Cosmic Tarot

Recensie van de Cosmic Tarot van Norbert Lösche.
Hij heeft duidelijk zijn ervaringen (op subtiele wijze) in dit deck verwerkt : yoga, meditatie, lichaamswerk, astrologie,… Het komt er allemaal in voor!

Norbert Lösche

Over de artiest is niet zoveel bekend. Wat ik over hem weet heb ik hier en daar bij elkaar gesprokkeld.
Nobert Lösche werd in 1951 geboren in Duitsland en groeide op in de omgeving van Aken.
Hij studeerde enkele jaren kunstgeschiedenis om daarna een autodidactische kunstenaar te worden.
Lösche illustreerde verschillende boeken, voornamelijk boeken met een fantasy of spiritueel thema.
Zijn persoonlijke spirituele zoektocht bracht hem in contact met de Bhagwan-beweging (Osho). In 1982 sloot hij zich aan bij deze spirituele gemeenschap om die, enkele jaren later na een bezoek aan de commune in Oregon, terug te verlaten. Niet veel later ontwierp hij de Cosmic Tarot.
Het verlaten van de Bhagwan-beweging was niet het einde van zijn spirituele zoektocht. Zijn interesse in boeddhisme groeide en sinds 1994 is hij een praktiserende boeddhist. In zijn kunstwerken weerspiegelt zich dat in werken over boeddhistische thema’s en het ontwerpen van mandala’s.

norbert losche mandala januari 2002
Norbert Lösche schildert een mandala (januari 2002)

De Cosmic Tarot

cosmic-tarot-kaarten-norbert-loscheHet doosje ziet er erg aantrekkelijk uit. De Hoge Priesteres uit de Cosmic Tarot kijkt je met een zachte blik aan. De inhoud van het doosje stelt de tarotliefhebber niet teleur. De stijl waarin de kaarten ontworpen zijn doet me denken aan de power kapsels van de jaren ’80, Wonder Woman, retro stijl-de jaren 30′, flower power, …
Je merkt dat de ontwerper in contact is gekomen met verschillende spirituele tradities en ideeën. Hij heeft duidelijk zijn ervaringen (op subtiele wijze) in dit deck verwerkt : yoga, meditatie, lichaamswerk, astrologie,… Het komt er allemaal in voor.
Dit zorgt voor een tarotdeck dat aanvoelt alsof de symboliek uit het leven is gegrepen.
De ontwerper schrijft :
“De tarot is tot in onze tijd (1988) in afzondering gegroeid en bloeit nu als een geliefde bloem die verruimd bewustzijn biedt.”
“De eeuwenoude kennis van de tarot is altijd verborgen en terughoudend, en toch verwelkomt hij mensen die ernaar op zoek zijn als oude vrienden. De tarot biedt met zijn dynamisch concept van continue verandering een leer voor deze tijd en is dan ook een betrouwbare gids in onze chaotische wereld, waarin maatschappelijke waarden voortdurend veranderen.” (uit het witte boekje bij de Cosmic Tarot)

Boeken

Enkele jaren na de eerste uitgave van dit deck schreef Lösche een boek over zijn tarotdeck. Helaas is dit boek enkel in het Spaans beschikbaar. Daarnaast zijn er twee Engelstalige boeken op de markt.
The Cosmic Tarot door Jean Huets en The Cosmic Tarot: Signposts Along The Path door Laura Clarson. In dit laatste boek worden o.a. de gezichten op de tarotkaarten verbonden met beroemdheden.
De reacties op de boeken zijn gemengd.

De Kaarten

Enkele van mijn favoriete kaarten uit de Nederlandstalige editie van de Cosmic Tarot.

Bekers 7, de 'perfecte' balans in emoties uit kaart bekers 7 geraakt uit evenwicht. Het gevoel van verlies is groot, hij denkt aan wat er niet meer is.
Bekers 7, de ‘perfecte’ balans in emoties uit kaart bekers 6 geraakt uit evenwicht. Het gevoel van verlies is groot, hij denkt aan wat er niet meer is.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom dit deck aanschaffen?

De ontwerper laat zich inspireren door andere tarotdecks, maar kloont die niet.
De stijl is kunstzinnig en eigen-tijds (de jaren ’80).
Dit deck spreekt tarot-verzamelaars aan omwille van de duidelijke uitdrukking van de persoonlijke visie van de ontwerper.
De afbeeldingen nodigen uit tot meditatie en introspectie.
Bovendien is de prijs voor dit deck schappelijk, een echte aanwinst voor je collectie!

Waarom niet?

Wie een tarot-deck verwacht dat lijkt op andere decks, zal wellicht teleurgesteld zijn.
Het tarotdeck is zeker te gebruiken als orakel, al wijken bepaalde kaartinterpretaties af van de klassieke tarot. Het vraagt een beetje tijd om je te verdiepen in de specifieke symboliek van dit tarotdeck vooraleer je ermee aan de slag kan.

Titel : Cosmic Tarot
illustraties : Norbert Lösche
uitgeverij : AG Müller

Bestel Cosmic Tarot voor 7.50 euro op tarot.nl (uitgeverij Koppenhol)

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.