De Maan, Aleister Crowley

Symboliek en interpretaties van de tarotkaart de maan uit de Book of Thoth tarot van Aleister Crowley

Aleister Crowley maakte in de periode dat hij in Céfalu (Sicilië) verbleef verschillende schilderijen. Een deel is bewaard gebleven en staat bekend als de Palermo Collectie.
In die collectie zitten drie tarotstudies gemaakt door Aleister Crowley in 1920/1921 : De Zon, De Maan en De Hiëropfant.
Uit dagboekfragmenten is gebleken dat hij in zijn Céfalu- periode verschillende tarotstudies maakte, maar enkel deze drie zijn bewaard gebleven. (al kunnen er natuurlijk altijd nog enkele vondsten opduiken)

In dit blogartikel zet ik de schijnwerpers op De Maan

Let the Illusion of the World pass over thee, unheeded, 
as thou goest from the Midnight to the Morning.

 

Crowley werkte voor het creeëren van de Thoth tarot samen met Frieda Harris. Marco Pasi (1) meent dat deze samenwerking het mogelijk maakte om kaarten te ontwerpen die een zekere neutraliteit hebben en daardoor door een breder publiek als meditatiekaart kunnen worden gebruikt. Crowley bepaalde de gebruikte symbolen, de compositie en de kleuren. Harris volgde de instructies keurig op, vroeg bijkomende informatie en maakte de schilderijen soms zelfs verschillende keren, totdat Crowley het goedkeurde.
Naast de tarotkaart hierboven zie je een tarotstudie van Harris die door Crowley werd afgekeurd. De laatse afbeelding is een tarotstudie van Crowley uit 1921. Je merkt een sterke overeenkomst met de tarotkaart uit het Thoth deck.

In de tarotstudie van Crowley komt duidelijk het thema van de dualiteit naar voor in de maankracht (zilveren toren) en zonnekracht (goden toren) en in de duale vorm van Anpu (Grieks : Anubis).
De god Anubis wordt vereerd onder twee vormen, Anpu (Anubis) en Apuat. Anpu wordt geassocieerd met duisternis en het rijk der schaduwen. Hij is de god van het balsemen, daarnaast is hij begeleider en gids van de doden.
De vorm Apuat wordt geassocieerd met maanlicht en wordt ook de Opener van de Wegen genoemd. Apuat is een speciale beschermer en brengt o.a. de zielen naar de kinderen bij de geboorte. Soms wordt hij afgebeeld als bestuurder van de bark van Ra in de onderwereld. Tijdens de reis zoekt hij de beste manier om door de onderwereld te varen. Ra reist onder de Aarde van West naar Oost en transformeert van de oude kwestbare zonnegod Atum in de vorm van Khepri, de nieuwe opkomende zon.

De kaart De Maan in de Thoth tarot straalt een meer duistere sfeer uit in vergelijking met de tarotstudie van Crowley. De  donkere torens komen bedreigend over. Crowley noemt ze de torens van horror en angst. Alsof dat nog niet genoeg is, schrijft Crowley ook dat giftig bloed uit de stervende maan druipt.
Gelukkig is er nog de scarabee die de zon uit het donkere water rolt.
De verschrikkingen van de nacht blijven niet duren. Er zit een grote potentiële energie in de kaart verborgen. Dit blijkt o.a. uit de ankh symbolen die beide anubisvormen als sleutels in de hand houden.

Het cyclisch proces van de natuur die sterft en in een andere gedaante terug tot leven komt, wordt benadrukt door de golvende grafische elementen. Zoals in bijna elke kaart uit de Thoth tarot heeft de kaart een seksuele betekenis. Het meest opvallend is de verwijzing naar voortplanting en vruchtbaarheid. Je ziet de god Kephri zijn eieren (het nieuwe leven) voor zich uitrollen. De Maan wordt vervuld van nieuw leven, het is alsof er een navelstreng doorheen loopt. De cyclische grafische elementen en het (giftig) bloed doet denken aan de menstruatie. Via het afscheiden van het bloed vernieuwt de baarmoederwand zich en maakt zich klaar voor nieuw leven.

Ik heb ooit eens een tijdje over deze kaart uit de Thoth tarot gemediteerd. Sindsdien weerspiegelt deze kaart voor mij de ontwikkeling van de (seksuele) identiteit.
Het ontdekken wie je bent, wat het betekent vrouw/man te zijn,…
In het Oud Egyptisch betekent het werkwoord kepher ontwikkelen, maar ook geboren worden en ‘komen tot zijn’
Wie was je…. Wie ben je… Wie zal je zijn….

(1) Marco Pasi schreef een essay over Aleister Crowley en de Palermo Collectie in de Buratti catalogus

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.