Kracht is 8 ?

Over de omnummering van de tarotkaarten Kracht en Gerechtigheid

Kracht in het tarotdeck van Waite

Toen Rider de tarotkaarten van Arthur Edward Waite op de markt bracht in 1909, had niemand verwacht dat dit deck 100 jaar later, het bekendste tarotdeck van de wereld zou zijn. En dat dit deck omwille van zijn symboliek en het gebruik van afbeeldingen in de kleine arcana honderden andere decks zou beïnvloeden.
Meer zelfs de verandering in kaartvolgorde werd ook overgenomen, alhoewel Waite over deze omnummering geen uitvoerige uitleg gaf.
Tot die tijd hadden de meeste tarotdeck Gerechtigheid als 8ste kaart en Kracht als 11de kaart. In de uitgave van Waite’s deck krijgt Kracht plots nummer 8 toegewezen en Gerechtigheid 11.

Tarot van Marseille met Gerechtigheid op 8 en Kracht op 11

Waite en de Golden Dawn

Wait was in die tijd verbonden aan de Golden Dawn (GD) en maakte zijn tarotdeck met de bedoeling mensen aan te trekken tot de afgesplitste tak van de GD die hij leidde. Hij hield vast aan de richtlijnen van Samuel Liddell MacGregor Mathers, één van de oprichters van de GD.
Mathers had, op basis van de Cypher Documents, een systeem uitgedokterd.
Een systeem waarbij de tarotkaarten een vaste correspondentie kregen met astrologische tekens, Hebreeuwse letters, de paden op de levensboom, enz.
Net omwille van de astrologische correspondenties die leden van de GD hanteerden was het noodzakelijk de kaarten Gerechtigheid en Kracht te omnummeren. Het teken Leeuw werd toegekend aan Kracht, traditioneel afgebeeld met als een vrouw met een leeuw en Gerechtigheid kreeg het astrologisch teken Weegschaal.

De meningen zijn verdeeld

In de de huidige ‘tarotwereld’ zijn de meningen verdeeld, als merk ik dat er een tendens is om terug meer en meer de oude nummering te gebruiken.
Wellicht omdat de relatie tussen 8 en Gerechtigheid sterker is dan de relatie van deze kaart met 11.
Hajo Banzhaf is een voorstander van de oude nummering, zoals in de Tarot van Marseille. Hij geeft hiervoor twee redenen de getalssymboliek en de bestudering van de tarot als initiatie-weg, waarbij veel belang gehecht wordt aan archetypsiche beelden.

Rachel Pollack heeft een voorkeur voor de volgorde van Waite. Niet omwille van de astrologische correspondenties, maar omdat zij in Kracht de initiator ziet van het zoeken naar ons ware zelf (kaart 8 tot 14) en de kaart Gerechtigheid als middelpunt in dit proces; ja zelfs middelpunt van de gehele tarot (grote arcana)

En zo hebben bijna alle tarotisten wel om één of andere reden een voorkeur.
Zelf vind ik correspondenties een toegevoegde waarde bij het bestuderen van de tarot, maar laat ik me tijdens het interpreteren van een kaartlegging vooral leiden door de kaartbetekenis. Correspondentie-systemen lopen altijd wel een beetje mank en me krampachtig vasthouden aan een systeem zou mijn intuïtieve manier van kaartlezen belemmeren.

Tarot Cirkel

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

2 gedachten over “Kracht is 8 ?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.