Tarotgeschiedenis

mamelukse, kaarten, visconti, sforza, sola busca, rider waite, tarot, crowley, marseille, etteilla, levi, gebelin
Klik op de afbeelding om de tijdslijn te bekijken.

Egyptische kaartspelen

13de/ 14de eeuw   Kaartspelen werden (hoogstwaarschijnlijk) in het Nabije Oosten geïntroduceerd door de Mamelukse slaafmilitairen die de Arabische Sultans dienden gedurende de middeleeuwen. De structuur van de tarot is direct te herleiden tot handgeschilderde Egyptische kaartspelen.

De eerste tarotkaarten

Midden 15de eeuw    Eén van de eerste tarotspellen die grote gelijkenissen vertoont met de hedendaags gebruikte tarotkaarten is ontworpen voor de Visconti – Sforza, een deck dat rond 1441 werd geschilderd in opdracht van de Hertog van Milaan.

78 kaarten

Eind 15de eeuw  In de  Sola Busca Tarot worden voor het eerst de namen van de troefkaarten in de afbeeldingen verwerkt. Bovendien is dit de enig tarot uit de 15de eeuw waarvan alle 78 originele kaarten zijn bewaard. Het zal Arthur Waite inspireren bij het ontwikkelen van zijn tarotspel.

De eerste esoterische tarot

In 1650 creëerde Jean Noblet zijn eerste, eenvoudige Tarot de Marseille. Begin 18deeeuw bracht uitgeverij Grimaud een tweede meer gedetailleerde versie.

Oorsprong van de tarot?

Geheel foutief beschrijft Antoine Court de Gebelin in het achtste deel van zijn essay Le Monde primitif, analyse et compare avec le monde moderne (1781), dat de tarot de geheimen van de Egyptenaren bevat.
Hij legt correspondenties tussen de 22 troefkaarten en Egyptisch goden, planeten en dierenriemtekens. Naast een uitvoerige uitleg over het spel wijdt hij ook een hoofdstuk aan divinatie.

 

Voorspellen

De wiskundige en kabbalist Aliette (1738 -1791) ontwerpt de Tarot d’Etteilla. Omwille van zijn grote interesse in de kwaliteit van de getallen had hij speciale aandacht voor de nummering van de kaarten. Hij is één van de eersten om de tarot te gebruiken als middel voor toekomstvoorspellingen en geeft daarin ook les.

Correspondenties

Alphonse Louis Constant (1810 -1875), beter gekend onder zijn pseudoniem Eliphas Levi, breidt de symboliek van de kaarten uit door er de 22 Hebreeuwse letters aan toe te voegen.
Levi wordt beschouwd als een grote pionier op vlak van het westers esoterisch denken en zal via zijn boek ‘Dogme et Rituel de la Haute Magie’ (1855) velen na hem inspireren.

De bekendste tarot

In 1909 bracht de Rider uitgeverij het meest bekende tarotdeck ooit uit : de Rider Waite Tarot. Het deck bracht een kleine revolutie in de tarotwereld teweeg doordat de tekenares Pamela Smith voor elke kaart van de kleine arcana een afbeelding tekende in plaats van de gebruikelijke louter symbolische benadering. Velen lieten zich door deze afbeeldingen inspireren bij het maken van hun eigen tarotdeck.

Het spiritueel testament van Crowley

In 1969 werd een kleine oplage van de Thoth Tarot uitgebracht. De Thoth was tussen 1939 en 1944 ontworpen door Crowley en geschilderd door Frieda Harris. De Thoth tarot is iets minder toegankelijk dan de Rider Waite tarot.
De gebruikte symboliek sluit nauw aan met de symboliek van de Golden Dawn tarotkaarten . Bovendien zijn er ook veel verwijzingen naar de nieuwe religie die Crowley verkondigde, nl. Thelema.

neo-paganistische tarotVerruiming en vervlakking

1970-2012  Op vlak van tarot publicaties zijn er verschillende trends. Er is een duidelijke hernieuwde interesse in de historische (occulte) tarotdecks en verschillende worden gereproduceerd of gebruikt als inspiratiebron bij het maken van een nieuw of ‘gerestaureerd’ deck. Geïnspireerd door de new – age gedachte komen veel tarotdecks op de markt met neo-paganistische thema’s (zoals de Sacred Circle Tarot).

Er treedt ook vervlakking op, elk jaar worden tientallen decks gepubliceerd gebaseerd op de Rider – Waite tarot. Hierbij zie je een verminderde belangstelling voor symboliek en ligt de nadruk meer op de verhalende voorstelling.

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Eén gedachte over “Tarotgeschiedenis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.