De grote schoonmaak

De vernietigende kracht in de tarotkaart de Toren

Een vernietigende kracht doet De Toren instorten en kondigt de grote schoonmaak aan.

Dit artikel is onderdeel van een tarot blog hop met als thema ‘de grote schoonmaak’.

 

Invoke me under my stars! Love is the law, love under will.
Nor let the fools mistakes love; for there are love and love.
There is the dove, and there is the serpent. Choose ye well!
He, my prophet, hath chosen, knowing the law of the fortress,
and the great mystery of the House of God.

 

De Toren is een grote arcana die ik in het bijzonder associeer met een grote (innerlijke) schoonmaak.  De kaart de Toren uit de Thoth tarot van Aleister Crowley illustreert dit bijzonder goed.

De Toren uit de Thoth Tarot stelt de vernietigende Mars-kracht voor in zijn meest groteske vorm. De kaart werd door Frieda Harris geschilderd aan het begin van WO II. De vernietigende kracht werd zo direct aangevoeld dat Crowley zelfs overwoog de kaart te herbenoemen tot Oorlog.
Omdat dit de esoterische betekenis van de kaart als Huis van God teveel zou overschaduwen, heeft hij uiteindelijk toch besloten de traditionele naam te gebruiken.

De Toren, Thoth tarot, Aleister Crowley and Frieda Harris
De Toren, Thoth tarot, Aleister Crowley en Frieda Harris

Break down the fortress of thine Individual Self,
that thy Truth may spring free from the ruins.

De toren is door mensen gemaakt. In de visie van Crowley een fort dat het Individuele Zelf gevangen houdt. Het Individuele Zelf is in Thelema(1) de authentieke, goddelijke kern in elke mens. Om die kern te ontdekken moet de toren worden afgebroken.

Onderaan worden de fundamenten verwoest door het vlammend gebrul uit een grote mond. De mond, de mond van Dis(2), stelt de onderwereld voor of Chaos en kan vergeleken worden met het onbewuste in de mens.
De vernietiging van alles dat vreemd is aan je goddelijke kern kan enkel door het vrijlaten van alles wat verdrongen is.
In vergelijking met de meer traditionele voorstelling van deze kaart , is dit een opvallend verschil. Crowley was vertrouwd met de psychologische ideeën van Freud, Jung, Schrödinger,…
Sommige ideeën, heeft hij overgenomen en/of aangepast aan zijn visie op het individue en verwerkt in zijn tarot.

Het oog noemt Crowley afwisselend het Oog van Horus of het Oog van Shiva. Het is het alziende oog (Horus) en het vernietigende oog (Shiva). Shiva is de God van destructie, om het universum te vernietigen moet hij enkel zijn oog openen.

De Toren van Crowley staat voor confrontatie met destructie binnen en buiten de mens op hetzelfde moment. Geen wonder dat velen een rilling krijgen bij het aanschouwen van deze kaart.

Wat levert die vernietiging op?  Welke boodschap zit  in de kaart verborgen.
In zijn boek ‘Werken met de Crowley tarot’ formuleert Hajo Banzhaf het als volgt :
” Wanneer verandering in de vermomming van vernietiging ons de weg verspert, dan gaat het altijd om een noodzakelijke verandering. Voor wie in de vernietiging geen kans van vernieuwing herkent, wordt deze vernietiging van alles dat vertrouwd is als verscheurend, verlammend en ontredderend ervaren”.

Zoals elke tarotkaart zet ze aan tot reflectie. De Toren doet o.a. nadenken over hoe men kan omgaan met verandering, over je zelfbeeld, hoe je gehecht bent aan rijkdom, status, comfort, …

(1) Thelema is een Grieks woord en betekent wil of intentie. Het is ook de naam van de occulte spirituele filosofie/ religie die Crowley aan de wereld bekend maakte via zijn boek Liber Al (een andere naam hiervoor is  “The Book of the Law” of “Liber Legis”)

(2) Dis is een alternatieve naam voor Satan of Pluto

Dit artikel is onderdeel van een tarot blog hop met als thema ‘de grote schoonmaak’. Het volgende blog waar je naar toe kan hoppen is die van Berthe van Soest

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

4 gedachten over “De grote schoonmaak”

  1. Bijzondere blog! Leuke invulling van de grote schoonmaak m.b.v. De Toren. Ik ben (nog) niet erg bekend met Crowley’s tarot, maar zie zeker de diepere laag die hij in zijn kaarten heeft gestopt. Zeker een onderzoek waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.