Papus

Gerard encausse beter bekend als papusnaam : Gérard Anaclet Vincent Encausse

pseudoniem : Papus ( verwijst naar de genius van de geneeskunde uit het Nuctemeron, een apocrief boek van Apollonius van Tyana)

° 1865  † 1916

beroep

arts, schrijver, lesgever, organisator

boeken

La Papesse Oswald Wirth Tarot
illustratie uit het boek
Le Tarot des bohémiens, le plus ancien livre du monde
La Papesse Oswald Wirth
 • Papus schreef zeer veel boeken (sommige bronnen spreken van 160 boeken), zelfs over onderwerpen waar hij niet mee vertrouwd was. Enkele bekende boeken waren :
 • La Kabbal- tradition secrète de L’Occident (1892)
 • Clef absolue des sciences occultes (1889)
 • Le Tarot des bohémiens: le plus ancien livre du monde (1889), deels geïllustreerd met de grote arcana van Oswald Wirth
 • Le Tarot divinatoire: clef du tirage des cartes et des sorts  (1909), boek over kaartleggen waarin hij zoals velen steunt op de ideeën van Etteilla, dit boek is geïllustreerd met de Papus-Goulinat Tarot

 • Premiers élèment d’homéopathie pratique (1913)

tijdschriften 

 • L’initiation , opgericht in 1988 om vooral het Martinisme te promoten, na enkele jaren opgedoekt. In 1953 terug opgericht door zijn zoon, meer hierover op Revue L’initiation
 • La voile d’Isis, opgericht in 1890 voornamelijk om eigen lezingen en boeken te promoten. Hij kiest de naam van het tijdschrift als reactie op het boek van H.P. Blavatsky Isis Ontsluierd (Isis dévoilée) In vele artikels schrijft hij heel neerbuigend over de Theosofische Vereniging.

tijdschrift Papus la Voile d'Isis

tarotdecks

Matigheid Papus - Goulinat Tarot Dusserre editie
Matigheid
Papus – Goulinat Tarot
Dusserre editie

De Papus-Goulinat tarot, illustraties in zijn boek Le Tarot divinatoire: clef du tirage des cartes et des sorts  (1909). Later verschenen hiervan tarotdecks.

organisaties

 • Volgens Papus werd hij op 17 jarige leeftijd geïnitieerd in het Martinisme (hierover bestaan echter veel twijfels)
 • 1887 wordt lid van de Isis loge van de Theosofische Vereniging. Zijn eigenzinnige persoonlijkheid leidt tot al gauw tot conflicten en het einde van de loge.
 • Krijgt in 1888 toestemming om een nieuwe tak van de Theosofische Vereniging op te richten , Hermes
 • Richt in 1889 Groupe Indépendant d’Etudes Esotériques op, dit leidt na een paar maanden tot een breuk met de Theosofische Vereniging en een geschil tussen beide dat vooral met woord en pen wordt uitgevochten. De organisatie is zeer populair en kent wel meer dan 90 afdelingen binnen en buiten Frankrijk.
 • De organisatie verandert van naam en wordt Ecole Hermetique. Het doel is cursussen over allerlei esoterische onderwerpen te geven, kabbala, magnetisme, magie,…  en zo esoterische kennis met het grote publiek te delen (i.p.v. in kleine esoterische genootschappen).
 • Bouwt verschillende netwerken uit en tracht, vaak tevergeefs, toegang te krijgen tot de grotere genootschappen.
 • In 1908 slaagt hij erin om een internationale esoterische conferentie te organiseren, maar dit resulteert niet in een overkoepelende esoterische organisatie, zoals Papus had gehoopt.
papus loge
Papus in een loge

invloed

 • verspriedde via tijdschriften, boeken en cursussen esoterische kennis.
  Hij onderbouwt zijn esoterische theorieën echter zelden. Vaak is het een samenraapsel van ideeën, maar het reflecteert wel hoe men in de 19de eeuwse esoterische kringen dacht over onderwerpen zoals kabbala, magie, astrologie, tarot,…
 • bouwde goed gestructureerde netwerken uit en werd lid van verschillende kleine loges zoals de Golden Dawn Athahoor Tempel in Parijs
 • voegde veel correspondenties toe aan de tarotkaarten.
 • Zijn boek over tarot beïnvloedt de tarot van de Golden Dawn, Waite en Crowley. Zowel Waite als Crowley hebben kritiek op Papus’ correspondentie systeem (de zogenaamde Franse school)

Geraadpleegde literatuur :
The Encyclopedia of Tarot, volume II, Stuart R. Kaplan

Dictionary of Gnosis and Western Esotericism (Wouter J. Hanegraaff,  Antoine Faivre, Roelof van den Broek & Jean-Pierre Brach)

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.