De Zon, Aleister Crowley

De Zon is de tweede tarotstudie van Crowley waaraan ik een blogje wijd.

Zoals ik eerder in mijn blogartikel over De Maan, Aleister Crowley schreef, is de Thoth Tarot neutraler van aard dan zijn eigen werk. Zijn eigen tarotstudie over de zon is een zelfportret, waarschijnlijk onafgewerkt want nummering, datum en handtekening ontbreken. Crowley identificeerde zich sterk met de zon en de energie van de zon.
Dit is één van de redenen waarom hij zichzelf als het Beest 666 omschrijft, kabbalistisch gezien verwijst dit getal naar de zon.

 

In de tarotstudie van Crowley is geen bijkomende symboliek aanwezig. Het is een eenvoudige, maar krachtig statement. Hij is De Zon, hij is Eén.

In de tarotkaart uit het Thoth deck is er een grotere symbolische inbreng dan in zijn eigen tarotstudie. Vooral de dubbele natuur van de kaart wordt duidelijk belicht. Esoterisch gezien staat de zon symbool voor eenheid door vereniging van tegengestelde krachten.

Die tegengestelde krachten worden in de tarotkaart voorgesteld als het kruis en de roos. De emblemen hiervan zie je onder de voeten van de kinderen. Het kruis staat voor de actieve mannelijke kracht, de roos voor de vrouwelijke ontvankelijke kracht. Eenzelfde symboliek zie je terug in het midden van de afbeelding met de combinatie van de zon met de roos.  Zowel de zonneroos als het rozenkruis symboliseren hier de vereniging van tegendelen.

Het tweede symbool dat naar dualiteit en éénheid verwijst is de heuvel met de muur. De muur scheidt de wereld van de dualiteiten van het allerheiligste of het paradijs, de plaats waar éénheid met God wordt ervaren.  De muur verbergt God voor het oog van de mens.  De kaart geeft  een deel van de symboliek van het Hieros Gamos  (het heilig huwelijk) weer.

De jongen en het meisje op de kaart van De Zon komen ook voor in de tarotkaarten De Dwaas en De Geliefden. Hier stelt het meisje de ziel en de jongen, de geest voor van de één geworden mens. De transformatie is nog niet ten einde. Zij moeten zich nog boven hun scheiding verheffen. Pas dan is het mogelijk de innerlijke god te ervaren en herboren te worden in het paradijs.

Rozenkruis, magische hanger, Golden Dawn, W. B. Yeats
magische hanger in de vorm van een rozenkruis, gebruikt in orde van de Golden Dawn, eigendom van W. B. Yeats

Tarot Cirkel

One Comment

  1. Marian B.

    Dank voor de goede artikelen en beschrijvingen van wat rondom en in de Tarot speelt en wat we aan waarde erin kunnen vinden voor leven en welzijn. Zijn Tarot deck vind ik een heel goede versie, ik heb er nooit iets kwalijks in gevonden. De mening dat alles rondom hem gemeden moet worden deel ik niet.

    Er is een interessant boek met beschrijvingen van o.a. Aleister Crowley’s leven en werk, in een Amerikaanse website
    https://archive.org/details/mysteriesofminds00west

    Daar zijn meerdere bronnen te vinden van geesteswetenschappelijke aard, die waardevol kunnen zijn om puzzelstukjes op hun plek te laten vallen. Voor mezelf is het tegeljk een ontdekken dat wat bewustzijn betreft er niets nieuws onder de zon lijkt te zijn, alleen een steeds groeiend gewaarzijn van de inhoud van onze geestelijke gereedschapskist en de gebruiksaanwijzingen ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.