Tarot uit het vuistje

Vrijdagavond, stil in huis, werkweek achter de rug. Mijn blog heb ik de laatste twee weken weinig aandacht geschonken. Geen zin, geen tijd (ervoor willen maken),…
Dat mag, dat moet, dat doet weer zin krijgen …. in een blogberichtje ….dat ik hier even uit mijn mouw schud, voila. Dit blogbericht is als een croque monsieur uit het vuistje, een lekkere vlugge hap (en weinig vaat achteraf).

Een heerlijk kopje thee houdt me gezelschap.

Een paar dagen geleden ging ik naar de bibliotheek en dan snuister ik altijd even door de reeks tarotboeken in het rek ‘spiritualiteit’ . Daar staan zeer goede boeken tussen zoals Tarot Wijsheid van Rachel Pollack, verschillende boeken van Nederlandse auteurs, een paar van Hajo Banzhaf,…. en een grijs boekje met als titel
Tarot voor vrouwen’ geschreven door Sally Gearhart en Susan Rennie.
Een bijzonder boek want, geschreven door twee feministen die duidelijk de vrouwenliefde koesteren en tja ook wel een beetje, ok… heel erg anti-man zijn.
Ze wennen zich, naar eigen zeggen, bewust af van de jarenlange mannelijke vooringenomenheid bij het interpreteren van tarot. En dit leidt tot vaak felle uitspraken, die waarschijnlijk ernstig bedoeld zijn, maar bij mij een brede glimlach op de mond toveren. Inhoudelijk is dit trouwens geen slecht boek, zeker eens lezen als je het ergens ziet!

Halo Banzhaf
Hajo Banzhaf

Eén boekje bracht ik mee om thuis op mijn gemak te doorbladeren en dit ligt nu naast me.  Tarot voor starters van Hajo Banhzaf.
Hij schreef verschillende  boeken over tarot en astrologie (zie lijst) en was een internationaal gewaardeerde tarotist. Niet al zijn boeken zijn even goed, hij herhaalt ook vaak wat hij in eerdere boeken schreef, maar geen enkel boek is slecht.
Ze stralen een Duitse degelijkheid uit en daar houd ik wel van. In het dunne boekje Tarot voor starters staat veel geschreven, maar alles zeer beknopt: een stuk geschiedenis, een chronologisch overzicht van de tarotkaarten doorheen de geschiedenis, antwoorden op veelgestelde vragen, de symboliek van de getallen, zeven legpatronen, suggesties bij het kiezen van legpatronen op basis van een vraag en tenslotte de betekenis van de 78 kaarten en de duiding van de symbolen in de Waite tarot.
Per kaart omschrijft hij de betekenis als volgt :

  • het beeld drukt uit
  • het thema
  • de mentaliteit
  • het advies
  • de vooruitblik
  • samenvattend

De uitgebreide opsomming van allerlei mogelijke interpretaties is geen cadeau voor tarot-starters. Al die betekenissen zijn onmogelijk vanbuiten te leren; die lijstjes sla je gegarandeerd door elkaar. Het boek is natuurlijk wel erg aantrekkelijk voor starters : je kan meteen kaartleggen en de betekenis per kaart opzoeken.
Maar na enkele keren is dat toch niet meer zo leuk.

Een boek dus voor starters, maar eigenlijk vooral geschikt als side dish of als een croque uit het vuistje.

Waar is de mosterd en ketchup!?

croque