Het pad van de Heremiet

Kaartlegging  geïnspireerd door de datum 12.12.12

Onlangs kregen enkele leden van de facebook groep Tarot Vlaanderen het idee om een speciale legging te maken voor 12 december 2012. Vandaar dat ik aan de slag ben gegaan om een tarotlegging voor die dag te bedenken (al kan je hem natuurlijke elke dag leggen).

De datum 12.12.12 prikkelt en een tarotist zal gemakkelijk de nummers associëren met bepaalden kaarten.
12 is de kaart van De Gehangene
1+2 = 3, de kaart van De Keizerin
maar ik kies nu voor 3 + 3 +3 = 9 De Heremiet

De Heremiet heeft drie opvallende attributen : zijn mantel, zijn staf en zijn lamp.
Eèn van de betekenissen die je kan associëren de Heremiet is die van innerlijke zoeker. Het zoeken naar innerlijke kennis is een avontuur, je betreedt een pad dat (deels) onbekend is. Op dit pad heb je bescherming (mantel), steun (staf) en (bege)leiding (lamp) nodig .

Voor deze legging gebruik ik enkel de 22 Grote Arcana uit de reproductie van de Tarocco, Soprafino F. Gumppenberg Milaan (1835) ( de reproductie kwam uit in 1992  “Il Meneghello”)
Ik kies de kaarten intuïtief uit de 22 grote arcana. Telkens ik de kaart trek, stel ik de bijhorende vraag.

vraag  : Wat biedt bescherming (de mantel)?
antwoord : Il Matto , De Dwaas (geen nummering)
vraag : Wat biedt ondersteuning (de staf)?
antwoord :  L’ Apesso, De Gehangene (XII)
vraag : Wat belicht mijn pad, begeleidt mij op mijn innerlijk avontuur?
antwoord : Il Sole, De Zon(XIX)

De Dwaas - De Gehangene - De Zon
De Dwaas – De Gehangene – De Zon

De kaarten geven een zeer treffend en helder antwoord op de vragen!

De Dwaas geeft je het advies om het innerlijke pad op een speelse manier te bewandelen. Door dit te doen word je beschermd tegen het vastlopen in jezelf, verstarring, desillusie,… Het biedt ook bescherming wanneer je met minder leuke kanten, schaduwkanten van jezelf, wordt geconfronteerd. Verkennen, ervaren, maar ook loslaten. De Dwaas stippelt zijn pad niet van naaldje tot draadje uit en weet niet waar hij terecht zal komen. Hij geniet juist van het avontuur, waar die hem ook heen leidt.

Zijn zoals De Gehangene biedt steun in moeilijke momenten. Op het eerste zicht zou je niet jaloers zijn op De Gehangene. Hij is gevangen en wordt gestraft. De esoterische betekenis van de kaart biedt wel een mogelijke verklaring.
De Gehangene offert zichzelf op, hij ondergaat wat op zijn pad komt, zonder verzet. Hij toont je de bijzondere kracht van overgave. Als je je kan overgeven aan wat er zich op je pad voordoet, als je het innerlijk verzet kan opgeven, als je het leven en jezelf kan aanvaarden zoals het is, dan heb je een onuitputtelijke bron van innerlijke kracht aangeboord. Een kracht die je zal ondersteunen in de meest moeilijke momenten.

De Zon als licht op je pad. Traditioneel verklaart men het licht in de lamp als De Ster. In deze legging is het licht die van De Zon ( de zon is ook een ster, zou Frank Deboosere (weerman) zeggen).
De Zon geeft licht en warmte en staat symbool voor het steeds vernieuwend leven. Op een moment dat het op je innerlijk pad duister wordt, moet je er aan denken dat de zon altijd aanwezig is, ook al merk je het niet. Het leven is een cyclisch proces en vindt zichzelf als het ware constant opnieuw uit. Misschien geeft de Zon de raad om niet teveel achteruit of vooruit te denken, maar dit moment in je leven, het moment dat belicht wordt, te koesteren. En vooral niet te vergeten, dat het licht altijd op jou schijnt en dan is de duisternis opeens minder angstaanjagend.
Het Licht schijnt in de Duisternis, maar de Duisternis heeft het niet begrepen. (en als ze het wel zou begrijpen zou ze weten dat ze Licht is)

reproductie van de Tarocco, Soprafino F. Gumppenberg Milaan (1835) ( de reproductie kwam uit in 1992  ”Il Meneghello”)

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.