Authenticiteit

Frieda harris Aleister Crowley

Frieda harris Aleister CrowleyHet woord authenticiteit doet denken aan puurheid, de essentie, waarheid, schoonheid….
Als spiritueel zoekende mens zal authenticiteit waarschijnlijk op je verlanglijstje staan. Het woord heeft immers een sterke positieve connotatie.
Levend in een wereld die gekenmerkt wordt door dualiteit komt men ook onauthenticiteit tegen. Een woord dat je waarschijnlijk een onbehaaglijk gevoel geeft.
Mij in elk geval wel. Toch ben ik me bewust dat ik onauthentiek ben en misschien meer dan me lief is.

Totale authenticiteit houdt immers in dat je jezelf vrijmaakt van culturele normen. Dat je de navelstreng met de maatschappij doorknipt om vanuit absolute vrijheid te handelen.
De ervaring van afscheiding en (tenzij je op een onbewoond eiland leeft) druk vanuit de maatschappij om te leven binnen de grenzen die cultureel als normaal worden beschouwd, is overweldigend. Absoluut één-zijn is wellicht daarom de meest verwarrende ervaring die je als mens kan hebben.
Het comfort van bevestiging door anderen valt weg en dit kan als zodanig onplezierig ervaren worden dat het lijkt alsof je leven in ademsnood komt. Dat het lijkt alsof je bestaansrecht aan een zijden draadje hangt. Al spartelend grijp je naar een houvast, zekerheid, acceptatie en kies je voor een onauthentiek leven. En laten zo ons Zelf los, want Al-één is maar alleen.

Gelukkig hoef je die absolute keuze niet te maken. Bewust van de onmogelijkheid absoluut authentiek te zijn kan je wel authenticiteit nastreven, ook al is die niet tenvolle realiseerbaar.
Net door dit streven naar eenheid binnen de veelheid, door jezelf te ont-wikkelen, verandert de kijk op jezelf en de A/ander en daaruit voortvloeiend je manier van handelen.

Maar wat heeft dit filosoferen over authenticiteit nu met tarot te maken?
Authenticiteit ontwikkelen vereist in de eerste plaats zelfkennis en dit is volgens mij de core business van tarot. Van de één-heid van De Magiër tot de eenheid in de veelheid van De Wereld, allemaal reiken ze ons zelf-kennis aan en bevrijden onze authenticiteit….. al zal dit voor sommigen wellicht Dwaas klinken.