Guido Gillabel & Het TarotHuis

guido gillabel raot museum Belgium
Guido Gillabel

Guido Gillabel is geen onbekende voor wie de tarotsymboliek en geschiedenis bestudeert. Hij bezit een grote collectie tarotkaarten en stelt ze tentoon in het Tarot Museum Belgium. Wie wil kan die op afspraak bezoeken.
Op 19 oktober houdt Tarot Vlaanderen haar ontmoetingsdag op deze unieke locatie.
Als voorsmaakje op dit bezoek, stel ik Guido en zijn Museum kort aan jullie voor.

Hoe kwam tarot op je pad ?

Via “De Nieuwe Mens”, een esoterische vereniging die ik opstartte in 1979 leerde ik de tarot kennen. Ik volgde cursussen bij Elisabeth Halsberghe, Noud Vanden Eerenbeemt en Hans Wesseling. Vooral Wesseling en zijn verschilsdenken hadden en hebben een grote invloed op me.
leestip : Wesseling schreef in de jaren ‘80 over tarot in het tijdschrift Paravisie en zijn artikels zijn allemaal online terug te vinden op http://hanswesseling.nl/pdf/Tarot.pdf

Wat raakt jou in tarot ?

De tarot raakt mij in elke vezel van mijn ZIJN en NIET-ZIJN.

Welk effect heeft het bestuderen van tarot gehad op je persoonlijk leven ?

Heb je een paar uurtjes ?

Aangezien tarot je in elke vezel raakt, denk ik dat we inderdaad heel lang over tarot kunnen praten zonder in herhaling te vallen. In The Book Thoth schreef Crowley tarot moet je be-leven. Mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met tarot vinden dit misschien vreemd idee. Kan je hen enkele tips geven hoe je tarot kan laten deel uitmaken van je leven ?

Bij het bestuderen van de Grote Arcana, kies je een kaart die jou op dat moment het meest aanspreekt. Deze kaart ga je gedurende een tijdje (een week of een maand) proberen terug te vinden in je dagelijks leven, zelfs in je fantasie. Je kan de kaart ook voor je plaatsen bij het mediteren en/of er creatief mee omgaan.

Wat is je favoriete tarotdeck ?

Cosmic Egg Tarot Guido Gillabel
Cosmic Egg Tarot

Als beheerder van het Tarot Museum Belgium is een favoriete deck kiezen niet aan de orde. Ik werk met de Waite/Smith (Rider) deck en mijn eigen Cosmic Egg deck.

Bezoekers van je Tarot Museum staan vaak verbaasd van je ruime en gevarieerde collectie. Daar zitten ook ongewone tarot-items tussen.

De meeste decks baseren zich op de Rider (Waite) of de Marseille deck, maar sommigen creëren een compleet eigen-zinnig deck, of bv.het tarot gezelschapsspel.
Ik vind het leuk om aan het tarotHuis (museum) leuke items toe te voegen zoals dassen, tassen, vingerhoedjes, suikerklontpapiertjes, …