Legging volgens de Wu Xing (五行)

Mijn naam is Nini (blog De Lotusvijver). Het is de eerste maal dat ik hier als gastblogger een post schrijf. Ik zou Annick dan ook willen bedanken voor deze leuke kans en aangename samenwerking. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar! 🙂

Wie ooit al eens een kijkje is gaan nemen op mijn blog zal gemerkt hebben dat ik naast alles wat Tarot en kaarten betreft ook heel veel interesse heb voor de studie van de I-Ching en het Taoïsme.
Ik wou dan ook een topic schrijven die beide elementen zou verenigen. Een soort “When East meets West”-ervaring. Mijn oog viel al snel op een leuke legging volgens de Chinese 5 elementen-leer. Origineel wordt deze legging gebruikt voor het Tao Orakel van Ma Deva Padma. Maar je kunt het perfect gebruiken met een traditionele Tarot, Lenormand,…

Kaartlegging van de 5 elementen (五行 Wu Xing)

In deze legging gebruik je 5 kaarten, voor elk element 1 kaart: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.
Elke kaart geeft weer of het element voor jou al dan niet in evenwicht is. Harmonie (Hé, 和) is een belangrijk concept voor Chinezen. Taoïsme en I-Ching zijn bedoeld om je te helpen in harmonie te komen met je levenspad, de natuur en de kosmische energie (Dao, 道 ).

Deze legging is dan ook bedoeld om inzicht te verlenen in je spirituele ontwikkeling.

Betekenis van elk element

Hout (木 mù): Geeft je vermogen weer om doelen te behalen of laat je zien wat je juist hindert.
Het toont de angsten die je ontwikkeling tegenhouden.

Gekoppeld seizoen is de lente: Het ontluiken van de natuur, een nieuw begin, een nieuwe visie, vitaliteit.
Vuur (火 huǒ): Staat voor je persoonlijkheid en hoe je je omgeving beïnvloedt. Het staat voor je hartstocht, wat je met passie en vol toewijding doet. Het gaat ook over je zelfrespect of wat dit tegenhoudt.
Gekoppeld seizoen is de zomer: Creatieve expressie, alles is in volle bloei.
Aarde (土 tǔ): Dit gaat uiteraard over jouw verbinding met de aarde en je omgeving (ook mensen). Omdat aarde zuivere yin (音) is gaat het over je ontvankelijk stellen voor de dingen om je heen. Dit teken symboliseert de harmonie in je leven.
Aarde wordt gekoppeld aan de overgang tussen zomer en herfst: het is de periode van oogsten.
Metaal (金 jīn): Is zelfdiscipline, het vermogen om je eigen beperkingen te overbruggen. Het vermogen ook om je los te maken van je emoties en je eigen weg te gaan. Staat voor je intuïtie en je innerlijke leiding. Je vermogen om te organiseren, structuur en vorm te geven.
Gekoppeld seizoen is de herfst: het is het moment om te mediteren over de voorbije periode, tijd voor bezinning en inzicht krijgen.
Water (水 shuǐ): Is je onderbewustzijn, het emotionele. Het geeft aan waar je innerlijk mee vast zit. Het toont ook aan wat je nodig hebt om flexibel met de stroom mee te gaan. Het haalt boven wat diep in jou verborgen zit.
Gekoppeld seizoen is de winter: deze donkere periode van het jaar laat je toe diep in jezelf te gaan.

De legging

De kaarten worden gelegd volgens de genererende cyclus (Shèng, 生): Water vormt hout, hout vormt vuur, vuur vormt aarde, aarde vormt metaal en metaal vormt opnieuw water. Dit is een opbouwende cyclus waarin de Qi vrij stroomt. Het is belangrijk de volgorde te behouden.

5 elementen

Voorbeeldlegging

Een onschuldige hand heeft 5 kaarten getrokken om een praktisch voorbeeld te kunnen bespreken.

5 elementen hout vuur metaal aarde water tarotkaarten

Kaart 1: XV De duivel

Deze kaart laat duidelijk zien dat de spirituele ontwikkeling van de kaarttrekker tegen gehouden wordt omdat er nog teveel gebondenheid is aan de materiële, rationele wereld. Mocht die persoon zich willen openstellen dan zou hij merken dat de ketens die hem binden gemakkelijk kunnen losgemaakt worden.

Kaart 2: Ridder van Pentakels

Deze kaart staat voor mij voor een toegewijde persoon. Hij wil zich bewijzen aan de hand van hard werken. Deze persoon is vooral van de praktische aanpak, maar steeds met de nodige rust. Zijn omgeving kan op hem bouwen. Zijn strijdros staat sterk op zijn benen. Als ik een kernzin zou gebruiken dan zou dit “ingetogen kracht” zijn.

Kaart 3: X Rad van Fortuin

De harmonie in het leven van deze persoon is soms moeilijk vast te houden. Het rad toont aan dat het leven van de kaarttrekker steeds in beweging is. En misschien zelfs af en toe onverwachte wendingen neemt. Het is belangrijk dat deze persoon zich openstelt voor de dingen die rondom gebeuren. Op sommige zaken heb je geen grip en moet je het dus ondergaan. Je kan hiermee op twee manieren reageren: je afweren of meegaan met de stroom (al is het tijdelijk). Als je je afweert dan worden dingen meestal gewoon erger. Het is dus beter een stukje met de stroom mee te gaan tot je een punt vind van waaruit je toch weer grip krijgt.

Kaart 4: VI Bekers

Op deze positie gelegd wil deze kaart voor mij twee dingen zeggen. Eerst en vooral moet deze persoon zichzelf losmaken van de “ouder/volwassene” in zichzelf en zo meer contact opzoeken met zijn innerlijke kind. Er zou zo meer vrijheid zijn om te ontwikkelen en zoals een kind te leren vertrouwen op intuïtie. Als ik de Zen-filosofie in mijn achterhoofd hou wil deze kaart in tweede instantie ook zeggen: kijk naar de dingen om je heen met de verwondering van een kind. Dit doen we echt veel te weinig.

Kaart 5: V Staven

Deze persoon zit duidelijk te worstelen met zijn eigen spirituele ontwikkeling. Er is waarschijnlijk wel een interesse of een beginnende bewustwording. Het is in de maatschappij waarin wij leven echter toch zo moeilijk om die ratio en die empirische bewijsvoering los te laten en te ‘geloven’ in dingen die weliswaar gebeuren of die we gewaar worden maar niet bewijsbaar zijn.
Tot hier de bespreking van de legging. Wil je deze legging nog dieper analyseren kan dat uiteraard gerust. Je zou bijvoorbeeld op elke kaart een tweede kaart kunnen trekken om de oorzaak van die betreffende kaart te achterhalen. Je zou ook een zesde en samenvattende of advieskaart kunnen trekken. Ga hier gerust op je gevoel af en experimenteer ermee.
Veel succes!
Groetjes,
Nini

2 gedachten over “Legging volgens de Wu Xing (五行)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.