Tarot en sprookjes

De kracht van sprookjes

Sprookjes hebben een geweldige aantrekkingskracht op mensen omdat de verhalen nauw aansluiten bij wat ons diep raakt.
Meer zelfs, ze zijn een bron van esoterische kennis. Op een diep niveau tonen ze dat het leven kan beschouwd worden als een initiatieproces.
Net als in sprookjes moeten we in het leven moeilijkheden overwinnen en uitdagingen aangaan. We worden in ons leven geconfronteerd met verlies en met heropstanding.

Sneeuwwitje

Ridder van Bekers Radiant Waite Tarot
Ridder van Bekers Radiant Rider- Waite Tarot

Als de moeder van Sneeuwwitje in verwachting is hoopt ze op een kind met lippen zo rood als bloed, haar zo donker als het houten raam en met een huid zo wit als sneeuw.
Dan maken we een tijdsprong en zien we een vrolijk meisje rondhuppelen met al deze kenmerken… en met grote verwachtingen: ‘Some day my prince will come’.
Sneeuwwitje ervaart zichzelf als incompleet en hoopt iemand te ontmoeten die haar zal vervolledigen.
Het jonge meisje ondergaat in het verhaal een transformatie van meisje naar vrouw.
Haar leefwereld wordt eerst grondig door elkaar geschud. Ze moet verschillende gevaren ontwijken en door de zure appel bijten.
Even lijkt het erop alsof ze vergoed het onderspit moet delven, maar uiteindelijk herrijst ze als een feniks uit haar graf en wordt ze de vrouw van de prins.

Initiatie

In de eerste periode op het pad van initiatie wordt een probleem geformuleerd. Sneeuwwitje staat op het punt een mooie vrouw te worden. De boze stiefmoeder ervaart dit als bedreigend en neemt het drastisch besluit om Sneeuwwitje uit de weg te ruimen. In haar waanzin houdt ze geen rekening met de barmhartigheid van de jager. Een terugkeer naar het kasteel is echter uitgesloten en Sneeuwwitje gaat een periode van isolement tegemoet. Tijdens deze periode wordt ze geconfronteerd met beperkingen. Zo mag ze het huisje niet verlaten als de kabouters uit werken gaan. Tegelijk moet ze verantwoordelijkheden op zich nemen. Ze neemt taken op zich (in het huishouden) en slaagt erin die keurig uit te voeren. Met andere woorden haar vaardigheden zijn toegenomen en ze heeft zich verder ontwikkeld. Sneeuwwitje is niet meer het kind dat ze was, maar een vrouw is ze nog niet. Na een beet uit de appel is haar jeugd voorbij, het jonge meisje sterft. Al is dit sterven niet het einde. De Prins kust Sneeuwwitje en ze ontwaakt als vrouw. Ze heeft de man ontmoet die haar compleet maakt en dus volgt er een huwelijk tussen de prins en prinses. Maar aangezien er maar één koningin kan regeren moet de boze stiefmoeder sterven en wordt figuurlijk een nieuwe Koningin geboren. Voortaan zwaait Sneeuwwitje met de scepter over het land.

Dit verhaal heeft me geïnspireerd tot een tarotlegging.
In deze kaartlegging maak je contact met je diepste wensen en de manier waarop je die kan realiseren.
Neem voldoende tijd om de vier vragen (zie hieronder) te verinnerlijken.
Schud de kaarten zoals je dat gewoonlijk doet. Neem de bovenste vier kaarten van het kaartspel of spreid de kaarten uit op tafel en kies vier willekeurige kaarten.

Laat de kaarten even op je inwerken zonder die te interpreteren. Noteer de kaarten uit deze kaartlegging in een schriftje. Formuleer duidelijk je wens.

Probeer zo helder mogelijk te omschrijven wat je moet loslaten en je mogelijkheden tot groei. Tenslotte schrijf je over wat nodig is om deze ervaring te verankeren in je leven en verder te laten openbloeien.

1. Wat ontbreekt in mijn leven? Gebruik deze kaart om net als Sneeuwwitje een wens te formuleren.

2. Wat moet ik loslaten om dit ontbrekend stukje te krijgen? Misschien moet je iets heel vertrouwds loslaten. Welk patroon moet je doorbreken?

3. Welke (nieuwe) vaardigheden moet ik ontwikkelen om dit te realiseren? Bekijk je mogelijkheden tot groei.

4. Hoe kan ik ten volle genieten van mijn uitgekomen wens?

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Eén gedachte over “Tarot en sprookjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.