Magic : The Western Tradition

schilderij gemaakt door Frieda Harris, werd niet goedgekeurd door Crowley als Prins van Staven voor zijn Thoth tarot.

Boek over de geschiedenis van de westerse esoterie, met zeer veel (unieke) afbeeldingen

Francis King
Francis King was in de jaren ’70 een bekende auteur van esoterische boeken. Boeken waarin hij zijn kennis van magie en de westerse esoterische traditie met het publiek deelde.  Hij publiceerde vele ‘geheimen’ van de Ordo Templi Orientis O.T.O. en vooral zijn boeken over seksuele magie waren erg populair. Niet iedereen kon het waarderen dat hij deze kennis met het grote publiek deelde, maar het is overduidelijk dat dankzij dergelijke publicaties veel ‘kennis’ bewaard is gebleven.

Boek over magie
Het boek Magic : The Western Tradition van Francis X. King heeft me gecharmeerd of moet ik zeggen betoverd . Het is een dun boek met harde kaft uitgegeven in 1975 door Book Club Associations, London
In het eerste deel geeft de auteur een korte maar interessante samenvatting van magie in de westerse wereld. Wat het boek echter bijzonder maakt is dat ongeveer 2/3 uit afbeeldingen bestaat, vaak voorzien van het persoonlijk commentaar van de auteur.
Een deel van het foto’s is tegenwoordig te vinden op het internet, maar er zijn ook zeldzamere foto’s bij.

Tarot en magie
Eén van de onderwerpen die aan bod komen is tarot. Iemand die vertrouwd is met tarot zal al vlug merken dat de  auteur geen diepgaande kennis over dit onderwerp bezit. Er staan zelfs verschillende fouten in! Een foto van een schilderij in waterverf gemaakt  door Frieda Harris, maakt echter alles goed.  Het is duidelijk een versie van de Prins van Staven, maar Francis King noemt het  ‘The King of Wands’.
De auteur benadrukt wel terecht dat Crowley zijn kennis van kleurenmagie integreerde in de Thoth tarot.
De afbeeldingen in dit boek zijn heel divers : foto’s van oude magische documenten, schilderijen, portretten, … Enkele heb ik voor deze blog gefotografeerd, de kwaliteit is niet zo hoogstaand, maar het geeft in elke geval een impressie van wat je kan verwachten mocht je dit boek willen aanschaffen.

Tarot Cirkel

Volgens Francis X. King ‘De Koning van Staven’, maar overduidelijk de ‘Prins van Staven’
De Prins van Staven (door Crowley goedgekeurde versie uit de Thoth tarot- komt niet voor in het boek van Francis X. King)
geomantische figuren en hun correspondenties