De Hiërofant, Aleister Crowley

De tarotkaart de Hiërofant,

Dit artikel vormt het laatste deel van blogartikels over drie tarotstudies die Crowley maakte tijdens zijn verblijf in Céfalu.

De andere artikels kan je lezen op :

De Zon, Aleister Crowley
De Maan, Aleister Crowley
Nightmare Paintings, Aleister Crowley (Engelstalig/English)

Initiatie

De hiërofant, initiator in de mysterieën, stelt bij Crowley de profeet van Thelema (1) voor. Om het seksuele aspect binnen zijn doctrine te benadrukken draagt de hiërofant een fallisch hoofddeksel. De symbolen in zijn handen, het ankh kruis en een staf  met een Jeruzalem kruis wijzen op zijn spirituele kracht.

Offer thyself Virgin to the Knowledge and Conversation of thine
Holy Guardian Angel!

All else is a snare.

Hierophant, Palermo Collection 1920
tarotstudie Aleister Crowley 1920

Op zijn borst staat het nummer 666. Crowley gebruikt dit getal om naar zichzelf te verwijzen als het apocalyptisch beest uit de Bijbel, maar bovenal verwijst het naar de zon. De hiërofant, initiator van een zonnecultus, wordt omringd door discipels van verschillende rassen. Het was de uitdrukkelijke wil van Crowley dat zijn religie zou uitgroeien tot een nieuwe wereldreligie, waardoor iedereen via een gezamenlijk geloof verbonden zou zijn met elkaar.

 

In de tarotstudie van Crowley bevindt de inititiator zich in een tempel, te zien aan de twee torens op de achtergrond.
De torens verwijzen naar de twee zuilen in een vrijmetselaarstempel en naar de rituelen in Thelema zoals de Gnostische Mis. Een laatste opvallend element in de tarotstudie van Crowley is de Egyptische stele (rechtsboven).

stele van Ankh-af-na-khonsu

Het stelt de Stele van Ankh-ef-en-Khonsu voor. Het tablet zag hij in 1904 in het Bulaq Museum in Caïro tijdens de periode waarin hij The Book of the Law ‘ontving’. Binnen de religie van Thelema is de stele een belangrijk symbool en staat bekend als ‘The Stele of Revealing’

 

Thoth tarot

De Hiërofant in de Thoth tarot heeft een complexe symboliek die verwijst naar Thelema. Hij stelt de actieve priester-koning van het nieuwe spirituele tijdperk voor. Bij het uitvoeren van zijn taak wordt hij bijgestaan door een zwaard dragende Scarlet Woman.

Andere opvallende symbolen zijn de vier bewakers. In tegenstelling tot andere tarotdecks is de positie van de beschermers anders. De stier en de leeuw hebben dezelfde plaats, de mens (de engel) en de adelaar zijn van plaats verwisseld.
Dit komt omdat Crowley de correspondenties tussen de symbolen en de dierenriemtekens heeft omgewisseld.
Volgens zijn leer Thelema komt in het nieuwe spirituele tijdperk de mens (de engel) overeen met Schorpioen en de adelaar met Waterman.

 

(1) Thelema is een Grieks woord en betekent wil of intentie. Het is ook de naam van de occulte spirituele filosofie/ religie die Crowley aan de wereld bekend maakte via zijn boek Liber Al (een andere naam hiervoor is  ”The Book of the Law” of “Liber Legis”)

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.