Universal Waite Tarot

Het doosje

Universal Waite tarotkaartenWat me meteen opvalt als ik de Nederlandstalige editie van de Universal Waite Tarot in handen heb, is dat ze in een prachtig en stevig doosje zit. Ideaal voor wie de tarotkaarten veel wil gebruiken, want de kaarten zijn gemakkelijk uit te halen en terug op te bergen.

Rider Waite Tarot met een nieuw jasje

De tekeningen gelijken heel sterk op de ontwerpen van Pamela Colman Smith.
Daarom staat haar naam vermeld op het doosje en in het kleine witte boekje.
De tekeningen zijn echter niet dezelfde als in de traditionele Waite tarot! Ze hebben meer détails en missen de ruwheid die het werk van Pamela zo typeert. Verschillende symbolen zijn duidelijker zichtbaar en trekken meer de aandacht.
De gelaatsuitdrukkingen vertonen een duidelijke expressie.
Je merkt meteen of iemand verliefd is, pijn heeft of ernstig nadenkt.
De schitterende inkleuring met zachte pasteltinten dragen bij tot de dromerige sfeer. Dit is een grote meerwaarde bij het intuïtief duiden van de kaarten.

Mary Hanson – Robert  heeft door die subtiele wijzigingen de kaarten hedendaagser en meer toegankelijk gemaakt. Wie voor het eerst met tarotkaarten wil werken zal de Universal Waite tarotkaarten meer appreciëren dan de Rider Waite Tarot.

Koning Staven Universal Waite Tarot
De salamander valt in de Universal Waite tarot (links) duidelijk meer op dan in de Rider versie.
De salamander behoort symbolisch tot het element vuur en wijst op de aanwezigheid van creativiteit en passie.

Het witte boekje

Velen nemen de moeite niet om het kleine witte boekje te lezen en dat is ontzettend jammer. In het kleine boekje staat veel informatie : achtergrond informatie over Pamela Colman Smith, een korte samenvatting van de duiding per kaart en een kaartlegging. Natuurlijk heb je meer nodig dan dit klein boekje om de kaarten te leren duiden. Er zijn tientallen boeken geschreven over de symboliek uit dit tarotdeck.
Tarot Basics Waite van Johannes Fiebig en Evelin Bürger is een echte aanrader!
Jammer dat er in het kleine witte boekje een andere versie van het Keltisch Kruis staat vermeld dan die van Waite. Al die verschillende versies dat kan al eens voor verwarring zorgen.
In het witte boekje van de Rider Waite Tarot staat wel de ‘juiste’ legging zoals in het boek Key to the Tarot van Arthur Edward Waite.

Ik heb over dit deck een filmpje gemaakt, o.a. om het verschil met de Rider Waite Tarot duidelijker te maken. Doordat de foto’s met een klein fototoestel zijn genomen is de scherpte niet optimaal. In het echt zijn de Universal Waite tarotkaarten nog mooier dan in het filmpje!

titel : Universtal Waite tarotkaarten
ontwerp : Pamela Colman Smith, Mary Hanson- Roberts en Stuart Kaplan
uitgeverij : Koppenhol

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

3 gedachten over “Universal Waite Tarot”

    1. Dit jaar volg ik geen workshops of evenementen. Misschien volgend jaar, als het in mijn planning past en de onderwerpen me aanspreken.

      (Ik vind je blog ontzettend interessant!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.