Werken met elementaire kwaliteiten in de tarot

Welke elementen overheersen in je kaartlegging en hoe beïnvloeden ze de omringende kaarten. Dit geeft een totaalbeeld over de onderliggende factoren die een rol spelen bij de vraag.

Het interpreteren van de vier elementen in een kaartlegging

Meestal merk je een sterke aanwezigheid van één of twee elementen in een legging. Het is zinvol na te gaan welke elementen overheersen en hoe ze de impact van de omringende kaarten beïnvloeden. Dit geeft een totaalbeeld over de onderliggende factoren die een rol spelen bij de vraag.

Warm, koud, droog en vochtig
Elk element heeft haar specifieke eigenschappen. Om zicht te krijgen op hoe de elementen elkaar beïnvloeden moet je de specifieke eigenschappen van elk element kennen. Die eigenschappen zijn gebaseerd op de onderliggende elementaire kwaliteiten : warm, koud, droog en vochtig.

 • warm en droog scheppen het element   vuur
 • koud en droog scheppen het element    aarde
 • warm en vochtig scheppen het element lucht
 • koud en vochtig scheppen het element  water
voorstelling van de vier elementen en hun eigenschappen
voorstelling van de vier elementen en hun eigenschappen

Pentakels, Zwaarden, Bekers en Staven 
Veel aardekaarten (Pentakels/Munten) bij elkaar wijzen op belangrijke interacties tussen de mens en de wereld om zich heen. Door zich met de materie bezig te houden kan de mens zijn eigen persoonlijkheid uitdrukken en autonomie verwerven.
Luchtkaarten (Zwaarden) wijzen op de sterke aanwezigheid van mentale activiteit. De mens krijgt inspiratie om zijn wil uit te drukken en de materie in beweging te brengen.
Ligt de klemtoon op emotionele zaken dan zullen er veel waterkaarten  (Bekers) in de legging aanwezig zijn. In negatieve zin kunnen veel emoties een wurgende greep op de mens krijgen, in positieve zin zorgen ze voor een breed inzicht in het leven.
Vuurkaarten (Staven) wijzen op de aanwezigheid van een stuwende kracht die de energie van de mens in een bepaalde richting stuurt. Op een dwingende manier legt hij zijn wil op aan de materie.

Onderlinge beïnvloeding in een kaartlegging
Kaarten met hetzelfde element (vb.  Bekers 2 en Bekers 8) versterken elkaars werking en eigenschappen. Aangezien beiden dezelfde basiseigenschappen hebben, is er geen enkele weerstand. De eigenschappen worden sterk bekrachtigd, zowel in positieve als negatieve zin.
De elementen aarde en water hebben een versterkende werking op elkaar, maar minder intens dan bij gelijkaardige elementen. De absorberende eigenschappen van beide elementen lijken op elkaar. Er is weinig weerstand als beide elementen met elkaar in verbinding treden. Aarde en water zijn beiden rustige elementen die elkaar gunstig beïnvloeden. De eigenschappen van beide kaarten worden versterkt.

Hetzelfde geldt voor de dynamische elementen, vuur en lucht. De energie van deze elementen is vlug en krachtig. Vuur en lucht versterken elkaar. Dit kan in bepaalde situaties zeer gunstig zijn, bv. als je iemand wil overtuigen van je ideeën.

Elementen die beiden droog ( vuur en aarde) of vochtig (lucht en water) zijn worden als ‘vriendelijk’ of neutraal t.o.v. elkaar beschouwd.
Uit het schema blijkt dat water en vuur elkaars tegenpolen zijn. Hun eigenschappen zijn onverenigbaar, net zoals dit het geval is bij aarde en lucht. Als je kaarten interpreteert rekening houdend met de elementaire eigenschappen/kwaliteiten, dan zullen tegengestelde kaarten elkaars werking verzwakken.

Even een kleine samenvatting van de onderlinge beïnvloeding

 • vuur en lucht versterken elkaar en zijn actief
 • water en aarde versterken elkaar en zijn passief
 • water en vuur zijn elkaar vijanden, ze verzwakken elkaar
 • lucht en aarde zijn elkaars vijanden, ze verzwakken elkaar
 • vuur en aarde zijn vriendelijk  of neutraal
 • water en lucht zijn vriendelijk of neutraal

De techniek wordt voor het eerst vermeld in het manuscript ‘ Book T ‘ dat MacGregor Mathers schreef voor leden van de Golden Dawn. Het boek bevat verschillende instructies voor de leden, o.a. in verband met het interpreteren van tarotkaarten.
Het wordt gebruikt in hun methode  ‘ The Opening of the Key ‘ om te bepalen welke kaarten sterk, dus belangrijk, zijn en welke minder of zelfs helemaal niet belangrijk zijn.

Deze manier van kijken naar onderlinge beïnvloeding van kaarten uit de kleine arcana kan je ook in andere legmethodes gebruiken.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Eén gedachte over “Werken met elementaire kwaliteiten in de tarot”

 1. de elementaire correspondenties tussen de arcana majori en de elementen, zodat je meteen aan de slag kan als je wil werken met de elementaire kwaliteiten. De elementen van de kleine arcana… die zijn duidelijk hoop ik 😉

  Dwaas – lucht
  Magiër – lucht
  Hoge Priesteres – water
  Keizerin – aarde
  Keizer – vuur
  Hierophant – aarde
  Geliefden – lucht
  Zegewagen – water
  Kracht- vuur
  Heremiet – aarde
  Rad van Fortuin – lucht
  Gerechtigheid – lucht
  Gehangene – water
  Dood – water
  Gematigdheid – vuur
  Duivel – aarde
  Toren – vuur
  Ster – lucht
  Maan – water
  Zon – vuur
  Het Oordeel – vuur
  Wereld – aarde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.