De engel in de tarot

In de tarotkaarten staan verschillende engelen afgebeeld. Welke boodschap brengen de engelen ons via de tarotkaarten?

We kunnen er niet omheen. Iedereen met interesse in spiritualiteit leest wel eens iets over engelen, over hun energie, licht, stralen, boodschappen en allerlei correspondenties.
Ook in de tarot worden engelen afgebeeld. De zeer populaire Rider Waite Tarot beeldt vier engelen af. In tegenstelling tot meer recente decks deed Waite dit niet omdat engelen commercieel een echte eye-catcher zijn.
Het was hem uitsluitend te doen om een bepaalde boodschap over te brengen. En laat dat nu net de voornaamste functie zijn van de engel.
Het begrip engel heeft daarnaast andere functies zoals het wijzen op de aanwezigheid van God of verwijzen naar de onzichtbare wereld. De taken van de engelen worden in de literatuur uitvoerig besproken, ze vormen allemaal samen de hofhouding van God.

Al eeuwen wordt er geschreven over de engel als mysterieuze bode van God. Aanvankelijk was hij helemaal alleen, de Malak Adonai, en zelf moeilijk van God zelf te onderscheiden. Onder invloed van verschillende culturen groeit deze ene figuur uit, steeds meer engelen worden beschreven.
De symboolfunctie van de engelen neemt ook geleidelijk aan toe en de manier waarop ze worden afgebeeld varieert volgens de cultuur en de tijdsgeest.

Vier aartsengelen

Maar laat ik me in dit berichtje beperken tot vier aartsengelen die in de Rider Waite tarot worden afgebeeld.

Rafaël

de geliefden lovers Smith Waite Centennial tarot

Rafaël, Genezer van God, wordt in de kaart De Geliefden afgebeeld. Hij wordt o.a. geassocieerd met Mercurius, de bode van de Goden bij de Romeinen. De link met de tarotkaart De Geliefden komt doordat astrologisch gezien de planeet Mercurius de heerser is van het teken Tweelingen. De symboliek van de engel Raphaël benadrukt dat de kaart eerder wijst op elkaar leren kennen, het vergaren van kennis door ontmoeting met de a/Ander en communicatie, dan op romantische liefde.

Michaël

Matigheid Temperance Smith Waite Centennial tarot

Michaël wordt niet als vechtend tegen een duivel voorgesteld, maar wel als begeleider. Zijn naam betekent ‘Wie is als God’ en hij is de gevleugelde engel die de kaart van de Gematigheid helemaal vult met zijn stralende gestalte. Opvallend omdat de engelen in de andere kaarten worden afgebeeld boven een aards tafereel. Michaël brengt de boodschap onze goddelijkheid te omarmen, daardoor wordt de Mens meer God en God meer Mens.
De transformatie door combinatie van verschillende energieën.
En wat is er nu meer gelijk/verschillend dan de mens en God.

Gabriël

het oordeel judgement Smith Waite centennial tarot

Over Gabriël, God is mijn kracht, zijn de meningen verdeeld. Sommigen associëren hem met de oordelende figuur in de Gerechtigheid, al vind ik en vele anderen dat hij als engel van de verkondiging wordt afgebeeld in de 2Oste kaart Het Oordeel.
Hij verkondigt verlossing, het einde van het lijden en leven in genade door de kracht van God te ervaren.

Uriël

Duivel Devil Smith Waite Centennial tarot

De vierde aartsengel, Uriël (Licht van God), wordt niet bij naam genoemd in de bijbel en sommigen zeggen dat hij ook niet wordt afgebeeld in de tarot.
Hij wordt  als de engel van de onderste regionen van de aarde en de onderwereld beschouwd. Zou het kunnen dat de Duivel de aartsengel Uriël voorstelt?  De Duivel die ook wel eens Lucifer, de lichtbrenger wordt genoemd…. Over hem gaan verschillende mythologische verhalen. In de Hebreeuwse literatuur wordt hij omschreven als de lievelingsengel van God die vol Wijsheid is, maar die Wijsheid naar zich toe wil trekken, om een compleet evenbeeld van God te zijn.  Hij zegt : “Ik zal omhoog stijgen boven de wolken en gelijk zijn aan de Allerhoogste”. Voor zijn grootheidswaanzin wordt hij echter gestraft en uit de hemel geslingerd. Een prachtig verhaal dat ons doet nadenken over goddelijkheid, dualiteit en vele andere thema’s.
De Duivel is een kaart met een diepgaande boodschap. Is dat nu juist niet de belangrijkste functie van een engel : met een boodschap onze geest verlichten?
Wie zegt dat alle engelen witte vleugels hebben? Al eens de kaart van de Geliefden vergeleken met de Duivel? Zie je gelijkenissen?

De tarot is als geheel een machtige boodschapper, 
die met engelengeduld haar wijsheid openbaart. 
Ze leidt de mens niet langs de gevaren van het leven, 
maar er juist doorheen.

 

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

4 gedachten over “De engel in de tarot”

  1. De gelijkenis tussen de geliefden en de duivel is inderdaad treffend. Zeker in de Rider Waite Tarot. Het zijn bijna spiegelbeeldige kaarten. Leuk artikel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.