De vier elementen in de tarot

 Water, vuur, lucht en aarde

Als je dieper wil graven in de betekenislagen van de tarot en een legging goed wil duiden, kan je niet buiten een grondige kennis van de vier elementen uit de tarot.
De vier elementen : water, vuur, lucht en aarde zijn opvallend aanwezig in de afbeeldingen. De kleine arcana zijn ingedeeld op basis van de elementen en ook in de grote arcana komen ze voor. Het zijn de gereedschappen voor de creatie van de wereld en de mens. Ze geven letterlijk en symbolisch ons leven vorm. Door de eeuwen heen hebben ze de mens steeds geïnspireerd om meer over de wereld en zichzelf te ontdekken. Ook nu het wetenschappelijk inzicht in de schepping ontzettend ruim is, in vergelijking met de kennis uit de Middeleeuwen, blijven de vier elementen ons innerlijk beroeren.

Het element Aarde

Aarde is wellicht het element dat het dichtst bij de mens staat. Van alle elementen is aarde het duidelijkst aanwezig in ons leven. Elke dag ervaren we de solide kracht van de grond waarop we leven en wellicht voelt het element aarde daarom zo vertrouwd aan. De aardereeks met pentagrammen of munten als symbolen zijn de materiekaarten. Ze tonen hoe de mens praktisch omgaat met kennis en creativiteit. Naast het wijzen op de manier waarop men vaardigheden gebruikt, wijzen ze vooral op het tastbare, concrete resultaat ervan. De aardkaarten tonen de manier waarop de mens zichtbaar is in de materiële wereld bv. door werk, studies, gezin, huis en rijkdom. Materiële rijkdom biedt een solide basis om de ontwikkeling van de andere elementen mogelijk te maken. Aardse kracht stuwt de mens altijd vooruit, hij moet zijn talenten en rijkdom steeds uitbreiden en vermeerderen. Dit is eigen aan de fysische wereld waarmee hij verbonden is.

Het element Lucht

Lucht fascineert ons vooral omdat het onzichtbaar is.
Lucht onthult zichzelf alleen in zijn actie. We weten dat we omringd worden door lucht omdat we het horen en voelen en de beweging zien die het veroorzaakt in de materie.
De kleine arcana met als symbool zwaarden wijzen op onze mentale vaardigheden zoals communicatie, rationeel denkvermogen en beoordelingsvermogen.
Deze vaardigheden zijn sterk verbonden met het ik-bewustzijn. Lucht staat voor alle kenmerken van de mens die niet meteen zichtbaar zijn, maar wel merkbaar in daadkracht (het vuurelement) en creaties (het aarde-element). Door ervaringen kan men feiten en gegevens over het leven verzamelen. De geestelijke activiteit primeert, de ervaring is ondergeschikt aan de kennis die men over het leven vergaart. Het is de taak van de mens die informatie te bundelen om inzicht te verwerven in het leven en de eigen werkelijkheid vorm te geven. Steeds opnieuw bekijkt hij het leven vanuit een andere invalshoek, waardoor het leven hem blijft boeien. Het element zet de mens aan zijn leven constant te vernieuwen, wat wel eens op innerlijke weerstand kan botsen. Alles wat niet logisch verklaarbaar is, is een obstakel in het vorm geven aan het leven. Daarom zal in ieders leven het leren in balans brengen van het emotioneel denken en het rationeel denken een uitdaging zijn.

Het element Water

Geen enkel ander element stelt meer het leven voor als water. Sinds het begin van de beschaving hebben mensen samenlevingen opgebouwd dicht bij waterbronnen, rivieren en zeeën. In de Oudheid bouwde men aquaducten en grote badhuizen om te kunnen genieten van de reinigende kracht van water. In de tarot weerspiegelt water de emotionele en spirituele ontwikkeling van de mens. Het staat voor de innerlijke beleving van de mens. We zien afbeeldingen met zeeën en waterstromen, maar meestal wordt het element symbolisch voorgesteld door een beker. Het verwijst naar het onbewuste denken, verlangens, dromen en gevoelens. Ze zorgen voor een gevoelsmatige manier van reageren op de omgeving. Kenmerkend voor het element water is de cyclus van eb en vloed. Water is een veranderlijk element, vloeiend en steeds in beweging.
Die beweging herkennen we ook in de tegenstelling in de omschrijving van de kaarten : verleden – toekomst, begin – einde, samen – alleen, straf – beloning. Vaak wijst een kaart op een moment van emotionele zuivering of een moment van herstel na die zuivering.
In een kaartlegging zal een kaart uit de waterreeks wijzen op situaties die de mens tot diep in zijn wezen raken.

Het element Vuur

Uit antropologisch onderzoek blijkt dat de eerste mensachtigen al het belang van vuur inzagen en het eerste element was dat met aandacht werd bestudeerd. Het vuur is een element dat een dubbel gevoel geeft. Van de vier elementen is geen enkel zo onvoorspelbaar als vuur.
Een brandende peuk kan een immense bosbrand veroorzaken. Iedereen kent zijn vernietigende kracht, maar aan de andere kant schept het de mogelijkheid tot vooruitgang. Het stelde ons in staat voedsel te bereiden en in koude klimaten te overleven. Vuur is een element dat op talloze manieren onze beschaving drastisch heeft veranderd. Die scheppende kracht herkennen we in de actiekaarten uit de kleine arcana met staven als symbool. Ze tonen de manier waarop de mens actief en vanuit zijn eigen levensvisie zijn leven vorm geeft. De kaarten sporen aan om te ondernemen en tonen hoe men vaardigheden op een intuïtieve manier kan gebruiken in projecten. Vuur staat voor toename, uitbreiding en de bundeling van de krachten van de wil.

Lees  het blogartikel over het werken met de elementaire eigenschappen van de tarotkaarten

 

 

 

 

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.