voel dat er iets in me losgeweekt wordt, zou het aan de vitriol liggen? Ik bekijk de verschillende tableaus en memorablia, een lust voor het oog (dat van symboliek houdt). De displays geven in drie talen alle nodige uitleg. Ik glimlach, want daartoe word ik vriendelijke uitgenodigd. Camerabewaking! De tarotafbeeldingen dansen door mijn hoofd. Als je zou twijfelen aan de relatie tussen maçonnieke symboliek en tarotkaarten, dan doe je dit na een bezoek aan dit klein, maar fijn museum niet meer.

Na een frisse pint op een Brussels terras (aan Brusselse prijzen) neem ik de trein terug naar huis. Ik voel me geïnspireerd (inspiratie = inblazing).
Tarot Cirkel