Camoin en de Tarot de Marseille

Philippe Camoin

Vanuit mijn interesse meer informatie te verzamelen over de gerestaureerde tarot de Marseille (zoals gedrukt door Conver) ben ik op zoek gegaan naar achtergrond informatie over Philippe Camoin. Het boek van Jodorowsky ‘La voie du tarot’ bevatte slechts twee lijntje informatie over het opzoekingswerk dat Jodorowsky samen met Camoin deed. Hier en daar sprokkelde ik informatie samen.
De echt naam van Camoin is Philippe Tourrasse. Camoin is de naam van zijn moeder en het is langs deze zijde van de familie dat er relaties zijn met de wereld van drukken en uitgeven.
Zijn vader was de laatste bestuursvoorzitter van de Camoin drukkerij die o.a. de tarot de Marseille drukte.  De Camoin drukkerij zou ontstaan zijn uit de drukkerij van Conver (eind 18de eeuw). Naar eigen zeggen bestudeert Camoin al sedert zijn 14 jaar symboliek, alchemie,…

Eerste versie

In de jaren ’60 gaf Camoin een eerste gerestaureerde versie van de Marseille tarot uit. Op de verpakking stond vermeld dat het een herdrukt betrof waarvoor hij de originele houten drukplaten had gebruikt. Het resultaat was echter ‘te perfect’ en sommige kaarten waren duidelijk anders. Camoin had dus niet de originele platen gebruikt.
De eerste ‘Bicentenaire Tarot Conver‘ was commercieel gezien geen schot in de roos.

Samenwerking

jodorowsky tarot de marseille
Alejandro Jodorowsky

Voor zijn tweede Tarot de Marseille pakte Camoin het anders aan.
Hij ging een samenwerking aan met Jodorowsky. Jodorowsky is een zeer charismatische figuur en o.a. bekend als cineast en auteur.
Samen met Jodorowsky bestudeerde hij de archieven van de Camoin uitgeverij. Door die samenwerking ontdekten ze in zeer korte tijd de esoterische geheimen van de Marseille tarot. Conver zou namelijk verschillende drukplaten hebben gemaakt en sommige zouden in de vergeethoek zijn beland. En net die drukplaten zouden de meest esoterische symboliek hebben bevat.
Op basis van alle informatie restaureerden ze de esoterische Tarot de Marseille. Jodorowsky schreef hierover een boek en Camoin legde zich toe op het geven van cursussen over de gerestaureerde tarot de Marseille.
Over de eerste versie van Camoin wordt in alle talen gezwegen.

Camoin Codes

Op de website van Camoin vind je informatie over de  geschiedenis tarot, voorbeelden van zijn restauratie, zijn cursussen,…
De website is niet overzichtelijk, maar het prikkelt wel de interesse. En voor wie meer wil weten zijn er natuurlijk nog altijd de (dure) cursussen.

Om de esoterische geheimen van de Marseille tarot te ontdekken moet je volgens Camoin de grote arcana in drie rijen van 7 kaarten rangschikken en De Dwaas onderaan links ernaast plaatsen. Door de kaarten in deze positie te plaatsen en gebruik te maken van de ‘Codes Camoin’  kan je geheimen ontdekken. Hij geeft hiervan enkele voorbeelden op zijn website zoals Ezekiel’s ladder die verstopt zit in de vijfde kolom met De Zon – De Gehangene en De Paus.

Marseille tarot diagram camoin

Eigen-wijs-heid

Verschillende tarotisten hebben aangetoond dat deze tarot geen bijzondere historische waarde heeft.
Camoin gebruikt (misbruikt) het bezitten van drukplaten om de tarotgeschiedenis op een erg persoonlijke manier in te kleuren enkel omwille van geldgewin.
Dit werpt een schaduw op dit tarotdeck, dat op zich een waardevolle interpretatie is van de Marseille tarot.
Jodorowsky en Camoin interpreteren de tarot op hun eigen manier en geven suggesties bij het interpreteren van de kaarten, die het inzicht in de symboliek verruimen. Zoals bv. de kaarten van De Keizer en de Keizerin.
De adelaar op de schild van De Keizer heeft een ei tussen zijn poten, terwijl de (nog niet volgroeide) adelaar op de kaart van De Keizerin geen ei heeft. Dit weerspiegelt een yin- yang principe, een stukje actieve mannelijke energie bij de Keizerin en een stukje vrouwelijke receptieve energie bij de Keizer.
Laat ons dus genieten van de symboliek in deze tarot en het interpreten vanuit onze eigen wijsheid.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Lees ook mijn andere blogbijdrage over het boek dat Jodorowsky over tarot schreef.

Tarot Cirkel