Pamela Colman Smith Commemorative Set

bespreking van de Pamela Colman Smith Commemorative Set, een bijzondere box met een Waite tarot .

De kunstenares van de Waite tarot in de spotlights gezet.

Toen Arthur Waite begin 20ste eeuw een esoterisch tarotdeck wou creëren vroeg hij de hulp van een kunstenares die regelmatig de bijeenkomsten van The Order of the Independent and Rectified Rite (Golden Dawn) bijwoonde. Pamela Colman Smith  (Pixie voor de vrienden) maakte de illustraties voor het meest verkochte tarotdeck ter wereld, in een relatief korte tijd (ongeveer 8 maanden) en voor weinig geld.

Wie er wel veel geld aan verdient, is Stuart Kaplan die het vanaf 1972 publiceert onder de naam Rider Waite Tarot. Door de keuze van die benaming werd de inbreng van Pixie ten onrechte weinig in het daglicht gesteld. Tijd voor ‘eerherstel’ dacht Kaplan toen hij ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het deck in 2009 een speciale editie op de markt bracht. Al kan het natuurlijk ook gewoon een slimme marketingzet zijn geweest.

Stuart Kaplan ( U.S. Games Systems) bracht de speciale editie uit onder de naam Pamela Colman Smith Commemorative Set.
De set bestaat uit  :

  • een”heruitgave” van het eerste Waite Tarot deck met als naam  The Smith-Waite Centennial Edition Deck
  • een boekje met de tekst uit “The Picorial Key to the Tarot”, maar zonder de illustraties
  • tien kaarten met illustraties en een portretfoto van Pamela Colman Smith
  • een folder met een beschrijving van enkele eenvoudige kaartleggingen
  • en, het kleine pareltje in deze set, een boekje met als titel : The Artwork & Times of Pamela Colman Smith – Artist of the Rider Waite Tarot Deck.

Waarom deze set aanschaffen?

Het geheel wordt gepresenteerd in een mooie box, een klein juweeltje voor in de tarotkast! Maar …Opgepast, de hoeken scheuren gemakkelijk. Je maakt kennis met de typerende stijl van illustreren die Pixie hanteerde a.d.h.v. 77 illustraties in kleur en 48 in Z/W . De losse kaartjes zijn een leuk extraatje. Oa. te koop op Tarot.nl voor 29,95 euro.

commemarative_set waite tarot

Waarom zou je twijfelen?

Stel je voor dat je geen grote interesse hebt in het artistiek werk van Colman, dan koop je de set waarschijnlijk omwille van de Smith-Waite Tarot Centennial Edition Deck. Het deck zou een heruitgave zijn van een eerste in zeer beperkte oplage uitgebracht deck, dat bekend staat als de WaiteRoses and Lilies’, vanwege het patroon op de rug van de kaarten. Volgens Frank K. Jensen die twee kopies van deze eerste uitgave heeft gezien, doet de herdruk geen eer aan de originele kaarten. De kleuren ogen onfris en de korrel is grof.
Als illustratie voor de rug van de kaarten werd gekozen voor een enkele Ierse roos en een gestyleerde versie van de handtekening van Pamela, i.p.v. een reproductie van de originele rug. Begrijpe wie begrijpe kan….

rug van de eerste editie van de Rider Waite tarot met lelies en rozen
rug van de eerste editie van de Waite tarot met lelies en rozen

Een grote teleurstelling voor de ‘tarofiel’, een aardig deck met een vleugje nostalgie voor wie minder interesse heeft in de geschiedenis van de tarotkaarten.
Koop of maak er wel een leuk tarotzakje voor, want het bijgeleverd lichtblauw synthetisch zakje is afschuwelijk lelijk en past qua stijl niet met de rest van de doos.
De historische informatie die je in de twee boekjes vindt is beperkt.

Waarom zou je het niet kopen?

Wil je enkel een Rider Waite deck om te kaartleggen, dan stel ik voor dat je de gewone editie koopt voor ongeveer 14 euro. Omwille van de beperkte informatie is de set geen Waite tarot naslagwerk.

Kortom : een leuke set!, maar het had allemaal iets beter gekund. Een gemiste kans voor Stuart Kaplan en U.S. Games.

eindbeoordeling : 7/10

Titel : Pamela Colman Smith Commemorative Set
auteur : Stuart Kaplan (en Arthur Waite)
illustraties : Pamela Colman Smith
uitgeverij : U.S. Games (2009)

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.